ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αβραμόπουλος: Δεν έχει υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα στο προσφυγικό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αβραμόπουλος

Εντεί­νει τις προ­σπά­θειές της, σε όλα τα μέτωπα, η ΕΕ για την αντι­με­τώ­πιση του προ­σφυ­γι­κού ζητή­μα­τος. Ο αρμό­διος Επί­τρο­πος Δημή­τρης Αβρα­μό­που­λος στη Σύνοδο των υπουρ­γών Εσω­τε­ρι­κών και Δικαιο­σύ­νης, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στις Βρυ­ξέλ­λες, χαρα­κτή­ρισε σημα­ντική την πρόοδο που έχει επι­τευ­χθεί εδώ και έναν μήνα, ξεκα­θά­ρισε όμως πως δεν έχει υπάρξει το επι­θυ­μητό απο­τέ­λε­σμα.

Στη Σύνοδο των υπουρ­γών συζη­τή­θηκε, εκτός από την παρούσα κατά­σταση, και η εφαρ­μογή των δράσεων που πρέπει να γίνουν, με τον κ. Αβρα­μό­πουλο να χαι­ρε­τί­ζει το γεγονός πως τα κράτη-μέλη κατα­βάλ­λουν συγκε­κρι­μέ­νες δεσμεύ­σεις, για τις οποίες εξέ­φρασε την ελπίδα του πως θα εφαρ­μο­στούν γρήγορα.

Ο Επί­τρο­πος ενη­μέ­ρωσε τους υπουρ­γούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειω­θεί στην εφαρ­μογή του Σχεδίου Δράσης των 17 σημείων, που συμ­φω­νή­θηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη δια­δρομή των δυτικών Βαλ­κα­νίων και ανα­φέρ­θηκε σε συγκε­κρι­μένα παρα­δείγ­ματα όπως είναι οι εβδο­μα­διαίες δια­σκέ­ψεις μέσω video αλλά και η λει­τουρ­γία ενός συστή­μα­τος παρα­κο­λού­θη­σης για τις μετα­να­στευ­τι­κές ροές.

Σύμφωνα με τον κ. Αβρα­μό­πουλο είναι σε εξέλιξη η ανά­πτυξη 400 αστυ­νο­μι­κών στη Σλο­βε­νία ενώ όπως είπε τα κράτη-μέλη, μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευ­θεί για τη διάθεση συνο­λικά 250 αξιω­μα­τι­κών από τα μέσα Νοεμ­βρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής είναι να αυξη­θούν οι ικα­νό­τη­τες υπο­δο­χής και να φθάσουν τις 100.000 θέσεις, σε χώρες κατά μήκος της δια­δρο­μής, ενώ όπως είπε με την Ολο­κλη­ρω­μένη Πολι­τική Αντι­με­τώ­πι­σης Κρίσεων (Integrated Political Crisis Response) δια­σφα­λί­ζε­ται ότι όλοι μοι­ρά­ζο­νται τις πλη­ρο­φο­ρίες σε τακτική βάση.

Ο κ. Αβρα­μό­που­λος ανα­φέρ­θηκε εκτενώς στα hot spots και στο σύστημα μετε­γκα­τά­στα­σης, επι­ση­μαί­νο­ντας πως ήδη έχουν μετε­γκα­τα­στα­θεί 147 αιτού­ντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οπως επι­σή­μανε, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. «Είναι καιρός να αρχί­σουμε να απο­δί­δουμε σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να προ­χω­ρή­σουμε στη μετε­γκα­τά­σταση από τις δεκάδες στις εκα­το­ντά­δες, αν θέλουμε να βεβαιω­θούμε ότι αυτό το σχήμα μετε­γκα­τά­στα­σης θα λει­τουρ­γή­σει σωστά. Τα υπό­λοιπα hot spots θα πρέπει να τεθούν σε εφαρ­μογή μέχρι το τέλος του Νοεμ­βρίου. Προ­κει­μέ­νου να επι­τα­χυν­θεί η δια­δι­κα­σία, η Επι­τροπή θα τοπο­θε­τή­σει αξιω­μα­τού­χους για τη στήριξη της Ελλάδας και την Ιταλίας τις προ­σε­χείς ημέρες», τόνισε χαρα­κτη­ρι­στικά. Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επί­τροπο, τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβο­νται το πλαίσιο της ΕΕ για το άσυλο και την επι­στροφή των παρά­τυ­πων μετα­να­στών, καθώς χωρίς κατα­γραφή δεν μπορεί να υπάρξει μετε­γκα­τά­σταση.

Οπως υπο­γράμ­μισε, η ασφά­λεια των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της ΕΕ είναι ένας από τους τέσ­σε­ρις πυλώνες της Ευρω­παϊ­κής Ατζέ­ντας για τη Μετα­νά­στευση και γι’ αυτό θα υπάρξει ενί­σχυση του ρόλου της Frontex. Μάλιστα, ανα­κοί­νωσε πως έως το τέλος του έτους θα υπο­βλη­θεί μια πρόταση για τα Ευρω­παϊκά Σύνορα και την Ακτο­γραμμή.

«Η ταχεία και απο­τε­λε­σμα­τική εφαρ­μογή του Σχεδίου Δράσης κατά της παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης μετα­να­στών και η συνερ­γα­σία μεταξύ των χωρών προ­έ­λευ­σης και διέ­λευ­σης είναι απα­ραί­τητη. H εν εξε­λί­ξει αξιο­λό­γηση του συστή­μα­τος του Δου­βλί­νου σε συν­δυα­σμό με τα απο­τε­λέ­σματα της εφαρ­μο­γής του μηχα­νι­σμού μετε­γκα­τά­στα­σης θα κρίνουν την ανα­θε­ώ­ρηση Δου­βλί­νου την ερχό­μενη άνοιξη. Η Επι­τροπή, επίσης, προ­σβλέ­πει σε περαι­τέρω συζη­τή­σεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με την πρόταση για την λίστα των ασφαλών κρατών (safe countries of origin). Οι εξε­λί­ξεις που είδαμε τις τελευ­ταίες εβδο­μά­δες, έδειξαν για ακόμη μια φορά ότι καμία χώρα δεν μπορεί να δώσει λύση στην κρίση από μόνη της», τόνισε ο κ. Αβρα­μό­που­λος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.