Ειδήσεις

Απελευθερώνονται οι απολύσεις για τους εποχικούς

Στόχος του υπουργείου οι εργαζόμενοι να εισπράξουν για τους δύο επόμενους μήνες τα 534 ευρώ

Σύννομες θα είναι πλέον οι απολύσεις για τις εποχικές επιχειρήσεις  μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων αφού τέλειωσε νωρίτερα και η τουριστική περίοδος.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε  οι εποχικές επιχειρήσεις εξαιρούνται από την ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων για 30 ημέρες μετά την λήξη της αναστολής. Επομένως μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι και αυτές θα κλείσουν, κηρύσσοντας τη λήξη της τουριστικής σεζόν.

Στόχος του υπουργείου εργασίας είναι οι εποχικοί υπάλληλοι παρότι απολυμένοι να μπορούν να υποβάλλουν μονομερή αίτηση για ένταξη στο καθεστώς αναστολής προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου και στη συνέχεια να μπουν στο ταμείο ανεργίας για να εισπράξουν το επίδομα του ΟΑΕΔ ύψους 400 ευρώ για τρεις μήνες. Ως προς την απελευθέρωση των απολύσεων και τις μονομερείς δηλώσεις  συμφωνεί και η ομοσπονδία τουρισμού επισιτισμού, αναγνωρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να στηριχθεί η επιβίωση των εποχικών υπαλλήλων.

Παράλληλα , όπως ορίζει η ίδια ΚΥΑ νέοι κωδικοί Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) εντάσσονται στους πληττόμενους  που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων κατά τον Αύγουστο και  Σεπτέμβριο. Ανάμεσα στους νέους κωδικούς είναι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων , η αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση, η επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων καθώς και οι  Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους.

Ποιοι πληρώνονται σήμερα

Εγκρίθηκε το κονδύλι  1,7 εκατ. ευρώ για την πίστωση ποσών στους λογαριασμούς 5.496 εργαζόμενων.

Σήμερα αναμένεται να πληρωθούν:

1.117 εργαζόμενοι με αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά τον μήνα Ιούνιο
– 2.842 εργαζόμενοι με αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων κατά τον μήνα Ιούλιο
559 εργαζομένοι ενταγμένοι στον μηχανισμό Συν-Εργασία για τον Ιούνιο

– 978 εργαζομένοι ενταγμένοι στον μηχανισμό για το διάστημα του Ιουλίου

Πηγή : protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου