«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του κ. Αντώνη Καμπουράκη για τον δημαρχιακό θώκο Ρόδου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος στην χτεσινή συνέντευξη Τύπου.
Απαντώντας συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση δήλωσε τα εξής:
«Κατ’ αρχήν δεν ξέρω αν υπάρχει επίσημη υποψηφιότητα ή όχι. Εγώ έχω δηλώσει ότι θα είναι πολύ καλή συγκυρία για τον δήμο, για τους δημότες, να υπάρχει ενδιαφέρον από συμπολίτες μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα κοινά μέσα σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Κάποια στιγμή, υπήρχε μια άρνηση από πλευράς πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά. Θέλουμε βέβαια αρκετούς μήνες μέχρι τις εκλογές. Θεωρώ ότι αν είναι υπαρκτή αυτή η υποψηφιότητα, θα είναι καλοδεχούμενη. Αυτό δηλώνει αγάπη για τον τόπο. Εμείς ως δημοτική αρχή και ως παράταξη έχουμε τον δικό μας στόχο –κι έχουμε πολύ ακόμη δρόμο μπροστά μας για να καλύψουμε αυτά που μάς στέρησαν, άλλοι. Και με την στέρηση του ΔΗΦΟΔΩ –γιατί ήταν πολλοί αυτοί που τον πολέμησαν- και αν ήταν στην δική μου θέση θα μετάνιωναν την ώρα και την στιγμή…
Εγώ δεν ξέρω αν θα υπάρχουν κομματικοί ή μη κομματικοί συνδυασμοί. Εγώ είπα: το κεκτημένο που απέκτησε η παράταξη ‘Ρόδος Δύναμη Πολιτών’ θα το κρατήσει ως ευαγγέλιο, ως ένα αξίωμα και η δική μας συμμετοχή θα είναι πολυσυλλεκτική. Δεν ζητάμε καμία πολιτική ταυτότητα ούτε θα ζητήσω ποτέ να έρθει ένας κομματικός εκπρόσωπος και να φωτογραφηθώ δίπλα του, ως υποψήφιος δήμαρχος. Δεν θα το κάνω ποτέ!».
Η συνάντηση για τα
τουριστικά λεωφορεία
Ο δήμαρχος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξάωρη συνάντηση που έγινε με τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων και τους συναρμόδιους φορείς, θεωρώντας καταλυτική την παρέμβασή του: «Ήταν μια πρωτοβουλία που πήραμε επειδή πιστέψαμε ότι δεν μπορούσε να υποστεί η τουριστική εικόνα της Ρόδου, ένα δεύτερο ‘τραύμα’ όπως είχε γίνει πριν λίγες ημέρες με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο. Ίσως κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα πετύχαινε η συνάντηση. Όμως οφείλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλες τις πλευρές για την συμφωνία. Αυτό αποδεικνύει ότι όλα μπορούν να λυθούν όταν υπάρχει εργασιακή ειρήνη. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύεται το τουριστικό προϊόν της Ρόδου. Κανένας δεν δικαιούται να λέει ότι αγαπάει περισσότερο τον τόπο από τον άλλον…» όπως είπε.
Τα έργα που προωθεί
ο Δήμος Ρόδου
Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής στον δήμο Ρόδου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «η διαδικασία της κατάρτισης του πρ/μού των δήμων, ξεκινάει μέσα στον Αύγουστο γι αυτό και πρέπει να ολοκληρώσουμε το σχέδιο ώστε να είναι έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν ‘μπούσουλα’ για το Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο δουλέψαμε μαζί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και με βάση, τι έχει γίνει από το 2018. Ακολούθως την προσεχή Δευτέρα θα σταλεί η πρόσκληση για να συγκληθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης που απαρτίζεται από τους φορείς κ.λπ. και στις 16 θα προχωρήσει η κατάρτισή του».
Προχωρώντας σε σχετική ενημέρωση για τα εκτελούμενα έργα του τρέχοντος έτους, ξεκινώντας από τις ασφαλτοστρώσεις σε διάφορες περιοχές στην πόλη της Ρόδου, δήλωσε:
«Με τα οικονομικά δεδομένα, αξιολογώντας είτε την κατάσταση του οδοστρώματος, είτε την επικινδυνότητα, οι Τεχνικές Υπηρεσίες προχωρούν στην εκτέλεση των έργων αυτών. Στις 21 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνεται ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την εργολαβία ασφαλτοστρώσεων σε 21 δρόμους πρ/μού 400.000 ευρώ.
Επιπλέον, η νέα εργολαβία των πεζοδρομίων πρ/μού 400.000 ευρώ καθώς και η εργολαβία για την αντικατάσταση των κυβολίθων στο κέντρο της πόλης που έχουν ξεκινήσει από πέρσι και φέτος θα επεκταθεί στις οδούς: Γαλλίας, Αμερικής και στην πλατεία Κύπρου. Όσον αφορά την υφιστάμενη εργολαβία των πεζοδρομίων, έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή του Ζέφυρος και θα συνεχιστεί έως τις οδούς Καναδά και Στεφάνου Καζούλη.
Επιπλέον ολοκληρώνεται η εργολαβία στην Καλλιθέα, Αρχάγγελο και συνεχίζεται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες. Αυτές οι εργολαβίες αφορούν την πρώτη φάση του 2018. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα συνεχίσουμε με την δεύτερη φάση. Και αυτό δεν έχει να κάνει με την… προεκλογική περίοδο! Η διαδικασία καθυστέρησε λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας που είχε παγώσει τα έργα από το 2016» όπως είπε.
Ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός πως τα περισσότερα έργα εκτελούνται από ίδιους πόρους του δήμου Ρόδου ενώ μερικά είναι από χρηματοδοτούμενα προγράμματα (Αντιπλημμυρικό στις Καλυθιές, Κοιλάδα Πεταλούδων, Σχολικά Κτήρια).
Αναφερόμενος στα ‘μεγάλα’ έργα τα οποία θεωρεί ο ίδιος σημαντικά, είπε πως περιλαμβάνεται η Βίλα Ακάβη (με 1,3εκ. ευρώ) ενώ όπως τόνισε:
«Ήρθε η έγκριση των 3,5εκ. ευρώ για την Ροδιακή Έπαυλη και αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εργολάβο. Η Ροδιακή Έπαυλη θα εκτελεστεί σε δύο εργολαβίες.
-Στον ίδιο κωδικό έχει εγκριθεί και ένα ποσόν για τα πλακόστρωτα στην Μεσαιωνική Πόλη.
-Επιπλέον, υπογράφτηκε η σύμβαση για τις όψεις του Εθνικού Θεάτρου ενώ ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει τον φωτισμό από Πλατεία Σύμης μέχρι και το Νεώριο.
-Επίσης, εκτελείται το έργο του φωτισμού μέσα στο πάρκο της Δημοκρατίας».
Είπε ακόμη ότι πήρε το ‘πράσινο φως’ για την προώθηση των διαδικασιών σχετικά με την διάνοιξη της οδού Καμείρου.
Η αντικατάσταση του
δημοτικού φωτισμού με LED
Με μια μικρή δόση…. ‘ειρωνείας’ στον λόγο του, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού στο νησί με λαμπτήρες LED λέγοντας: «Ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου, η διαδικασία της υποβολής προσφορών για το μεγάλο έργο που έχει να κάνει με την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού στο νησί με ηλεκτρικούς λαμπτήρες LED. Υπήρξε ενδιαφέρον από οκτώ εταιρείες. Καταλαβαίνετε πόσο ‘διάφανος’ ήταν ο διαγωνισμός, διότι ο τεχνικός σύμβουλος που το έχει διαχειριστεί, μου είπε πως ίσως είναι το μεγαλύτερο έργο που έχει βγει σε διαγωνισμό στην Ελλάδα –αν και άλλοι δήμοι προχώρησαν σε ανάλογο διαγωνισμό, με μικρή όμως δυναμικότητα 10 – 12.000 λαμπτήρες. Εάν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή με ενστάσεις κ.λπ. από τις υποψήφιες εταιρείες θα μπορέσει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό νωρίτερα για να μπορέσουμε μέσα στο 2019 να αντικατασταθεί το δίκτυο».
Η νέα πτέρυγα στο παλαιό νοσοκομείο
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την νέα πτέρυγα στο παλαιό νοσοκομείο, ο κ. Χατζηδιάκος είπε: «Το έργο είχε ξεκινήσει με μια προγραμματική σύμβαση επί της θητείας Μαχαιρίδη – Χατζηδιάκου προς τον δήμο Ρόδου, που όμως, τότε είχε κάποια προβλήματα με την φορολογική ενημερότητα για κάποιο λόγο. Ευτυχώς, το ξεμπλοκάραμε αλλά με την νέα Περιφερειακή Αρχή, σταμάτησε. Το έργο, βέβαια, συνεχίζεται και θα παραδοθεί σταδιακά. Περιμένουμε την έγκριση από ένα πρόγραμμα για να συμπληρώσουμε την χρηματοδότηση από τους ίδιους πόρους».
Οι ‘Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.’
και η Νέα Αγορά
Σε ερώτηση εάν πράγματι έγινε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ‘Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.’ ο δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε μια ολιγόλεπτη συνάντηση. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Δεν έχει ρυθμιστεί η οφειλή. Διακαής μας πόθος είναι να υπογραφεί η τριμερής σύμβαση με το Υπουργείο Τουρισμού, τον ανάδοχο και τον δήμο Ρόδου για την β’ φάση της Μαρίνας. Εάν δεν ρυθμιστούν όλα, θα είμαστε σε δύσκολη θέση. Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση να βοηθήσουμε να προχωρήσουν οι εργασίες».
Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες με τα καταστήματα στη Νέα Αγορά καθώς τα συμβόλαια λήγουν στο τέλος του 2018 και πολλοί καταστηματάρχες αντιδρούν έντονα:
«Σέβομαι τους καταστηματάρχες αλλά υπάρχει μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και φυσικά, υπάρχει Νόμος. Εάν δεν προχωρήσει το σχέδιο της συνολικής μίσθωσης της Νέας Αγοράς είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε σε διαγωνισμό ένα – ένα τα καταστήματα και τα γραφεία. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει… Όμως, έχει ληφθεί απόφαση από το Δ.Σ. και ο μελετητής που ανέλαβε την εκτίμηση της Νέας Αγοράς (και συνεργάστηκε με την Δ/νση Μ.Πόλης, την Αρχαιολογική Υπηρεσία) μου παρέδωσε μια πληρέστατη μελέτη 160 σελίδων. Αυτή θα παραδοθεί επισήμως στο Τμήμα Προμηθειών και θα έρθει προς συζήτηση στο Δ.Σ. Έχουν προβλεφθεί όλα και θα προχωρήσουμε στην διακήρυξη της Ενιαίας Μίσθωσης Αγοράς» όπως είπε.
Πάντως επέμεινε ότι μαζί με την ανάπλαση στο ‘Ήχος και Φως’ η Νέα Αγορά θα αναβαθμίσει πλήρως το κέντρο της πόλης και θα δώσει μια εντελώς διαφορετική εικόνα και λειτουργικότητα.
* Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόταση που έχει καταθέσει ο δήμος Ρόδου με το ΕΒΕΔ ύψους 2εκ. ευρώ για έργα ανάπλασης ‘ανοιχτών αγορών’ και σε καταστηματάρχες ώστε να αλλάξει εντελώς το κέντρο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ