Ειδήσεις

Περισσότερες Κυριακές με ανοικτά καταστήματα εξετάζει η κυβέρνηση

Τα σενάρια, οι πιέσεις για πιο ελαστικό ωράριο και οι αντιδράσεις

Αύξηση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες επιτρέπεται πανελλαδικά να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η κυβέρνηση, ενέργεια η οποία βρισκόταν εξαρχής στον σχεδιασμό της, αλλά είχε ανασταλεί, καθώς παρεμβλήθηκε η πανδημία και το πολύμηνο κλείσιμο του λιανεμπορίου το 2020 και το 2021. Βεβαίως, το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη και τώρα σε επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ευρύτερο πολιτικό κλίμα.

«Πολύ θα θέλαμε να αυξήσουμε τον αριθμό των Κυριακών, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συγκρουστούμε με σημαντική μερίδα των εμπόρων», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Από την άλλη, βεβαίως, υπάρχει ένα άλλο τμήμα εμπορικών επιχειρήσεων που επιθυμούν τη λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές τον χρόνο και τουλάχιστον ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο σε πανελλαδικό επίπεδο. Δεδομένης δε της άφιξης πολλών ξένων μεγάλων αλυσίδων στην Ελλάδα, η πίεση για πιο ελαστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εντείνεται.

Προσφορές, αντί ενδιάμεσων εκπτώσεων

Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά τις δύο Κυριακές των ενδιάμεσων εκπτώσεων υπάρχει η σκέψη αυτές να μεταφερθούν στις τακτικές εκπτώσεις, τις χειμερινές και τις θερινές. Σήμερα επιτρέπεται τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων (ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου και τελειώνουν στις 28 Φεβρουαρίου) και των θερινών εκπτώσεων (που ξεκινούν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και τελειώνουν στις 31 Αυγούστου). Αυτό που προτείνεται, λοιπόν, είναι να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα τις δύο πρώτες Κυριακές των χειμερινών και θερινών εκπτώσεων.

Το διευρυμένο ωράριο που υπάρχει το καλοκαίρι για τις τουριστικές περιοχές θα διατηρηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα καταργήθηκε ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Την πρώτη Κυριακή των δύο αυτών εκπτωτικών περιόδων επιτρεπόταν η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η κυβέρνηση επιθυμεί σε κάθε περίπτωση να μη μειωθεί ο αριθμός των Κυριακών που τα καταστήματα είναι ανοιχτά και γι’ αυτό πρόσφατα νομοθέτησε με τροπολογία τη λειτουργία τους στις 6 Νοεμβρίου. Τούτο δεν ίσχυσε ποτέ υπό τον φόβο της κακοκαιρίας «Eva» και τελικώς αποφασίστηκε να λειτουργήσουν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, αμέσως μετά την Black Friday (φέτος είναι στις 25 Νοεμβρίου).

Το τι θα γίνει με την άλλη Κυριακή που «περισσεύει», το υπουργείο Ανάπτυξης θα το αποφασίσει με νομοσχέδιο που αναμένεται ίσως και μέσα στον Νοέμβριο. Αν και η αρχική πρόθεση ήταν απλώς να θεσμοθετηθεί το άνοιγμα την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, δεν αποκλείεται τελικά να υιοθετηθεί η πρόταση για λειτουργία μία επιπλέον Κυριακή στις θερινές εκπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο για τις Κυριακές, οι πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται σενάριο για αύξηση της λειτουργίας των καταστημάτων από 8 Κυριακές που είναι σήμερα (τέσσερις στις εκπτωτικές περιόδους, τρεις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή των Βαΐων) να αυξηθούν σε 16 Κυριακές και συγκεκριμένα να ανοίγουν την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, τρεις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή των Βαΐων.

Το διευρυμένο ωράριο που υπάρχει το καλοκαίρι για τις τουριστικές περιοχές θα διατηρηθεί, όπως επίσης και οι ειδικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (Δήμος Αθηναίων, Εμπορικό Πάρκο Αεροδρομίου Σπάτων κ.α.).

Το εάν και πότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε ευρύτερες αλλαγές στο ωράριο των εμπορικών καταστημάτων θα εξαρτηθεί, πάντως, και από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την προσφυγή σχετικά με τη συνταγματικότητα ή όχι της υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και στο εκπτωτικό χωριό και εμπορικό πάρκο στα Σπάτα.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου