Ρεπορτάζ

Αποζημίωση σε ημεδαπό που παρέμεινε άδικα στις φυλακές για 75 ημέρες!

Με απόφαση, που εξέδωσε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, έγινε δεκτή η αίτηση αποζημίωσης προσωρινά κρατηθέντος και μετέπειτα αθωωθέντος ημεδαπού, ηλικίας 55 ετών, που ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση της δήθεν διαγραφής οφειλών από λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Το δικαστήριο καθόρισε ειδικότερα αποζημίωση ύψους 30 ευρώ για κάθε ημέρα κράτησης του 55χρονου.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική» στην υπόθεση, που «ξεφούσκωσε» στο ακροατήριο του ίδιου δικαστηρίου βρέθηκαν κατηγορούμενοι για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση και για απάτη από κοινού και κατά μόνας, τετελεσμένη και σε απόπειρα, τελεσθείσα από δράστες που ενεργούν απάτες κατ’ επάγγελμα εκ της οποίας το περιουσιακό όφελος υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση, 6 άτομα.
Στην υπόθεση έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος ένας 41χρονος, με καταγωγή από την Κρήτη στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα υπό τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος εξακολουθητικής απάτης ενώ για άμεση συνέργεια στην πράξη αυτή κρίθηκαν ένοχοι ένας 47χρονος, ένας 28χρονος κι ένας 42χρονος υπήκοος Μολδαβίας στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή.
Αναμενόμενη ήταν εξάλλου η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία κρίθηκαν αθώοι στην υπόθεση μια 47χρονη κι ένας 55χρονος.
Ο τελευταίος, εκπροσωπούμενος από τον δικηγόρο κ. Δημήτρη Βερβέρη, προσέφυγε ενώπιον του κακουργιοδικείου διεκδικώντας αποζημίωση και τόνισε μεταξύ άλλων ότι καθ΄όλο το χρονικό διάστημα της αδίκως επιβληθείσης προσωρινής κράτησης, ήτοι από τις 28.08.2017 έως και τις 10.11.2017 για μία κακουργηματική πράξη που ουδέποτε διέπραξε, αναγκάστηκε να στερηθεί το υπέρτατο, μετά την ανθρώπινη ζωή, έννομο αγαθό του, δηλαδή την προσωπική του ελευθερία, να ζήσει για δυόμιση μήνες εντός σωφρονιστικού ιδρύματος, περιτριγυρισμένος από πραγματικούς εγκληματίες οι οποίοι εξέτιαν ποινές πολυετών καθείρξεων, διαβιώντας σε ένα περιθωριοποιημένο πλαίσιο άθλιων συνθηκών υγιεινής, εξαιτίας των οποίων κινδύνευσε και η ίδια του η υγεία.
Υπέστη, όπως τονίζει, μέγιστη ηθική βλάβη και διεκδικεί να αναγνωρισθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο ενέχεται για το ποσό των 3.750 € και να υποχρεωθεί στην καταβολή του ποσού αυτού.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Ο 41χρονος, εντόπιζε πρόσωπα που είχαν οφειλές προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε και προσποιούμενος ότι τυγχάνει νόμιμος και εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας “ELPEDISON”, η οποία είναι εναλλακτική πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στο καταναλωτικό κοινό έναντι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού Δ.Ε.Η. Α.Ε. παρίστανε ψευδώς και μάλιστα με πειθώ και φορτικότητα ότι είχε την δυνατότητα να προβαίνει σε διακανονισμό ή και διαγραφή οφειλών προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε. έναντι καταβολής μέρους μόνο του συνολικά οφειλόμενου ποσού, καθώς και να μεσολαβεί στην σύναψη νέων ευνοϊκών για τους παθόντες συμβάσεων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με την εταιρεία “ELPEDISON”.
Οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, που κρίθηκαν ένοχοι, του παρείχαν άμεση συνδρομή στην απάτη.
Έχουν προκύψει 28 περιπτώσεις θυμάτων της οργάνωσης, ενώ περαιτέρω, ο
πρώτος φέρεται να εξαπάτησε και έναν ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ.
Κατηγορούνται ότι έχουν προσπορίσει συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 64,550€ και ότι αποπειράθηκαν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον 25.147€, με αντίστοιχη βλάβη των παθόντων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου