Συνεντεύξεις

Γ. Πουσσαίος: «Η θητεία της περιφερειακής αρχής θα κλείσει με θετικό πρόσημο»

«Η θητεία της πρώτης αιρετής περιφερειακής αρχής θα κλείσει με θετικό πρόσημο.Παρά τα προβλήματα μείναμε πιστοί στις αρχές που εξ αρχής είχαμε θέσει: Σωστή οργάνωση και νοικοκύρεμα της Περιφέρειας σε κάθε λειτουργία της, σκληρή δουλειά, διάθεση προσφοράς, καθαρές θέσεις και καθαρές απόψεις, αξιοκρατία, διαφάνεια, εντιμότητα και διάλογος».
Αυτό τονίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Πουσσαίος κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του έργου της περιφερειακής αρχής.
«Το 2013 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε, σε επίπεδο χώρας, από μεγάλες αντιφάσεις και επίφοβες ανατροπές. Άλλαξαν πολλά. Εκτός από ένα. Η συνέπειά μας απέναντι στο Νότιο Αιγαίο και τους κατοίκους του. Με όλες τις δυσκολίες, με όλα τα εμπόδια, καταβάλαμε και συνεχίζουμε μια καθημερινή προσπάθεια», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πουσσαίος.
Αναφερόμενος στο 2014 ο κ. Πουσσαίος δηλώνει πως θα είναι έτος ορόσημο για την Περιφέρεια και τα νησιά μας, μιας που πέραν της υλοποίησης του ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της νέας περιόδου 2014-2020.
“Τόσο η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας όσο και οι φορείς και οι υπηρεσίες που θα υλοποιήσουν το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και την έναρξη του νέου προγράμματος, θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο αρμονικό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να επιβεβαιωθεί το θετικό αποτέλεσμα όχι μόνον στην απορρόφηση και τους μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά και στην πραγματική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας των νησιών μας”, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης.
Όσον αφορά την συνύπαρξη των νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων σε μια Περιφέρεια, ο κ. Πουσσαίος δηλώνει πως είναι αρμονική.

Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Πουσσαίου, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε το έτος 2013 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καθώς σε λίγους μήνες η θητεία ολοκληρώνεται;
Το 2013 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε, σε επίπεδο χώρας, από μεγάλες αντιφάσεις και επίφοβες ανατροπές. Μια χρονιά που η οικονομία βυθίστηκε σε μεγαλύτερη ύφεση, η κοινωνία πιέστηκε και οι θεσμοί υπέστησαν μεγάλους κραδασμούς, φτάνοντας μερικές φορές στα όριά τους. Αυτή τη χρονιά άλλαξαν πολλά. Εκτός από ένα. Τη συνέπειά μας απέναντι στο Νότιο Αιγαίο και τους κατοίκους του. Με όλες τις δυσκολίες, με όλα τα εμπόδια, καταβάλαμε και συνεχίζουμε μια καθημερινή εργώδη προσπάθεια να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και την κοινωνία.
Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για την χώρα μας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, χωρίς τη διάθεση ανάλογου προσωπικού και πόρων, με την ταυτόχρονη διαρκή μείωση των χρηματοδοτήσεων από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, παρά τις διεκδικήσεις μας. Η αφάνταστη γραφειοκρατία, το Αθηνοκεντρικό κράτος, οι αλληλοαναιρούμενες εγκύκλιοι και τα νομοθετήματα αλλά και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων δημιούργησαν επιπρόσθετα προβλήματα. Παρά ταύτα, θεωρώ ότι μείναμε πιστοί στις αρχές που εξ αρχής είχαμε θέσει: Σωστή οργάνωση και νοικοκύρεμα της Περιφέρειας σε κάθε λειτουργία της, σκληρή δουλειά, διάθεση προσφοράς, καθαρές θέσεις και καθαρές απόψεις, αξιοκρατία, διαφάνεια, εντιμότητα και διάλογος. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η θητεία της πρώτης αιρετής περιφερειακής αρχής θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για το έτος 2014 έστω και αν θα διεξαχθούν τον Μάιο οι εκλογες;
Το 2014 είναι έτος ορόσημο για την περιφέρεια και τα νησιά μας, μιας που πέραν της υλοποίησης του ΕΣΠΑ θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της νέας περιόδου 2014-2020. Τόσο η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας όσο και οι φορείς και οι υπηρεσίες που θα υλοποιήσουν το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και την έναρξη του νέου προγράμματος, θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο αρμονικό και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε να επιβεβαιωθεί το θετικό αποτέλεσμα όχι μόνον στην απορρόφηση και τους μακροοικονομικούς δείκτες, αλλά και στην πραγματική ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας και της οικονομίας των νησιών μας.

• Πώς εξελίχθηκε η συνύπαρξη της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; Υπήρξαν συνεργασίες ή οι δύο νομοί πορεύθηκαν σε ξεχωριστές πορείες;
Οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα και έχουν κοινά χαρακτηριστικά και πολλά κοινά προβλήματα. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε οι δύο μεγαλύτεροι πολυνησιακοί νομοί της χώρας, με νησιά που εμφανίζουν ομοιότητες ως προς το επίπεδο και το μοντέλο ανάπτυξης. Οι αναπτυξιακοί μας στόχοι μπορούν να συγκλίνουν επιλέγοντας κοινές δράσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, του ποιοτικού τουρισμού, των καινοτόμων δράσεων κτλ. Θεωρώ προφανές ότι αν συγκροτούσαμε ενιαία Περιφέρεια υιοθετώντας τη λογική των δύο στρατοπέδων θα αναπαράγαμε τις αντιθέσεις και τους τοπικισμούς του παρελθόντος και αυτό θα ήταν ολέθριο σφάλμα. Σε καμία περίπτωση δεν πορευθήκαμε με λάθος πορείες, αντιθέτως συνεργαστήκαμε αρμονικά και δημιουργικά.

• Αισιοδοξείτε πως το έτος 2014 θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας υγείας και στους δύο νομούς;
Η ελπίδα είναι αυτή που πεθαίνει τελευταία. Τα προβλήματα στις δομές υγείας στο Νότιο Αιγαίο είναι καταγεγραμμένα, έχουν επισημανθεί αρκετές φορές και είναι γνωστά, όπως εξίσου γνωστές είναι και οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε. Τελικά το πιο δύσκολο είναι η αλλαγή της νοοτροπίας που εκ του αποτελέσματος καθιστά τους νησιώτες πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η ανασφάλεια και ο φόβος των Αιγαιοπελαγιτών δεν μπορούν να συνεχιστούν. Η παροχή υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρειά μας παραμένει προβληματική γιατί ποτέ μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας, δεν έχει υιοθετηθεί ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας προσαρμοσμένο ειδικά στο νησιώτικό μας χώρο. Αυτό που χρειάζεται στην παρούσα συγκυρία και δεδομένου των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, είναι να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε θυσία κάνουμε ως πολίτες θα έχει ανταποδοτικό όφελος στο επίπεδο υγείας του πληθυσμού και στην κάλυψη των πραγματικών υγειονομικών αναγκών για κάθε πολίτη που λαμβάνει υπηρεσίες υγείας στην Περιφέρειά μας.

• Σας ανησυχούν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο; Θα λειτουργήσουν θετικά οι δράσεις για την απασχόληση που θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια;
Αλίμονο αν δε με ανησυχούσαν οι υψηλοί δείκτες ανεργίες που καταγράφονται στην περιοχή μας. Στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου παρουσιάσαμε τη Στρατηγική της Περιφέρειας για την Απασχόληση, η οποία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2013 με στόχο να ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς και τους πολίτες, προκειμένου οι προτάσεις, τα σχόλια και οι ιδέες που θα συγκεντρωθούν να συμπεριληφθούν στις δράσεις του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος, Οι δράσεις που θα αναλάβουμε να υλοποιήσουμε θα έχουν στο επίκεντρο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την κατάρτιση τη δημιουργία θέσεων εργασίας και γενικότερα την τόνωση της απασχόλησης. Αυτός είναι ο στόχος στον οποίο προσβλέπουμε. Αν οι προσπάθειες αποδώσουν καρπούς, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Εύχομαι και ελπίζω πάντως η αποτίμηση να είναι θετική.

• Εκτιμάτε πως το έτος 2014 οι δύο νομοί θα έχουν καλές θαλάσσιες συγκοινωνίες καθώς στο σχεδιασμό που έχει γίνει υπήρξαν περικοπές σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια δημοσίου συμφέροντος;
Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό και υποχρέωση κάθε πολιτείας που σέβεται τον εαυτό της. Το πάγιο αίτημά μας για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου πρέπει επιτέλους να βρει συνταγματική κατοχύρωση. Είναι γεγονός ότι η όποια περικοπή των δρομολογίων των άγονων γραμμών θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ήδη ανεπαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με εξόχως σοβαρές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις (οικονομικές, κοινωνικές) οι οποίες θα επηρεάσουν δυσμενέστατα το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας. Αυτό είναι κάτι που δε θα πρέπει να επιτρέψουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου