Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες στην αίθουσα εθιμοτυπίας του δημαρχιακού μεγάρου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο πρέσβης της Ισπανίας στην Αθήνα κ. Ενρίκε Βιγκέρα για τον εορτασμό της επετείου των 500 ετών από τον πρώτο περίπλου της γης από τον Μαγγελάνο –στο πλήρωμα του οποίου, περιλαμβάνονταν και άξιοι Ροδίτες, θαλασσοπόροι εκείνης της εποχής.
Το παρών έδωσαν ο πρόξενος της Ισπανίας στην Αθήνα κ. Ίβο Πασκουάλ Ερρέρα, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας κα Κριστίνα Κόντε Ντε Μπερόλντιγκεν Γκάιερ, ο γλύπτης που φιλοτέχνησε το έργο τέχνης κ. Χουάν Ραμόν Μαρτίν Μουνιόθ, ο κ. Πέδρο Ολάγια, συγγραφέας, ελληνιστής, καθηγής, μεταφραστής και κινηματογραφιστής, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κώστας Ταρασλιάς και ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Καμπουράκης αφού καλωσόρισε τον πρέσβη και την αντιπροσωπεία, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τιμούμε έναν σπουδαίο θαλασσοπόρο, τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο ο οποίος έδωσε την ζωή του και άνοιξε ανθρώπινους ορίζοντες μέσα από τον περίπλου της γης. Αισθανόμαστε δε, αληθινή περηφάνεια που άξιοι πρόγονοί μας είχαν μια μεγάλη συμβολή στην επιτυχία του εγχειρήματος επιβεβαιώνοντας τις αρετές της ναυτοσύνης που χαρακτηρίζουν τους Ροδίτες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η Ρόδος πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουρισμό παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες μπροστά στις οποίες μας έφερε η πανδημία.
Τιμάμε τους προγόνους μας τιμάμε την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία μας σε μια χρονική στιγμή που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Το μέλλον, ΔΕΝ μας περιμένει στην γωνία. Ούτε θα πέσει από τον ουρανό. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να το οραματιστούμε να το σχεδιάσουμε και να κάνουμε τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός με τόλμη και αυτοπεποίθηση».

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΕΝΡΙΚΕ ΒΙΓΚΕΡΑ
Ο πρέσβης της Ισπανίας στην Αθήνα κ. Ενρίκε Βιγκέρα, αφού ευχαρίστησε τον κ. Καμπουράκη για την πρωτοβουλία τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Όταν πριν από τρία χρόνια ανέλαβα την θέση του Πρέσβη, είχα την αποστολή να προγραμματίσω εκδηλώσεις για την επέτειο των 500 ετών από τον πρώτο γύρο της γης και είχα την ευκαιρία να καταλάβω την σημασία της συνεισφοράς των Ελλήνων σε αυτή την μεγάλη αποστολή. Η μεγαλύτερή μου έκπληξη είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι Έλληνες δεν είχαν γνώση της σημασίας αυτής της συνεισφοράς. Από την πρώτη επίσκεψη που είχα κάνει ως πρέσβης, στην Ρόδο, είχα την ευκαιρία να θέσω τις βάσεις για μια σειρά δράσεων και φυσικά, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον κ. δήμαρχο που στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη διότι ανακαλύψαμε ότι 5 από τους επιζήσαντες εκείνης της μεγάλης αποστολής ήταν Έλληνες και οι 4 είχαν καταγωγή από την Ρόδο! Γι αυτό θελήσαμε να κάνουμε μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις για να γνωρίσουν την Ιστορία και οι Έλληνες και να αισθανθούν περήφανοι για όλα. Πρέπει να πω ότι ο κ. Καμπουράκης δεν ήταν τότε δήμαρχος αλλά ήταν υπέρμαχος αυτής της προσπάθειας εξ αρχής», εκφράζοντας αισιοδοξία ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και τους λαούς θα εξελιχθούν θετικά.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις και της κας Κριστίνα Κόντε Ντε Μπερόλντιγκεν Γκάιερ, του Πρόξενου της Ισπανίας στην Αθήνα κ. Ίβο Πασκουάλ Ερρέρα και του γλύπτη που φιλοτέχνησε το έργο τέχνης κ. Χουάν Ραμόν Μαρτίν Μουνιόθ, όπου όλοι εξέφρασαν την πεποίθηση πως το έργο τέχνης αποτελεί ένα σημείο αναφοράς Πολιτισμού και φιλίας εφεξής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, χτες το απόγευμα επρόκειτο να γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμή των Ελλήνων ναυτικών που συμμετείχαν στον πρώτο περίπλου της γης υπό τον Μαγγελάνο ενώ σήμερα, Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου
θα πραγματοποιηθεί πρωινή ξενάγηση της ισπανικής αντιπροσωπείας σε αξιοθέατα της Ρόδου και θα ακολουθήσουν:
-19:00 Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο κατάλυμα της Ισπανίας (θα μεταδοθεί διαδικτυακά)
-20:30 Εγκαίνια της έκθεσης «Το μακρύτερο ταξίδι» (The Longest Journey)

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ