Συνεντεύξεις

Μανώλης Μαρκόπουλος: «Εστάλη παντού το μήνυμα της κανονικότητας και επανεκκίνησης»

Στις επιπτώσεις που υπήρξαν στον τουρισμό από τις πυρκαγιές του Ιουλίου αναφέρεται σε συνέντευξή του προς τη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος. Δηλώνει ότι όλοι μαζί, αυτοδιοίκηση, φορείς, επαγγελματίες κατάφεραν να στείλουν παντού το μήνυμα της κανονικότητας και της επανεκκίνησης, κερδίζοντας για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη των tour operators.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, όπως αναφέρει ο κ. Μαρκόπουλος, ανέλαβε την ευθύνη, να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν τα έργα για να προστατευτούν οι εκεί περιοχές από τις επερχόμενες βροχές. Έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 12 μελέτες που απαιτούνται (αντιδιαβρωτικές, αντιπλημμυρικές και αναδασώσεις πέριξ των ξενοδοχείων) και μέχρι τέλος του μήνα θα παραδοθούν από την ΕΞΡ στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα νέο ρεκόρ αφίξεων φέτος ενώ οι προοπτικές για το 2024 είναι καλές για τη Ρόδο. Ωστόσο στον Τουρισμό δεν χωράνε προβλέψεις, παρά μόνον απολογισμοί…
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Μ. Μαρκόπουλου:

• Κύριε Μαρκόπουλε, ποια ήταν τελικά η επίδραση της κρίσης των πυρκαγιών στην τουριστική σεζόν; Πόσο σοβαρές ήταν τελικά οι επιπτώσεις;
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να κάνω δύο βασικές επισημάνσεις. Η πρώτη είναι ότι παρά το γεγονός ότι συνήθως μας τίθεται το ερώτημα των επιπτώσεων που αφορούν στον Τουρισμό, και με τη σειρά μας καλούμαστε να απαντήσουμε σε αυτό, σε καμία περίπτωση δεν παραβλέπουμε ούτε ξεχνάμε την μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά στον φυσικό πλούτο του νησιού μας. Η δεύτερη είναι ότι οι επιπτώσεις από την απώλεια των δασών μας, έστω και αν αυτό αφορά σε ένα μέρος του νησιού θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικολογική πλευρά, αλλά και στην Τουριστική.
Για να απαντήσω λοιπόν στο ερώτημά σας, οι επιπτώσεις έχουν τελείως διαφορετική διαβάθμιση στις περιοχές που εκκενώθηκαν και λιγότερο στο υπόλοιπο νησί. Στο σύνολο της Ρόδου περιορίστηκαν σε απώλεια 10-15 ημερών, οι οποίες βέβαια αφορούσαν στην high season, περίοδος εξαιρετικά σημαντική για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, ειδικά για όσες έχουν κυμαινόμενη τιμολογιακή πολιτική βλ. Ξενοδοχεία, Μη Κύρια Τουριστικά Καταλύματα, Γραφεία Ενοικιάσεως Οχημάτων κτλ. Ειδικότερα όμως στις περιοχές από Λίνδο, Πεύκους και νοτιότερα η πτώση τζίρου στην περίοδο 22/7/23 – 21/8/23 άγγιξε κατά μέσο όρο το 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό!!! Αυτά είναι και τα στοιχεία που συλλέξαμε, επεξεργαστήκαμε και παρουσιάσαμε στην πρόσφατη σύσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρμόδιών υπουργών.
• Πού οφείλεται η γρήγορη ανάκαμψη του ροδιακού τουρισμού; Η εμπιστοσύνη των τουρ οπερέιτορς απέναντι στον προορισμό, θα λέγατε πως αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά την …αντοχή της Ρόδου απέναντι στις κρίσεις;
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι εικόνες που «έπαιξαν» σε όλο τον κόσμο ήταν πολύ σκληρές για τη Ρόδο μας, και σ’ ένα βαθμό διαστρέβλωναν την έκταση του προβλήματος, καταφέραμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να σώσουμε την παρτίδα. Ξεκινώντας από την, εκ του αποτελέσματος, επιτυχημένη διαδικασία εκκένωσης, αλλά και με τον τρόπο που όλη η κοινωνία αγκάλιασε τους πληγέντες. Και όταν η κατάσταση ήταν πια υπό έλεγχο και πάλι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, αυτοδιοίκηση, φορείς, επαγγελματίες στείλαμε παντού το μήνυμα της κανονικότητας και της επανεκκίνησης. Νομίζω ότι σε ένα βαθμό ήταν και το ένστικτο της κοινωνίας μας για επιβίωση. Εμπιστοσύνη από tour operators ναι είχαμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σου χαρίζουν κάτι από φιλευσπλαχνία, το κερδίζεις με τον τρόπο σου χρόνια τώρα ως προορισμός και το εξαργυρώνεις στην δύσκολη ώρα….
• Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πρόσφατα στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο, ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Ρόδο και «ήδη προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιείται μεγάλη τουριστική καμπάνια». Μπορεί η Ρόδος να κερδίσει το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν;
Η επιμήκυνση σίγουρα είναι μια θετική εξέλιξη για τον προορισμό, απαραίτητη αν θέλουμε να μιλάμε με όρους βιωσιμότητας , και σε ένα βαθμό, νομοτελειακά, αναμενόμενη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Προϋποθέτει οικονομικά μέτρα και μετά «καμπάνιες»…. Αρχικά νομίζω ότι αφορά μόνο στο βόρειο τρίγωνο και για τα ξενοδοχεία είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, ένα πείραμα που κοστίζει συνήθως ακριβά…
• Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει την εκπόνηση των μελετών αντιπλημμυρικής-αντιδιαβρωτικής προστασίας για τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν και την αναδάσωση που απαιτείται στο Κιοτάρι. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Για εμάς ήταν μονόδρομος να μπούμε μπροστά, να αναλάβουμε την ευθύνη, να τρέξουμε τις διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν τα έργα το γρηγορότερo για να προστατευτούν οι εκεί περιοχές από τις επερχόμενες βροχές. Σήμερα έχουμε ήδη συμβασιοποιήσει τις 12 μελέτες που απαιτούνται (αντιδιαβρωτικές, αντιπλημμυρικές και αναδασώσεις πέριξ των ξενοδοχείων) και μέχρι τέλος του μήνα θα τις παραδώσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες.
• Πώς πιστεύετε ότι θα κλείσει η φετινή σεζόν, θα είναι θετικό το πρόσημο; Ποιες είναι οι προοπτικές για το 2024, καθώς διανύουμε μία περίοδο σύναψης νέων συμφωνιών;
Εκτιμώ ότι σε αφίξεις θα έχουμε ένα νέο ρεκόρ, το πρόσημο είναι θετικό, αλλά δεν ξεχνώ σε καμία περίπτωση τους συναδέλφους μας, της Νότιας Ρόδου για τους οποίους τα παραπάνω δεν μπορούν να ισχύσουν. Οι προοπτικές για το 2024 είναι καλές αλλά όπως επιβεβαιώθηκε ξανά, στον Τουρισμό δεν χωράνε προβλέψεις, παρά μόνον απολογισμοί…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου