Τοπικές Ειδήσεις

Το σύνθημα των ξενοδόχων: «Ενότητα, μαχητικότητα, επιτυχία»

“Ενότητα, μαχητικότητα, επιτυχία”, με αυτό το κεντρικό σύνθημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο κλειστό γυμναστήριο Καλλιθέας η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, έπειτα από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το κλίμα ήταν πανηγυρικό, αφού η Ρόδος είναι η αδιαφιλονίκητη νικήτρια της φετινής τουριστικής σεζόν, έχοντας καταφέρει να προσελκύσει άνω του 50% των αλλοδαπών επισκεπτών του δέχθηκε το 2019 (χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό)! Περισσότερους από 1,3 εκατ. Τουρίστες θα έχει δεχθεί ο προορισμός μέχρι να πέσει η αυλαία της τουριστικής περιόδου.
Αν μη τι άλλο, απέδειξε την ανθεκτικότητά της, ακόμη και από κάτω τις πιο αντίξοες συνθήκες, ίδιον γνώρισμα ενός ώριμου τουριστικού προορισμού, όπου επικρατεί ενότητα μεταξύ όλων των συμβαλλόμενων μερών, ώστε όλοι μαζί να οδηγηθούν με αποφασιστικότητα, ευελιξία και επαγγελματισμό στην επιτυχία!
Χαιρετισμό, μέσω τηλεδιάσκεψης απηύθυνε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Ρόδο, ώστε να συζητήσει με όλους τους φορείς και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.
«Η εμπειρία σας, οι ιδέες σας, οι προτάσεις και οι ανάγκες σας, θα βοηθήσουν αποφασιστικά το Υπουργείο Τουρισμού και θα συνυπολογιστούν στην επόμενη καμπάνια μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ξενοδόχους της Ρόδου και τον Πρόεδρο της ΕΞΡ Μανώλη Μαρκόπουλο για τη λειτουργία των ξενοδοχείων καραντίνας που στήριξαν τη Ρόδο και τον ελληνικό τουρισμό, καθώς και για τις αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του νησιού σε αυτή την κρίσιμη διετία.
Ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι τόσο οι επαφές που είχε στη διεθνή τουριστική έκθεση στο Παρίσι, όσο και τα στοιχεία των κρατήσεων των tour operators, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά για το 2022. «Στρατηγική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αναζητούμε την ποιότητα στον τουρισμό, αλλά μας ενδιαφέρουν και οι πληρότητες.
Πρέπει από τα τέλη Μαρτίου να είμαστε έτοιμοι και σε κάθε περίπτωση την 1η Απριλίου εκκινούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.


Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης βραβεύθηκαν οι ιδιοκτήτες των Covid Hotels, οι οποίοι όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΕΞΡ, Μανώλη Μαρκόπουλο, συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της σεζόν φέτος αλλά και πέρυσι.
«Διανύσαμε μία περίοδο κατά την οποία η επιχειρηματική δραστηριότητα μπήκε μοιραία σε δεύτερο πλάνο αφού η προστασία της Δημόσιας Υγείας ήταν το πρωταρχικό μέλημα όλων.
Παρόλα αυτά, σταθήκαμε όρθιοι και κερδίσαμε το στοίχημα της επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας εν μέσω πανδημίας, διασφαλίζοντας το χαμόγελο και την ικανοποίηση των πελατών μας, ενώ ήταν σημαντική η συμβολή του κλάδου στην εθνική οικονομία.
Η επιτυχία αυτή, είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς και χαίρομαι που όλοι οι συντελεστές είναι απόψε κοντά μας», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος στο χαιρετισμό του, συμπληρώνοντας ότι:
«Ο Έλληνας ξενοδόχος λειτούργησε με μεγάλες εκπτώσεις, με εξαιρετικά αυξημένο κόστος λειτουργίας λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Κυρίως όμως, ο Έλληνας ξενοδόχος λειτούργησε χωρίς καμία προσδοκία κερδοφορίας.
Σήμερα τα ξενοδοχεία ισορροπούν με γενναιότητα σε τεντωμένο σκοινί επιτελώντας το πατριωτικό τους καθήκον υπό το φόβο μίας μεγάλης οικονομικής ζημιάς έχοντας πίστη ότι θα περάσουν τη δοκιμασία και ότι στο τέλος η πολιτεία θα τους δικαιώσει και να επαναφέρει τη γη κάτω από τα πόδια τους».Απαιτούνται γενναίες ρυθμίσεις για την τόνωση του ξενοδοχειακού κλάδου, καθώς οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει εδώ, δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη και μόνο γενναίες ρυθμίσεις μπορούν να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα στον κλάδο.
Απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος.
Η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής σε υποκατώτατο ποσοστό είναι το βασικότερο μέτρο τόνωσης του ξενοδοχειακού κλάδου. Κανένα ημίμετρο δεν μπορεί να αντισταθμίσει την αναγκαία δημοσιονομική αυτή πολιτική.
Είναι επίσης ανάγκη η μείωση του εργατικού κόστους».
Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στην υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού. «Το πράξαμε συνειδητά, πιστεύοντας ότι ο ξενοδοχοϋπάλληλος πρέπει να αμείβεται ικανοποιητικά καθώς είναι αυτός ο οποίος αναδεικνύει την τουριστική υπηρεσία με τα μέσα που του παρέχουμε.
Η μείωση εργοδοτικών εισφορών είναι απαραίτητη. Η κυβέρνηση το έπραξε αυτές τις δύο δύσκολες σεζόν, όμως σε ένα βαθμό είναι απαραίτητο να συνεχισθεί», είπε ο πρόεδρος της ΕΞΡ, και κατέληξε λέγοντας ότι σωσίβιο για τον κλάδο θα αποτελέσει και η θέσπιση ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, όπως π.χ. το βιομηχανικό».
Τελικά, το επιστέγασμα της επιτυχίας που σημειώνει η Ρόδος στον τουρισμό, παρόλες τις αντιξοότητες, δεν είναι άλλο από την ενότητα.
«Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για την ολική επαναφορά, όμως ένα πράγμα είναι απαραίτητο, η ενότητα. Κανένα μήνυμα, καμία στρατηγική δεν έχει τύχη εάν δεν υποστηρίζεται από όλους μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να βγούμε νικητές», τόνισε ο Μ. Μαρκόπουλος.


Στη μεγάλη σημασία της ενότητας και της συλλογικής συνεισφοράς αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, δηλώνοντας ότι κανείς δεν οδηγείται στην τουριστική επιτυχία και στην νίκη με τον «αυτόματο πιλότο». Αντίθετα απαιτείται δουλειά και κατά κύριο λόγο απαιτείται συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.
«Η τουριστική επιτυχία της Ρόδου, είναι ομαδικό άθλημα. Και ο καθένας μας έχει τη δική του συνεισφορά. Ο ξενοδόχος, με το να παίρνει ρίσκα, και να κάνει επενδύσεις. Ο εργαζόμενος με το χαμόγελό του και τη φιλότιμη συνεισφορά του.
Ο δήμος Ρόδου με τις δράσεις προβολής, με την Αντιδημαρχία Τουρισμού και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, με το Νέο Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης μας, με τους παγκόσμιους στρατηγικούς συνεργάτες που φέρνουν κόσμο στο νησί μας. Τόσο απλά!
Όλοι είμαστε μέρος της επιτυχίας. Διότι ο Τουρισμός είναι το δέντρο της επιτυχίας που δίνει καρπούς προόδου και ευημερίας στο νησί μας, καρπούς ευκαιριών και απασχόλησης και καριέρας, δυνατοτήτων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ροδίτικης Οικονομίας.
Αυτό είναι το μάθημα της Νίκης. Να ποτίζουμε όλοι το δέντρο και να μη το ροκανίζουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπουράκης.
Ο δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε παράλληλα στις προκλήσεις και στις παγκόσμιες τουριστικές τάσεις (βλ. βιωσιμότητα) στις οποίες θα πρέπει να προσαρμοστεί η Ρόδος, διότι η πεπατημένη δεν μπορεί να μας οδηγήσει μακριά. «Για το Δήμο Ρόδου η στρατηγική επιλογή είναι πεντακάθαρη.
Θέλουμε τη Ρόδο πρωταγωνίστρια κα οδηγό του βιώσιμου τουρισμού. Και αυτή την επιλογή μας την εκφράζουμε με το όραμά μας για ένα πράσινο νησί, που θα φέρει στο προσκήνιο, νέες πολιτικές επιλογές ζωής, πολιτισμού και τουρισμού συμβατές με τη διαχρονική ταυτότητα της Ρόδου και την ιστορική διαδρομή της μέσα στους αιώνες», τόνισε ο κ. Καμπουράκης.
Στη γενική συνέλευση της ΕΞΡ παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρ. Τάσιος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουριστικής ανάπτυξης Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Θανάσης Βυρίνης, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Κώστας Ταρασλιάς, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού-πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ & του ΠΡΟΤΟΥΡ, Αλέξανδρος Κολλιάδης, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βάσος Μηναϊδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, Ρεθύμνου Ν. Τσακαλάκης και Χανίων, Εμμανουήλ Γιαννούλης, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ντίνα Σβύνου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κώστας Ζωγραφίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου Αντώνης Γιαννικουρής, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, Γιώργος Ματσίγκος, ο επίτιμος πρόξενος της Φινλανδίας κ. Άκης Δημητριάδης, ο επίτιμος πρόξενος της Σουηδίας, Νορβηγίας και Δανίας, Γιώργος Τσέλιος, ο ξενοδόχος Γιάννης Χατζηλαζάρου κ.α.

Στους χαιρετισμούς τους όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος στάθηκε τα τελευταία δύο χρόνια στο ύψος των περιστάσεων, λειτουργώντας με άριστο επίπεδο επαγγελματισμού, συμβάλλοντας καθοριστικά στην μεγάλη τουριστική επιτυχία της Ρόδου, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. Αναφέρθηκαν επίσης στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο εγγύς μέλλον η τουριστική βιομηχανία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας και του συνεργατικού πνεύματος.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου