Τοπικές Ειδήσεις

Εκλέχθηκαν το νέο προεδρείο του δ.σ. και τα μέλη δύο επιτροπών στην πρώτη συνεδρίαση του δ.σ.

Νέο προεδρείο εξέλεξε την Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2019, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου κατά την πρώτη συνεδρίασή του.
Με «ιστορικά μεγάλη αποδοχή» από όλες τις παρατάξεις και 46 ψήφους υπερψηφίστηκαν οι κ.κ. Μιχάλης Σοκορέλλος –πρόεδρος, από την παράταξη του κ. Αντώνη Καμπουράκη, Σάββας Διακοσταματίου –αντιπρόεδρος, από την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου και Δημήτρης Ιωσήφ -γραμματέας από την παράταξη του κ. Δημήτρη Κρητικού.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε κανονικά το πρωί, με απαρτία απόντος μόνον του κ. Δημήτρη Κρητικού, (που με σχετικό έγγραφό του, δήλωσε πως θα απουσιάσει) τον οποίο εκπροσώπησε ο κ. Δημήτρης Ιωσήφ.
Στην συνεδρίαση παρέστη και η κ. Κυριακή Νικολαΐδου η οποία θα τοποθετηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου  Ρόδου  και ανέλαβε ήδη τα καθήκοντά της (σχετικά έγραψε η “δ”)
Της συνεδρίασης προήδρευσε αρχικώς ο κ. Τηλέμαχος Καμπούρης. Ο κ. Μιχάλης Σοκορέλλος εκλέχθηκε με 46 ψήφους, ενώ ο κ. Καλετός Πότσος δήλωσε αποχή μαζί με τον κ. Κωνσταντίνο Τσουρούτη.
Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία για τον αντιπρόεδρο κ. Σάββα Διακοσματίου ο οποίος έλαβε επίσης 46 ψήφους με δύο αποχές, Πότσου και Τσουρούτη. Τοποθετούμενος ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά λόγω της ημέρας της Παναγίας Τσαμπίκας συνεχάρη το νέο Σώμα ευχόμενος ‘καλή, γόνιμη παραγωγική θητεία με συναίνεση, συνεργασία για το καλό το τόπου μας’.
Το ίδιο έγινε και για τον κ. Δημήτρη Ιωσήφ που έλαβε 46 ψήφους με τις δύο αποχές Πότσου και Τσουρούτη.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μ. Σοκορέλλος τόνισε τα εξής:
«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου κατ’ αρχάς τον δήμαρχό μας, κ. Καμπουράκη που με πρότεινε για την θέση του προέδρου και το Σώμα που με ψηφίσατε. Θα προσπαθήσω ό,τι καλύτερο μπορώ να κάνω για να έχουμε πολιτισμένα δημοτικά συμβούλια χωρίς ίντριγκες, χωρίς καβγάδες ακολουθώντας τον κανονισμό. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια καλή θητεία, δημιουργική για το καλό του νησιού μας και της Ρόδου. Άλλωστε ο σκοπός όλων μας είναι να βοηθήσουμε το νησί και τους Ροδίτες. Εύχομαι καλή θητεία!»

Οι τοποθετήσεις
των επικεφαλής
Ξεκινώντας τις τοποθετήσεις, ο κ. Κ. Πότσος, ευχήθηκε καλή θητεία στο νέο δημοτικό συμβούλιο λέγοντας πως «έχουμε γνώση και των παρελθόντων ετών. Όλοι για το καλό του τόπου είμαστε εδώ και θέλουμε να αναδεικνύονται πολιτικά τα ζητήματα και όχι προσωπικά».
Με την σειρά του, ο κ. Δ. Ιωσήφ (απόντος του κ. Κρητικού) ο οποίος μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του επικεφαλής, ευχήθηκε καλή θητεία στο Σώμα.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του κ. Φ. Χατζηδιάκου, που ανέγνωσε την επιστολή που άφησε στο γραφείο του απευθυνόμενη προς το νέο δήμαρχο:
«Η εναλλαγή των παρατάξεων στην εξουσία  μέσα από τη διενέργεια των εκλογικών αναμετρήσεων αποτελεί τον ορισμό του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η εκλογική διαδικασία λειτουργεί ως μηχανισμός νομιμοποίησης των παρατάξεων που αναδείχθηκαν από αυτή την διαδικασία στην πλειοψηφία αλλά και στην μειοψηφία. Κοινές υποθέσεις είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η θέση του τόπου μας σε διεθνές επίπεδο, η τήρηση των νόμων, ο σεβασμός των θεσμών, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κοινωνική πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη. Για να επιλυθούν τα προβλήματα απαιτείται εγρήγορση, ενδιαφέρον και η προσπάθεια όλων μας. Και αυτό αποτελεί καθήκον, δικαίωμα και τιμή για τον καθένα από εμάς η συμμετοχή και η συνεργασία στο δ.σ. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από υπεύθυνους και δημιουργικούς ενεργούς πολίτες καθώς και από έντιμους και ικανούς αυτοδιοικητικούς που υποστηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης που παράγουν έργο ουσίας, που ενώνουν και δεν διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας και διαλόγου με όλες τις παρατάξεις.
Ο κ. Στράτος Καρίκης είπε μεταξύ άλλων: «Εύχομαι και η επόμενη ημέρα να είναι δημιουργική διαδικασία. Η ανάπτυξη και η δημιουργία είναι οι στόχοι, που πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι μαζί. Σαν παράταξη δώσαμε έντιμο αγώνα. Πεποίθησή  μας είναι πως μέσα από συνεργασία και  έντιμες συναινέσεις μπορούμε, να φέρουμε αποτελέσματα. Ο τουρισμός, οι υποδομές, θα είναι η στόχευσή μας. Κανένας δεν περισσεύει για τη Ρόδο μας».
Επιστεγάζοντας, ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Καμπουράκης υπογράμμισε τα εξής:
«Θέλω να ευχηθώ σε όλους, υγεία και δύναμη. Όλοι μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας κι έχουμε το καθήκον να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό προκειμένου να δικαιώσουμε τις προσδοκίες τους.
Η Ρόδος, μας έχει ανάγκη όλους! Γιατί όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε στο μέτρο των ευθυνών μας, στη διαμόρφωση του καλύτερου μέλλοντος που αξίζει σε κάθε Ροδίτισσα και σε κάθε Ροδίτη. Η βαθιά μου πεποίθηση να δώσουμε περισσότερο χώρο στη συναντίληψη και τη συνεργασία, αποδείχθηκε έμπρακτα με τον σχηματισμό μιας ισχυρής πλειοψηφίας στο δ.σ. που εγγυάται πλέον την απρόσκοπτη και αποτελεσματική διακυβέρνηση του Δήμου Ρόδου με ορίζοντα τετραετίας. Ευχαριστώ τον κ. Καρίκη γι αυτό.
Ωστόσο, οι διακριτοί ρόλοι της ενιαίας –πλέον- πλειοψηφίας των 28 δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων της μειοψηφίας μείζονος και ελάσσονος σε καμιά περίπτωση σε αποκλείουν την συνεργασία. Η αγάπη για τη Ρόδο είναι πάνω από όλους και όλα.
Δεν είναι εποχές για να υψώνουμε τείχη και να περιχαρακώνουμε παραταξιακά στρατόπεδα. Τα προβλήματα είναι πολλά, οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Οι πολίτες περιμένουν να δουν έργο και όχι λόγια.
Ως νέα δημοτική αρχή θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για συνεργατική λειτουργία του δ.σ. και όλων των οργάνων. Η πόρτα του Δημάρχου θα είναι ανοικτή σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους ανεξαιρέτως θεωρώντας πως η καλύτερη επικοινωνία είναι προϋπόθεση για μια καλύτερη κοινωνία.
Κάθε γόνιμη πρόταση είναι ευπρόσδεκτη. Καλοδεχούμενη και η κριτική στο βαθμό που είναι καλόπιστη. Στόχος να βγει η Ρόδος μας μπροστά. Στο χέρι μας είναι να το πετύχουμε».
Η νέα Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δημοτικού
Συμβουλίου Ρόδου
Αμέσως μετά την εκλογή προεδρείου, ακολούθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Σύμφωνα με το νόμο, εκλέγονται 8 άτομα: 5 από την παράταξη του δημάρχου κ. Αν.Καμπουράκη, 2 από την παράταξη του κ. Φ. Χατζηδιάκου κι ένας από την παράταξη του κ. Δ.Κρητικού. Οι κ.κ. Πότσος και Τσουρούτης, δήλωσαν και πάλι αποχή, ζητώντας όμως να ενημερώνεται η παράταξη για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται και να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η παράταξη του κ. Πότσου θα λαμβάνει κανονικά ενημέρωση και πρόσκληση για να συμμετέχει στις συνεδριάσεις -αλλά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.
-Για την Οικονομική Επιτροπή από την παράταξη του κ. Καμπουράκη προτάθηκαν οι κ.κ.: Σάββας Καραταπάνης, Αλέξανδρος Κολιάδης, Γιώργος Πατσάης, Νεκτάριος Φλοσκάκης, Θανάσης Στάμος, Σπύρος Σπυρόπουλος και Τσαμπίκα Κιαχαγιά.
Από την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου προτάθηκαν οι: Γ. Γιαννάς, Σάββας Διακοσταματίου, Γιάννης Κορωναίος και Μιχάλης Παλαιολόγου.
Από την παράταξη του κ. Κρητικού προτάθηκε ο κ. Παντελής Προυσάλογλου.
-Για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προτάθηκαν από την παράταξη του κ. Καμπουράκη οι κ.κ. Σάββας Καραταπάνης, Σταμάτης, Βασίλης Παπαοικονόμου, Σπύρος Σπυρόπουλος, Θανάσης Στάμος, Μιχάλης Σεϊτης, Δημήτρης Τσίκκης, και Σάββας Χριστοδούλου.
Από την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου προτάθηκαν οι: Γιάννης Αφεντούλης, Μιχάλης Σταυρής και Εμμανουήλ Καζούλης.
Από την παράταξη του κ. Κρητικού προτάθηκαν οι κ.κ. Γιώργος Σαρικάς και Δημήτρης Ιωσήφ.

Ποιοι εκλέχθηκαν
-Για την Οικονομική Επιτροπή, ψήφισαν 48. Τα 46 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα και βρέθηκαν  2 λευκά (των κ.κ. Πότσου και Τσουρούτη) και κανένα άκυρο.
Εκλέχθηκαν:
Παράταξη Καμπουράκη: (Τακτικά μέλη): Φλοσκάκης 23 ψήφοι, Κολιάδης 22, Κιαχιαγιά 22, Μανέτας 21, Καραταπάνης 21.
(Αναπληρωματικοί): Σπυρόπουλος 16 ψήφοι, Πατσάης 11, Στάμος 11.
Παράταξη Χατζηδιάκου: (Τακτικά μέλη): Διακοσταματίου 15 ψήφοι, Παλαιολόγου 15.
(Αναπληρωματικοί): Κορωναίος 11 και Γιαννάς 11 ψήφοι.
Παράταξη Κρητικού: Προυσάλογλου 3 ψήφοι.
Ακολούθησε κλήρωση για τους κ.κ. Γιαννά και Κορωναίο που ισοψήφισαν με 14 ψήφους (αναπληρωματικά μέλη) και τελικώς, εκλέχθηκε ο κ. Κορωναίος.
Κλήρωση έγινε και για τους κ.κ. Στάμο και Πατσάη που ισοψήφισαν με 11 ψήφους (αναπληρωματικά μέλη) και τελικώς, εκλέχθηκε ο κ. Πατσάης.

-Για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ψήφισαν 48. Τα 46 ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα και βρέθηκαν  2 λευκά (των κ.κ. Πότσου και Τσουρούτη) και κανένα άκυρο.
Εκλέχθηκαν:
Παράταξη Καμπουράκη: (Τακτικά μέλη): Σπυρόπουλος 22 ψήφοι, Καραταπάνης 21, Παπαοικονόμου 20, Στάμος 19, Σεΐτης 19 ψήφοι.
(Αναπληρωματικοί): Σταμάτης 15 ψήφοι, Χριστοδούλου 15 και Τσίκκης 11.
Παράταξη Χατζηδιάκου: (Τακτικά μέλη):
Αφεντούλης 15 και Γιαννάς 15 ψήφους.
(Αναπληρωματικοί): Καζούλης και Σταυρής
Παράταξη Κρητικού: (Τακτικά μέλη):
Ιωσήφ με 3 ψήφους.
(Αναπληρωματικοί): Σαρίκας μία ψήφο.
Κλήρωση έγινε και για τους κ.κ. Χριστοδούλου και Σταμάτη που ισοψήφισαν με 15 ψήφους (αναπληρωματικά μέλη) και τελικώς, εκλέχθηκε ο κ. Σταμάτης –α’ αναπληρωματικός, Χριστοδούλου β’ αναπληρωματικός και γ’ ο κ. Τσίκκης.
Ακολούθως, έγινε κλήρωση για τους κ.κ. Καζούλη και Σταυρή, εκλέχθηκε α’ αναπληρωματικός ο κ. Σταυρής και β’ αναπληρωματικός ο κ. Καζούλης.
Σύμφωνα με το Νόμο, οι δύο επιτροπές είναι 11μελείς. Τα νέα προεδρεία θα προκύψουν μετά τον ορισμό των αντιδημάρχων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου