Τοπικές Ειδήσεις

Εγινε χθες η δημοπράτηση παραλιών, καντινών και θαλασσίων σπορ – Eξωφρενικά ποσά για τα “φιλέτα”

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά την διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας με τις δημοπρασίες για τις ομπρέλες, θαλάσσια είδη αναψυχής και καντίνες την οποία διηνήργησε ο Δήμος Ρόδου για τις παραλίες της περιοχής ευθύνης του.
Αρχικώς, από νωρίς το πρωί (με ώρα έναρξης 9π.μ.) πλήθος ενδιαφερομένων κατέκλυσαν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, αναγκάστηκαν να κινούνται πέριξ του δημαρχιακού μεγάρου και να περιμένουν πολλές ώρες.
Επειδή, ωστόσο, σημειώθηκαν κάποια επεισόδια με διαπληκτισμούς, λιποθυμίες κ.λπ. κατά την έναρξη της διαδικασίας, ειδοποιήθηκε η αστυνομία και άνδρες της ΕΛΑΣ παρέμειναν στον χώρο του δημοτικού συμβουλίου κατά την διάρκεια της διαδικασίας.
Αν και εκφράστηκαν αντιρρήσεις από πολλούς επιτηδευματίες για διάφορους λόγους, οι τιμές ήταν αρκετά χαμηλές με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον τόσο από ιδιώτες όσο και από κοινοπραξίες για τα πόστα και τα προτιμησιακά.
Οι τιμές, όπως είχε δηλώσει η δημοτική αρχή Ρόδου πρόσφατα, ήταν πάρα πολύ χαμηλές και με εκπτώσεις που ξεπέρασαν το… 60% σε σχέση με πέρσι, ενώ τα συμβόλαια έγιναν για τρία χρόνια με την καταβολή να γίνεται σε τρεις ισόποσες δόσεις -ανά χρόνο και χωρίς την προκαταβολή επί της τριετίας που ίσχυε μέχρι πέρσι.
Η ΑΡΜΟΔΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ –
Ο Θ.ΣΤΑΜΟΣ
Με δηλώσεις του στους δημσιογράφους, ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής που διενήργησε τις δημοπρασίες κ. Θανάσης Στάμος (εντεταλμένος παραλιών) υπογράμμισε τα εξής: «Η δημοπρασία κυλάει ομαλά –πέραν μερικών μεμονωμένων περιστατικών που σημειώθηκαν στην αρχή της διαδικασίας. Εκτός από τις ομπρέλες δημοπρατούμε τα θαλάσσια σπόρ αναψυχής και τις καντίνες. Την επιτροπή που διενήργησε τις δημοπρασίες απαρτίζουν: οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης και Καθαριότητας κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά, οι υπηρεσιακοί κ.κ. Χατζησταμάτης, Λιαμής, οι κυρίες Παπαγεωργίου και Μανωλάγκα, και ο οικονομικός σύμβουλος κ. Στάγκας. Η διαδικασία δεν είναι η ενδεδειγμένη αφού θα έπρεπε να λάβουν όλοι μέρος και δεν είναι σωστό να εμφανίζονται κάποιοι που θεωρούν ότι έχουν… κληρονομικό δικαίωμα να διεκδικούν τα πόστα αυτά. Καταλαβαίνουμε την κατάσταση αλλά η βούληση του ιδίου του δημάρχου κ. Αντ. Καμπουράκη είναι να διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα πόστα. Η τιμή για ένα πόστο π.χ. στην παραλία του Ενυδρείου, για όλο το 2020 θα είναι 2.995 ευρώ ενώ θα έπρεπε να είναι 4.992 ευρώ κι αν πάρουμε τις περσινές τιμές, θα ήταν πολύ παραπάνω (με 40ευρώ το τ.μ. κι εμείς το έχουμε κατεβάσει στα 9,60 ευρώ)».
ΤΑ ΠΟΣΤΑ, ΤΑ ΑΓΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Σημειώνεται ότι αρκετά «πόστα – φιλέτα» χτυπήθηκαν τόσο πολύ που οι τιμές ενώ ξεκίνησαν από 14.000 ευρώ έφτασαν στις 57.000 ευρώ (!!!) στο Πρασονήσι.
Συνολικά, δημοπρατήθηκαν χτες 213 πόστα (ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και καντίνες) ενώ οι τιμές ΄χτυπήθηκαν’ σε πολλές περιπτώσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι δημοπρασίες απέβησαν άγονες: α. στις Φάνες (ΔΕ Καμείρου), β. στον Μονόλιθο (ΔΕ Αταβύρου θέση Αλίκη), γ. στα Βληχά (Λίνδος), δ. Ζέφυρος.
Όσον αφορά τα ‘προτιμησιακά’ σύμφωνα με τον κ. Στάμο θα λειτουργήσουν κανονικά χωρίς εκπλήξεις και χωρίς προβλήματα. «Όλα θα είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε όλοι οι επιτηδευματίες θα έχουν εγκατασταθεί στις παραλίες. Εμείς έχουμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε μεγάλη γραφειοκρατική δουλειά…» ανέφερε ο κ. Στάμος.
ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΤΣΑΜΠΙΚΑ
Όπως είχαν προειδοποιήσει οι 40 (συνολικά) επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλία της Τσαμπίκας σε όλα τα πόστα δεν συμμετείχαν στις δημοπρασίες και ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους κ. Δημήτρης Γεωργάς, μετά το σχετικό υπόμνημα που είχε καταθέσει πολύ πριν την διαδικασία ζήτησε να συναντηθεί με τον δήμαρχο κ. Αντ. Καμπουράκη –ο οποίος όμως, αρνήθηκε να τον δεχτεί ζητώντας να συνομιλήσει μόνον με δύο εκπροσώπους των επιτηδευματιών. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το θέμα και τα αιτήματά τους την προσεχή Δευτέρα, ενώ ο δικηγόρος κ. Γεωργάς, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: «Έχουμε καταθέσει μία επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία ξεκαθαρίζουμε ότι με τους όρους και το τίμημα που γίνονται οι διαδικασίες, οι επιτηδευματίες αρνούνται να συμμετέχουν και αναμένουν από τον Δήμο Ρόδου, τον επανακαθορισμό των όρων. Κατ’ αρχήν ζητούμε χαμηλότερες τιμές και δεύτερον, αναδιαμόρφωση των πόστων στις καντίνες με κυριότερο, να μας δώσουν την άδεια για εκμίσθωση χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων όπως για πρώτη φορά επιτρέπει –φέτος- η νομοθεσία. Όπως γνωρίζετε η παραλία της Τσαμπίκας ανεβάζει 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, κάνει ζέστη και οι τουρίστες και λουόμενοι θέλουν να βρουν μια θέση να καθίσουν. Είναι και μια μοναδική ευκαιρία για να λυθεί το μόνιμο, δομικό πρόβλημα που έχει η παραλία Τσαμπίκας. Υπάρχουν και κάποια αιτήματα όπως οι κοινόχρηστοι χώροι, η κατασκευή των δρόμων, τα λύματα κ.λπ. οπότε ζητάμε την αρωγή του Δήμο Ρόδου».
-Σημειώνεται ότι η διαδικασία των δημοπρατήσεων συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια επιτροπή θα εξετάσει σήμερα όλες τις προσφορές, τις εγγυητικές επιστολές, τις προκαταβολές κ.λπ. και θα δώσει αναλυτικά τα αποτελέσματα και τα πόστα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου