Ρεπορτάζ

Αθωώθηκε η Ρένα Μαντικού στο Κακουργιοδικείο Δωδεκανήσου

Αθώα κακουργηματικής απάτης και απιστίας από την οποία η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και ένοχη πλημμεληματικής πλαστογραφίας, αδίκημα ωστόσο, που ήδη έχει υποπέσει σε παραγραφή, κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, επί κακουργημάτων η πρώην πρόεδρος της «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» κ. Ρένα Μαντικού.
Η κ. Μαντικού εφέρετο πριν τις 13-11-2008 να προέβη στην κατάρτιση του πλαστού υπ’ αριθμ. 147/18-09-2008 πρακτικού συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της παραπάνω εταιρείας και στην συνέχεια έκανε χρήση του παραπάνω πλαστού πρακτικού και προέβη στην σύναψη της υπ’ αριθμ. 4617017022/13-11-2008 σύμβασης παροχής πιστώσεως με ανοιχτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό ύψους 1.200.000 ευρώ με την Εθνική Τράπεζα, οπότε και στην συνέχεια από το δάνειο εκταμιεύτηκαν δύο δόσεις ποσού 500.000 ευρώ εκάστη.
Το πλαστό πρακτικό με το οποίο και εξουσιοδοτείτο η κατηγορουμένη να προβεί στη λήψη του παραπάνω δανείου, φέρεται να ήταν μοντάζ από το υπ’ αριθμ. 145/11-07-2008 γνήσιο πρακτικό, όπου στην τελευταία σελίδα του είχαν μεταφερθεί (από το 145 πρακτικό) οι υπογραφές της κατηγορουμένης προέδρου και των μελών κ.κ. Στάμου Αθανασίου, Βρούχου Νικολάου, Παναγιώτη Σακελλαρίου, Αγαπητού Λυκοπάντη και έχει προστεθεί και η υπογραφή του Σίμου Παρασκευά (που εμφανίζεται να είναι παρών και στην πρώτη σελίδα του πλαστού πρακτικού), έτσι ώστε να προκύπτει η νόμιμη απαρτία).
Σε ένορκες καταθέσεις τους ο κ. Νικόλαος Βρούχος κατέθεσε ότι ποτέ δεν ήταν παρών στο επίμαχο Συμβούλιο και δεν το έχει υπογράψει, ο κ. Παναγιώτης Σακελλαρίου ότι ήταν παρών αλλά ήταν αντίθετος στην πρόταση λήψης δανείου, την οποία και καταψήφισε και η υπογραφή του είναι πλαστογραφημένη, ο κ. Αθανάσιος Στάμος ότι ουδέποτε παρευρέθηκε σε συνεδρίαση του Δ.Σ., που τέθηκε ζήτημα λήψης δανείου και η υπογραφή του δεν είναι η πρωτότυπη, ο κ. Αγαπητός Λυκοπάντης ότι δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση στις 18-09-2008 και ποτέ δεν συναίνεσε στη λήψη του δανείου, και τέλος ο κ. Σίμος Παρασκευάς, ιστορεί ότι από το 2006 και μετά δεν μετείχε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και επομένως σε όσα πρακτικά αναφέρεται το όνομά του και η υπογραφή του δε είναι αληθή αφού ουδέποτε έθεσε την υπογραφή του.
Ο δε κ. Ιωάννης Παπαντωνίου σε ένορκη κατάθεσή του αναφέρει ότι στο επίμαχο πρακτικό έχει μεταφερθεί η υπογραφή του από άλλο πρακτικό στην θέση της υπογραφής του Σ. Παρασκευά.
Χθες ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάστηκαν και κατέθεσαν σχετικά με την υπόθεση οι κ.κ. Δ. Καρατζιάς, Χ. Χατζηευθυμίου, Τσ. Τριομμάτης, Γ. Μαντικός, Ι. Παπαϊωάννου και Π. Σακελλαρίου.
Ο πρώτος υπεραμύνθηκε του έργου της κ. Μαντικού, υποστηρίζοντας ότι δεν νοείται άγνοια για την σύναψη του επίμαχου δανείου, που ήλθε να καλύψει οικονομικές ανάγκες της επιχείρησης όταν μάλιστα σχετική ενημέρωση είχαν τα μέλη από τον ισολογισμό.
Ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζηευθυμίου, αναγνώρισε το έργο που επιτέλεσε στην θητεία της η κ. Μαντικού, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί για την σύναψη του δανείου, ότι η επιχείρηση λειτουργούσε αυτόνομα από το διοικητικό της συμβούλιο και ότι είχε ενημέρωση μετά τις καταγγελίες των ως άνω μελών του δ.σ
Ο κ. Μαντικός, αδελφός της πρώην προέδρου και διευθυντής επί της θητείας της στην επιχείρηση, κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το πρωτότυπο πρακτικό και πιθανολόγησε ότι πρόκειται για σφάλμα της γραμματέως ο τρόπος με τον οποίο εγράφη το πρακτικό.
Ο κ. Παπαντωνίου, υποστήριξε ότι δεν είχε πλήρη γνώση αλλά και δεν θυμάται το ύψος των υποχρεώσεων της επιχείρησης επαναλαμβάνοντας όμως ότι η υπογραφή του έχει πλαστογραφηθεί πράγμα που υποστήριξε και ο κ. Σακελλαρίου.
Οι μάρτυρες αναφέρθηκαν διεξοδικά στο επιτελούμενο έργο από την επιχείρηση και την πρώην πρόεδρο αναγνωρίζοντας ότι ήλθε να καλύψει με χρηματοδοτήσεις τις ανάγκες του Δήμου, που δεν μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπιστούν λόγω του δημόσιου λογιστικού ως και ανάγκες του νοσοκομείου αφού είχε αναλάβει την μισθοδοσία νοσοκόμων μετά από πρόβλημα που είχε ανακύψει σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών. Οπως τονίστηκε μάλιστα είχε ακόμη αναλάβει την μισθοδοσία δύο δικαστικών υπαλλήλων που απασχολούντο για να καλύψουν κενά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Τόνισαν εξάλλου όλοι ότι τα χρήματα που αντλήθηκαν από το δάνειο διατέθηκαν για να καλύψουν οφειλές της επιχείρησης στο ΙΚΑ, το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και σε προμηθευτές επισημαίνοντας ότι τα χρήματα δεν υπεξαιρέθηκαν.
Η κ. Μαντικού στην απολογία της αλλά και ο συνήγορος της κ. Στέλιος Αλεξανδρής, υποστήριξαν ότι η όλη υπόθεση κινήθηκε μετά την ανεξαρτητοποίησή της από την παράταξη και για λόγους αντεκδίκησης.
Απέδωσαν την ευθύνη για το πρακτικό σε συμβασιούχο που απασχολείτο ως γραμματέας ενώ η κ. Μαντικού τόνισε ότι το έγγραφο είχε αποσταλεί στην τράπεζα από τον λογιστή και την υπάλληλο.
Υποστήριξε ακόμη ότι συντάχθηκε πρακτικό για την λήψη του δανείου, το οποίο μάλιστα είχε εγκριθεί ομοφώνως από όλα τα παρόντα μέλη του Δ.Σ., αφού η λήψη του δανείου ήταν αναγκαία για την κάλυψη επιτακτικών άμεσων, ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας κι ότι είχε ενημερωθεί ο τότε Δήμαρχος για την λήψη του δανείου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου