Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου.

 

Στο πλαίσιo του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, που κατέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η δράση  “Aegean mamas know best- Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”, ταξίδευσε στην Κάλυμνο και ανέδειξε  την Καλύμνικη κουζίνα, στο εστιατόριο «Μπακαλόγατος» στις Πατήθριες, την παλιά γειτονιά των μηχανικών και δυτών,  την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου.

 

Το σχεδιασμό της δράσης «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα”  – «Aegean mamas know best» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Taste the Seasons»  της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης – Νότιο Αιγαίο 2019, επιμελείται ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονας Ζαννετίδης και εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ο πρόεδρος, Νίκος Χριστοφόρου.

 

Στην Κάλυμνο επιβεβαιώθηκε η επιτυχημένη υιοθέτηση της τοπικής νησιωτικής κουζίνας στο οικογενειακό τραπέζι. Τη δράση και τη σημασία της για τα νησιά και τους κατοίκους τους, ανέπτυξε ο Έπαρχος Καλύμνου, Γιάννης Θεμέλαρος. Για την παράδοση στη γαστρονομία, μίλησε  η αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Κασσάρα και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς το χορευτικό τμήμα του Λυκείου. Συμμετείχαν σύλλογοι, χωριά, εστιατόρια και μεμονωμένες Καλύμνιες που μαγείρεψαν και μίλησαν για τις συνταγές, τις παραδόσεις, την αξία τους ως πολιτιστικό προϊόν του νησιού.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχε εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων ο σεφ Μιχάλης Γιωργουδιός και η σεφ Νομική Καλούδη. Στην προετοιμασία συμμετείχε όλη η ομάδα του εστιατορίου «Μπακαλόγατος» που ευγενικά διέθεσε το χώρο και εκτέλεσε  πιάτα τοπικής κουζίνας. Συμμετείχε ομάδα προσκόπων που έπλασαν τα κουλουράκια τους με περίτεχνα σχέδια. Γιαγιάδες, μαμάδες, παιδιά παρουσίασαν τα πιάτα βασισμένα τόσο στα θαλασσινά όσο και στα κτηνοτροφικά προϊόντα και πρόσφεραν σε όλο τον κόσμο. Συζητήθηκαν μυστικά των συνταγών, χρήσεις προϊόντων και πολλά άλλα που «οι μαμάδες του Αιγαίου… γνωρίζουν καλύτερα».

 

Έκπληξη ευχάριστη ήταν το δρώμενο στο λιμάνι με θέμα τους σφουγγαράδες της Καλύμνου και το ντύσιμο του δύτη. Την επίδειξη έκανε ο Δημήτρης Νυστάζος, ενώ παρών ήταν ο πρόεδρος των αλιέων κ. Κουλλιάς.

 

Στη συνέχεια η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έδωσε τον λόγο σε όλους για να περιγράψουν τις δημιουργίες που πλημμύρισαν το χώρο με χρώματα, γεύσεις, αρώματα.

 

Συμμετείχαν:

  • Ο «Πολιτιστικός – Γαστρονομικός  Σύλλογος  Σκαλιωδάν»  με σπιτικό Άρτο και ψωμί με σχινόκαρπο, ελιές κατσιστές, γίδα κοκκινιστή με μακαρόνια, παστό κολιό, χταπόδι στιφάδο, μαρινάτα ψάρια, ξερές μυζήθρες αλλά και γλυκά πουγγιά
  • Η Ένωση Κτηνοτρόφων ΒΑΘΥ με το πασχαλιάτικο ΜΟΥΟΥΡΙ
  • Το εστιατόριο «Μπακαλόγατος», κ. Σάκης Μαγκλής, με παραδοσιακό μιρμιζέλι, μυζήθρα σαγανάκι, παστό κολιό, καβουρμά με αυγά, «φύλλα Καλύμνικα», μπακαλιάρο σκορδαλιά, ρεβιθοκεφτέδες.
  • Η κα Σεμίραμις Ψαρομπά με πλούσια εμπειρία και συμβουλές, οι συνταγές της μεταξύ άλλων: χταπόδι στιφάδο, σφυρίδα  πλακί, Άρτο &  Ξύσμα, μαρμελάδα πορτοκάλι, γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, πυχτή
  • Η κα Πόπη Λάμπρου-Μαλαχτάρη, Ethereal – Μασσούρι με Αυγά Ζουμί, κουλουράκια ταχινού και γλυκάνισου.
  • Εστιατόριο «Τσοπανάκος» με παραδοσιακά Πουγγιά
  • Εστιατόριο «Paradiso» Βλυχάδα, κα Νομική Τυράκη με κολοκυθοκεφτέδες
  • «Anna’s tavern», Μελιτσάχας με μουσακά θαλασσινών
  • Το «Παραδοσιακό Γαλακτοπωλείο  – Παντοπωλείο κ. Σπύρος Κουμπαράς»  με Ρυζόγαλα, Τρουμούλα, Μουσταλευριά  και τα γιαούρτια του
  • Ο παραδοσιακός  «Ξυλόφουρνος  Γλυκοκάλαμου», με παραδοσιακές κρίθινες κουλούρες, Ψωμί με σχινόκαρπο, Άρτο της Εκκλησίας , και αρτοποιήματα με προζύμι
  • Το «Παραδοσιακό Αρτοποιείο Τάλια» με τα παραδοσιακά ονομαστά Επτάζυμα προϊόντα,
  • Το «Παραδοσιακό Αρτοποιείο Παπανικόλα» στη Χώρα με προϊόντα χαρουπάλευρου
  • Τα Ζαχαροπλαστεία Βούρος με κοπεχάι, γαλακτομπούρεκο, φωλιές αμυγδαλόπαστας και τα ονομαστά  λουκούμια
  • Το Εμφιαλωμένο γλυκό Ανάμα της κας Ειρήνης Μάρακα από το Βαθύ
  • Η κα Κατερίνα Παπαγεωργίου με πορτοκαλόπιττα
  • Τα ονομαστά Καλύμνικα Τρίγωνα Αμυγδαλωτά από το Ζαχαροπλαστεία «Κοσμάς»
  • Το «Πιστοποιημένο Τυροκομείο Θεοδώρας Κουκουβά» από το Άργος με ποικιλία τυριών λευκών και αρωματισμένων κίτρινων και γιαουρτιών
  • Η «Ομάδα Παραγωγών Βαθύ – ΑΜΦΙΠΕΤΡΑΝ» με λαχανικά, φρούτα, μαρμελάδες,
  • Το εστιατόριο «Πόπη» στο Βαθύ, κα Σεβαστή Καλλικατζάρου με παλαμιδοσαλάτα
  • Εστιατόριο «Μπαρμπαγιάννη», Πόθια, κ. Ιωάννης Τρικοίλης με καβουρμά
  • Η «Θυμέλη», κ. Δρόσος Κοπανέζος, πιστοποιημένος παραγωγός μελιού και προϊόντων με «Βραβείο Γαστρονομίας 2018»
  • Ο κ. Γιάννης Γαβαλάς, ΒΙΟ- πιστοποιημένος παραγωγός μελιού και προϊόντων
  • Melicatessen, κ. Γιάννης Καρδούλιας, πιστοποιημένος παραγωγός μελιού και προϊόντων

Εστιατόριο «Αύρα», Μασσούρι, κα Μαρία Αθανασίου

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ