Το φετινό σερί των επιτυχιών συνεχίζεται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δίνοντας μεν μικρή παράταση στην τουριστική περίοδο, αλλά απέχοντας ακόμα από την πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν

Της Στεφανίας Σούκη

Το θετικό σερί του ελληνικού τουρισμού φέτος το καλοκαίρι συνεχίζεται και στις αρχές του φθινοπώρου, με τα νούμερα του Σεπτεμβρίου σε πληρότητες ξενοδοχείων, όπως προκύπτει από τα μηνύματα των ενώσεων ξενοδόχων ανά την Ελλάδα και τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών, να παραπέμπουν σε νούμερα-ρεκόρ.

Μόνο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας φτάνουν τα 2,7 εκατομμύρια, από 2,39 εκατομμύρια τον περυσινό Σεπτέμβριο, ενώ αύξηση παρατηρείται και τον Οκτώβριο, με τις αεροπορικές να έχουν προγραμματίσει φέτος 1,47 εκατομμύρια θέσεις από 1,24 εκατομμύρια τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Παρ’ όλα αυτά, η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, που είναι το μεγάλο ζητούμενο, κάτι που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία και το υπουργείο Τουρισμού, έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, με τους τουριστικούς φορείς να θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τις διεργασίες και τις νέες συμφωνίες με τους tour operators του εξωτερικού, αλλά και τις νέες προσθήκες αεροπορικών δρομολογίων για τους νησιωτικούς προορισμούς – και όχι μόνο. Το «κέρδος» από τις αφίξεις-ρεκόρ το 2017 και την περιβόητη επέκταση της σεζόν έχει να κάνει, σύμφωνα με τους ίδιους, με το κλείσιμο των ξενοδοχειακών μονάδων για τη θερινή σεζόν κατά 5 ή -το πολύ- δέκα μέρες αργότερα από το συνηθισμένο των προηγούμενων ετών.
Μέχρι να έρθει λοιπόν η ώρα της επιμήκυνσης, ξενοδόχοι και τουριστικοί φορείς χαμηλώνουν τον πήχη και στρέφουν ήδη με το βλέμμα στη σεζόν του 2018, η οποία προβλέπεται ιδιαίτερα θερμή και από πλευράς ανταγωνισμού αφού φαίνεται να επιστρέφουν προορισμοί της Μεσογείου που είχαν υποστεί το τελευταίο διάστημα απώλειες στον τουρισμό τους κυρίως λόγω ζητημάτων που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια (βλ. τις περιπτώσεις της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας). Από την πλευρά τους, οι Ελληνες ξενοδόχοι κεφαλαιοποιούν τη φετινή θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού στα συμβόλαια που υπογράφουν με τους tour operators του εξωτερικού για το 2018 με αυξήσεις έως 5% ή και ελαφρώς υψηλότερα όταν πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς.

Η πορεία προς το φθινόπωρο

Οσον αφορά στην πορεία του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική, η αρχή του φθινοπώρου φέρνει υψηλές πληρότητες και αφίξεις για τους ξενοδόχους. Οπως επισημαίνει στο «business stories» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής τον Σεπτέμβριο αγγίζει το 80% σε πολλές περιοχές, με τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης να πρωτοστατού. Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία είναι οι χώρες απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι τουρίστες που παραθερίζουν στη Χαλκιδική, η οποία έχει και το πρόσθετο πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και την Ανατολική Ευρώπη. Σημειώνεται εδώ ότι με βάση την επεξεργασία των στοιχείων των διασυνοριακών σταθμών από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο οδικός τουρισμός τρέχει φέτος με ποσοστό κοντά στο 8% με βάση τα στοιχεία του επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου, ξεπερνώντας τα 6,5 εκατομμύρια αφίξεις, ενώ ειδικά για τον Ιούλιο οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,6%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται από τη Βουλγαρία (29% ή επιπλέον 516.000 αφίξεις), ενώ ακολουθούν η Τουρκία (14,1% ή επιπλέον 58.000 αφίξεις) και η ΠΓΔΜ (4,9 ή επιπλέον 122.000 αφίξεις). Ειδικά για τη Χαλκιδική, ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι οι διανυκτερεύσεις θα κυμανθούν φέτος αυξητικά σε ποσοστό 5%-7% επιπλέον σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ελαφρώς ανοδικά θα είναι, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, και τα έσοδα. Ενα θετικό στοιχείο της φετινής σεζόν είναι η επιμήκυνση, έστω και λίγων μόνο ημερών, αφού το κλείσιμο των μονάδων της περιοχής τοποθετείται στα μέσα Οκτωβρίου αντί για 10 Οκτωβρίου όπως είχε γίνει την περυσινή χρονιά.

newmoney.gr

Ένα σχόλιο στο Τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων και το φθινόπωρο

  1. Avatar Ο/Η Marios Kordellas λέει:

    Όλοι τρέχουν με καλά ποσοστά αυξήσεων και εδώ χαιρόμαστε με το 1 και 2%….

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ