Συνεντεύξεις

«Η ανάπτυξη των νησιών μας πρέπει να στηριχθεί στον τουρισμό»

«Έχω μάθει να αισιοδοξώ για την έκβαση των πραγμάτων, μόνο αν θεωρώ ότι πρώτιστα έχω κάνει ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό και παράλληλα ότι γύρω μου γίνονται σημαντικές και σχεδιασμένες προσπάθειες. Η αισιοδοξία δεν αρκεί να είναι μόνο αλλαγή τρόπου σκέψης και διάθεσης, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουμε αγκιστρωμένοι σε παλιές πρακτικές και νοοτροπίες. Η δικαιολογημένη αισιοδοξία καλλιεργείται και γίνεται αισθητή μετά από συστηματική και σκληρή δουλειά από τον καθένα μας».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδων και προσθέτει πως μέρα με την ημέρα η κατάσταση και στα οικονομικά της χώρας βελτιώνεται.
«Τα αποτελέσματα της σταθεροποίησης και της βελτίωσης των δεικτών στην οικονομία έχουν ήδη αποτυπωθεί. Μένει, αυτό να γίνει αισθητό, το ταχύτερο δυνατό, στην καθημερινότητά μας και στα νοικοκυριά. Όσο για το που πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες των νησιωτών για να υπάρξει ανάπτυξη, απαντώ λακωνικά, στον τουρισμό», δηλώνει ο κ. Σπυρίδων.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί στην πράξη η νησιωτικότητα, ο κ. Σπυρίδων δηλώνει:
«Η νησιωτικότητα ή αλλιώς η αντιμετώπιση της ιδιαιτερότητας και των προτεραιοτήτων που έχουν τα νησιά μας, ώστε όχι μόνο να διατηρήσουν ή να επανακτήσουν τη ζωντάνια τους, αλλά και να απελευθερώσουν τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν, στην πράξη επιτυγχάνεται με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και με αγαστή άσκηση πολιτικών μέσα από συνέργειες, κάτι που στην Ε.Ε αποκαλείται «πολυεπίπεδη» διακυβέρνηση. Δηλαδή σχεδιασμένη, συνδιαμορφωμένη με κανόνες συνεργασίας, όπου ο κάθε θεσμός θα ευθύνεται για ό,τι σαφώς περιγράφεται και του αναλογεί».
Η συνέντευξη του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, αναλυτικά:

• Αναλάβατε πριν λίγο καιρό τα καθήκοντά σας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου;
Προτεραιότητές μας ή παράλληλες δράσεις, αποτελούν:
Πρώτον, η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους και τη νησιωτική κοινωνία, γενικότερα.
Δεύτερον, η βελτίωση της οργάνωσης των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην κατεύθυνση, να διευκολύνει και να επιταχύνει τις δράσεις της Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα και όχι να προκαλεί πρόσθετες αγκυλώσεις.
Και τέλος, ο συντονισμός της απαραίτητης συνεργασίας που πρέπει να υπάρξει μεταξύ Κράτους και Αυτοδιοίκησης Α΄και Β’ βαθμού, ώστε, αλλάζοντας δομές και νοοτροπίες, η χώρα να προχωρήσει μέσα από έναν κοινά διαμορφωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, που στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας και καταπολέμηση της Εθνικής μάστιγας που αποτελεί η ανεργία και ιδιαίτερα εκείνη των νέων παιδιών μας.
• Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που σας έχουν θέσει τόσο οι πολίτες όσο και οι εκπρόσωποι των φορέων με τους οποίους είχατε συναντήσεις;
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το πλεονέκτημα της φυσικής πολυμορφίας που χαρακτηρίζει τα νησιά μας, αντανακλάται και στην πολυμορφία πολλές φορές, των αναγκών, που ενώ για όλα τα νησιά είναι κοινές, ωστόσο ο βαθμός προτεραιότητας και η αξιολόγησή τους ποικίλει από νησί σε νησί.
Μεταξύ όμως αυτών, θα ξεχώριζα δύο, το δικαίωμα σε ασφαλή, επαρκή και αξιόπιστη συγκοινωνία (θαλάσσια και εναέρια), καθώς και τη βελτίωση της παροχής υγειονομικής φροντίδας, με προτεραιότητα την έγκαιρη διακομιδή ιατρικών περιστατικών στα νησιωτικά νοσοκομεία και στο κέντρο.
• Πώς μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη η νησιωτικότητα, ειδικά τώρα;
Η νησιωτικότητα ή αλλιώς η αντιμετώπιση της ιδιαιτερότητας και των προτεραιοτήτων που έχουν τα νησιά μας, ώστε όχι μόνο να διατηρήσουν ή να επανακτήσουν τη ζωντάνια τους, αλλά και να απελευθερώσουν τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν, στην πράξη επιτυγχάνεται με ολοκληρωμένο σχεδιασμό και με αγαστή άσκηση πολιτικών μέσα από συνέργειες, κάτι που στην Ε.Ε αποκαλείται «πολυεπίπεδη» διακυβέρνηση. Δηλαδή σχεδιασμένη, συνδιαμορφωμένη με κανόνες συνεργασίας, όπου ο κάθε θεσμός θα ευθύνεται για ό,τι σαφώς περιγράφεται και του αναλογεί.
Αυτό, δε, θα παράξει αποτελέσματα που θα γίνουν ορατά στους κατοίκους των νησιών μας, αν μεταφραστεί σε αλλαγές και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου, εφαρμογή ειδικών πολιτικών και συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία, σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Την περίοδο αυτή στα ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά όργανα, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, συζητούνται ειδικές πολιτικές και μέτρα που πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν σε περιοχές της Ευρώπης, που χαρακτηρίζονται για την ιδιομορφία τους, περιοχές όπου ο κανόνας και η οριζόντια εφαρμογή, όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα αλλά πολλές φορές περιπλέκουν και δυσκολεύουν την υλοποίηση πρακτικών και λογικών λύσεων.
• Ποια είναι η θέση σας για τη μεταφορά των τσιγγάνων, που έχει γίνει αιτία διενέξεων στη Ρόδο;
Το θέμα των ρομά απασχολεί, σε διαφορετική έκταση και μορφή, σχεδόν όλη τη χώρα αλλά είναι αλήθεια ότι στη Ρόδο έγινα αποδέκτης της ανάγκης να παρθούν μέτρα το ταχύτερο δυνατό. Πιστός στις απόψεις που παρέθεσα σε προηγούμενη ερώτησή σας, είμαι βέβαιος ότι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τα αρμόδια υπουργεία και πρωτίστως με τους ρομά συμπολίτες μας, μπορούμε και οφείλουμε να βελτιώσουμε εικόνες και συμπεριφορές που δεν μας κάνουν υπερήφανους.
• Με αφορμή την πολυετή θητεία σας στην τοπική αυτοδιοίκηση, θεωρείτε πως οι εκλεγμένοι στον α’ και β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα; Θα έχουν στήριξη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στον αγώνα τους;
Όλοι μας, όπως και ο καθένας μας στην προσωπική του ζωή, είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε σε ένα χαλεπό από την κρίση τοπίο, από το οποίο για να βγούμε απαιτείται να κάνουμε περισσότερα με μικρότερες οικονομικές δυνατότητες.
Η στήριξη, που ρωτάτε αν θα υπάρξει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την αντιλαμβάνομαι ως υποχρέωση που θα διευκολύνει τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, θα επιλύσει, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, θέματά τους, και θα μειώσει δραστικά αγκυλώσεις, που κυρίως προέρχονται από τη στενή ερμηνεία νομοθετημάτων. Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον όσοι με γνωρίζουν από το παρελθόν ή ανταλλάξαμε πρόσφατα απόψεις, γνωρίζουν ότι για μένα αποτελεί καθήκον να σταθώ δίπλα στους εκπροσώπους της νησιωτικής μας κοινωνίας και τους κατοίκους της.
• Πώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ και τι πρέπει να γίνει ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα να υλοποιείται σύντομα;
Οι πόροι του ΕΣΠΑ, του μοναδικού ίσως σημαντικού για την περίοδο αυτή χρηματοδοτικού εργαλείου, πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο που δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε, σε ικανοποιητικό τουλάχιστον βαθμό, στα προηγούμενα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα. Ο τρόπος αυτός συνίσταται στο αυτονόητο.
Δηλαδή, οι δράσεις και τα έργα να υπακούουν σε έναν ορθολογικά διαμορφωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, που επιταχύνει την ανάπτυξη, ικανοποιεί πραγματικές προτεραιότητες και παράγει προστιθέμενη αξία.
Δυστυχώς, αυτό που κατά κανόνα βιώσαμε στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η έλλειψη της παραπάνω στρατηγικής και η υλοποίηση απλά λίστας έργων που μπορεί να ικανοποίησαν, με τη στενή έννοια, τοπικές κοινωνίες ή εκπροσώπους θεσμών, αλλά δεν αξιοποιούσαν, με τον καλύτερο τρόπο, τις ευκαιρίες που μας δόθηκαν. 
Δεν μας τιμά ότι μετά από πέντε Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, μαζί με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, δεν έχουμε λύσει ακόμα βασικά θέματα που αφορούν στους οδικούς άξονες ,στην επεξεργασία και διάθεση σταθερών και υγρών αποβλήτων ή στην επάρκεια πόσιμου νερού, ακόμα και σε περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Πρέπει να τελειώσουμε άμεσα με τις βασικές μας υποδομές και να διαθέσουμε πόρους για την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της κοινωνίας μας, που θα εγγυηθούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

• Αισιοδοξείτε για την πορεία των οικονομικών της χώρας, καθώς οι προοπτικές άρχισαν να γίνονται καλύτερες; Πού θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες των νησιωτών για να έρθει ανάπτυξη στο Αιγαίο;
Έχω μάθει να αισιοδοξώ για την έκβαση των πραγμάτων, μόνο αν θεωρώ ότι πρώτιστα έχω κάνει ό,τι είναι δυνατόν για αυτό και παράλληλα ότι γύρω μου γίνονται σημαντικές και σχεδιασμένες προσπάθειες.
Η αισιοδοξία δεν αρκεί να είναι μόνο αλλαγή τρόπου σκέψης και διάθεσης, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουμε αγκιστρωμένοι σε παλιές πρακτικές και νοοτροπίες. Η δικαιολογημένη αισιοδοξία καλλιεργείται και γίνεται αισθητή μετά από συστηματική και σκληρή δουλειά από τον καθένα μας.
Ναι, πιστεύω ότι μπορούμε, μέρα με τη μέρα, να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Τα αποτελέσματα της σταθεροποίησης και της βελτίωσης των δεικτών στην οικονομία, έχουν ήδη αποτυπωθεί. Μένει, αυτό να γίνει αισθητό, το ταχύτερο δυνατό, στην καθημερινότητά μας και στα νοικοκυριά. Όσο για το που πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες των νησιωτών για να υπάρξει ανάπτυξη, απαντώ λακωνικά, στον τουρισμό. Στο χερσαίο και θαλάσσιο τουρισμό, που αποτελεί τον δυναμικό πυλώνα για τη χώρα μας και το συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου