Ειδήσεις

Αναβιώνει ο μαφιόζικος εμπρησμός τουριστικών σκαφών στο Φαληράκι

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με την τακτική διαδικασία, θα αναβιώσει αύριο, μετά την επαναφορά αγωγής που ασκήθηκε το 2003 με κλήση, η πολύκροτη υπόθεση εμπρησμού τουριστικών σκαφών στο Φαληράκι.
Ενας κάτοικος του Φαληρακίου στρέφεται συγκεκριμένα με την αγωγή του κατά ενός κατοίκου Καλυθιών ζητώντας αποζημίωση από αδικοπραξία.
Η υπόθεση είχε απασχολήσει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου το έτος 2012.
Το δευτεροβάθμιο λαϊκό δικαστήριο είχε κρίνει αθώους με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία (5-2) τους κ.κ. Z. Π. M. του E. και E. K. του M. που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 7 ετών, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, με περιοριστικούς όρους, ως ηθικοί αυτουργοί εμπρησμού ταχύπλοων σκαφών που ανήκαν σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ στο Φαληράκι.
Το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή στον φυσικό αυτουργό του εμπρησμού κ. D. G. του I., υπήκοο Αλβανίας, που ομολόγησε την πράξη του, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και ποινή φυλάκισης 3 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως στον κ. Σ. K. του K., που είχε αναθέσει στον τελευταίο τον εμπρησμό και είχε συνδράμει στο έργο του.
Στον Σ. K. αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Σημειώνεται ότι οι δύο καταδικασθέντες υποστήριξαν ότι οι δύο πρώτοι τους κατέβαλαν 2 εκατ. δρχ για να κάψουν τα σκάφη.
Ο Σ. K. υποστήριξε επιπλέον ότι δέχτηκε απειλές από τον Z. Π. M..
Συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης:
Στις 20 Δεκεμβρίου 2001 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύο αλεξιπτωφόρα ταχύπλοα σκάφη NP 556 και NP 553 ιδιοκτησίας αντίστοιχα Z. Θ. και Γ. K. κατοίκων Kαλλιθέας Pόδου.
Τα σκάφη ήταν τοποθετημένα σε ανεγειρόμενη οικοδομή στην οδό Aγίου Nεκταρίου. Από την έκθεση αυτοψίας της πυροσβετικής υπηρεσίας προέκυψε ότι επρόκειτο για πυρκαγιά μεγάλης έντασης και έκτασης. Τα σκάφη καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ ζημιές υπέστη και η οικοδομή.
Η πυρκαγιά αποδόθηκε σε εμπρηστική από πρόθεση ενέργεια αγνώστου ατόμου, προέκυψε δε σαφέστατος κοινός κίνδυνος για πρόσωπα και πράγματα διότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κατοικημένη περιοχή και σε χώρο όπου ήταν σταθμευμένα τα σκάφη όπου υπήρχαν καταστήματα και οικίες.
Η πυρκαγιά κατασβέστηκε έγκαιρα πριν εξαπλωθεί από την Πυροσβεστική Yπηρεσία, η οποία στη συνέχεια συνέλαβε ως δράστη του εμπρησμού τον M. Z. Π., διότι τα θύματα επικέντρωσαν τις υποψίες εναντίον του.
Ο κατηγορούμενος K. Σ. κατέθεσε ότι οι συγκατηγορούμενοί του E. K. και M. Z. Π. τον πλησίασαν και υποσχέθηκαν ότι θα του δώσουν χρήματα αν βρει ανθρώπους οι οποίοι μπορούσαν να βάλουν φωτιά στα σκάφη.
Αυτός με τη σειρά του, όπως είχε ισχυριστεί, βρήκε τον Aλβανό υπήκοο σε γυμναστήριο της Kαλλιθέας και του ανέθεσε να κάψει τα σκάφη.
Ο ενάγων με την αγωγή του ζητά να καταδικαστεί ο εναγόμενος να του καταβάλει το χρηματικό ποσό των 39.446,61 ευρώ, με το νόμιμο τόκο υπερημερίας από της επιδόσεως της αγωγής, μέχρις εξοφλήσεως.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Παντελής Αποστολάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου