Ειδήσεις

Ρέγκλινγκ: Πάγωμα στα μέτρα για το χρέος εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα ότι θα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Μάλιστα προειδοποιεί τη χώρα μας ότι «μπορεί να διακοπούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εάν δεν συνεχιστούν τα προγράμματα προσαρμογής».

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχισθούν, όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο το χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά αυξημένο. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκιά τους πολύ χαμηλότερα από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Στην ερώτηση, αν η Ευρώπη έχει πάρει τα σωστά διδάγματα από την κρίση, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Lehman, ο επικεφαλής του ESM απάντησε: «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε δύο διαδοχικές κρίσεις, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο. Και οι δύο σχετίζονταν. Η κρίση του ευρώ ήταν εσωτερική, αλλά δεν θα ήταν τόσο έντονη αν δεν είχαμε λίγο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Έχουμε περισσότερες ρυθμίσεις σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πριν οι ρυθμίσεις ήταν πολύ λίγες. Η πεποίθηση ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ήταν λάθος. Στην Ευρώπη, οι πέντε χώρες που ήταν σε κρίση έκαναν τα μαθήματά τους. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τους, τέσσερις από αυτές είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ιστορίες επιτυχίας. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης μία ιστορία επιτυχίας».

Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για την Ιταλία. Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αποτελεί πηγή ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας, καθώς ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο υπόσχονται πρόσθετες δαπάνες που θα προκαλέσουν έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, απάντησε: «Και οι δύο ηγέτες κομμάτων είπαν επίσης πολύ διαφορετικά πράγματα τις τελευταίες ημέρες: Είπαν ότι θέλουν να σεβασθούν τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι δεν θα παραβιασθεί το όριο του 3% για το έλλειμμα. Επομένως, δεν φαίνεται ότι θα εφαρμόσουν τα προεκλογικά προγράμματά τους, ασφαλώς όχι αμέσως».

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι στο Ecofin ήταν σαφές για όλους τους υπουργούς Οικονομικών ότι θα πρέπει να προετοιμασθούν για μία αύξηση των επιτοκίων. Στην ερώτηση, πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η πίεση για μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται από τον ESM, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όσον αφορά στην Ελλάδα, απείχαμε μόνο λίγα λεπτά από το Grexit το 2015. Και στις μεγαλύτερες άλλες χώρες, επίσης, οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η πλειονότητα του πληθυσμού θέλει την παραμονή στο ευρώ. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούν να δεχθούν το μη προβλέψιμο κόστος που θα αντιμετώπιζαν, αν έφευγαν από το ευρώ».

Ο Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν έχει σχέδιο να αποχωρήσει από τον ESM, απαντώντας στην ερώτηση, αν θα παραμείνει επικεφαλής του όταν αυτό μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «Δεν έχω σχέδιο να πάρω σύνταξη, η σύνταξη δεν είναι καλή για την υγεία. Το προσωπικό παραμένει το ίδιο, όπως και ο επικεφαλής. Θα περάσει, ωστόσο, τουλάχιστον ένα έτος μέχρι να υπάρξει η επέκταση των αρμοδιοτήτων. Και πιθανότατα θα κρατήσουμε το όνομα του ESM, ώστε να αποφευχθεί η όποια σύγχυση», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου