Ειδήσεις

Πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Να εξεύρουν σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάλληλο χώρο για την υποδοχή και την προσωρινή φιλοξενία των παράνομων μεταναστών, που καταλήγουν στη Ρόδο, ζήτησε από τους τοπικούς φορείς ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε την έκρηξη του αντιπεριφερειάρχη και νέου δημάρχου κ, Φώτη Χατζηδιάκου, που διεφώνησε και απεχώρησε από την σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Η σύσκεψη διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. Ακόμη και ο δήμαρχος κ Στάθης Κουσουρνάς που συνήθως είναι ήρεμος ανέβασε τους τόνους και υπογράμμισε πως δεν μπορούν όλοι ο φορείς να φορτώνουν τα πάντα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επισημάνθηκε πως παλαιότερα η πρόταση για την δημιουργία χώρου προσωρινής υποδοχής παράνομων μεταναστών είχε συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις.
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ήρθε στη Ρόδο με αφορμή την άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε στο τουριστικό.

Μετά την εκδήλωση, που έγινε στο σαλόνι του κρουαζιερόπλοιου Louis Olympia o υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και αξιωματικούς του ΥΕΝ μετέβη στο Λιμεναρχείο Ρόδου.

Υπό την προεδρία του διεξήχθη σύσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, όπου ετέθη και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Ακολούθως ο υπουργός μετέβη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και προήδρευσε συσκέψεως. Συμμετείχαν ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφεριάρχης κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο αντιπεριφερειάρχης και νέος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος , ο δήμαρχος κ Στάθης Κουσουρνάς, ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αστυνομικός Διευθυντής κ . Φώτης Νικολόπουλος, ο περιφερειακός διευθυντής του Λιμενικού Σώματος κ. Γιάννης Αργυρίου, ο Λιμενάρχης κ. Γιώργος Αρμπουνιώτης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλλοδαπών κ. Μιχάλης Καλιωράκης και άλλοι.
Μετά την σύσκεψη ο υπουργός Ναυτιλίας προέβη σε δηλώσεις και ανακοίνωσε την πρόθεση του να δημιουργηθεί στη Ρόδο χώρος υποδοχής και προσωρινής διαμονής παράνομων μεταναστών. Αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των δυνάμεων που έχουν την ευθύνη για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως θα έχουμε αύξηση των παράνομων μεταναστών στο επόμενο διάστημα στη χώρα. Συνδυάζεται με αύξηση του προσφυγικού ρεύματος . Πάνω από το 50% των ανθρώπων αυτών είναι από τη Συρία. Έρχονται στη χώρα μας κυνηγημένοι από έναν εμφύλιο πόλεμο και θέλουν να σωθούν. Είμαι βέβαιος ότι θα επικρατήσουν οι πανανθρώπινες αρχές του Ελληνισμού και θα επικρατήσει το πνεύμα φιλοξενίας της Δωδεκανήσου», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως με τους φορείς της περιοχής μας συζήτησε και για την αστυνόμευση των θαλάσσιων συνόρων.

«Υπάρχει αυξημένη διάθεση συνεργασίας και πρόθεση ένωσης των δυνάμεων για την περιφρούρηση των συνόρων μας. Στόχος είναι και η αξιοποίηση κάθε ευρωπαϊκού πόρου που έχουμε στη διάθεση μας. Το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε σε κάθε περιοχή της χώρας και ειδικά στο Ανατολικό Αιγαίο να σταματήσουμε να δίνουμε την εντύπωση πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο κ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Δεν μπορεί να δείχνουμε εικόνα ανοργάνωτης και τριτοκοσμικής χώρας που δεν έχει τις κατάλληλες δομές αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων. Ζήτησα από τις τοπικές αρχές να βρεθεί ένας χώρος στον οποίο θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε για 24 έως 48 ώρες τους ανθρώπους αυτούς. Σε αυτή τη δομή θα γίνονται και οι εξετάσεις των παράνομων μεταναστών» , δήλωσε ο κ Βαρβιτσιώτης και ξεκαθάρισε πως ο χώρος αυτός δεν μπορεί να είναι στο λιμάνι γιατί θα προκληθεί ζημιά στον τουρισμό.

«Υπάρχει διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές αρχές. Θέσαμε και χρονοδιάγραμμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Η χώρα μας δεν πρόκειται να χαλαρώσει την επιτήρηση των συνόρων της επειδή κάποιοι το επιθυμούν και δεν θα σταματήσει να τα προστατεύει και να αποτρέπει τον οποιοδήποτε που προσπαθεί να να εισέλθει παράνομα. Οφείλουμε όμως να έχουμε τις κατάλληλες δομές για όσους καταφέρνουν να μπουν στην χώρα », δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης.
Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί ο χώρος, ο κ Βαρβιτσιώτης δήλωσε:
«Ο χώρος θα υποδειχθεί από τις τοπικές αρχές στο χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί. Δεν χρειάζεται οι πολίτες να γνωρίζουν που είναι . Δεν θα δημιουργήσουμε μια μεγάλη δομή αλλά ένα προσωρινό κρατητήριο μεγαλύτερης ικανότητας από αυτά που διαθέτουν τώρα οι αρχές στο νησί».
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ένας χώρος κράτησης έως 100 ατόμων που θα διαθέτει σωστές συνθήκες κράτησης.

Σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό κάποιο από τα στρατόπεδα που έχουν εκκενωθεί, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε πως δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για κάτι τέτοιο.
«Οι χώροι που λειτουργούν το ΥΕΝ και ο Στρατός αντεδείκνυνται. Δεν θέλουμε να στρατιωκοποιήσουμε μια χρήση που έχει πολιτικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν, ο κ Βαρβιτσιώτης δήλωσε:
«Κανείς δεν είναι ευτυχής που η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την συνδρομή των ευρωπαϊκών αρχών στη λύση του προβλήματος. Αξιοποιήσαμε τους πόρους που έχουν δοθεί. Ζητούμε όμως και επιπλέον χρήματα. Περιγράφουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα. Εδώ φυλάμε και τα σύνορα της Ευρώπης και όχι μόνο της Ελλάδας».

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ακόμα πως δεν είναι μείζον πρόβλημα η δημιουργία της συγκεκριμένης δομής.
« Σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται λύσεις για το πρόβλημα και συνεργάζονται οι αρμόδιες αρχές. Είμαι βέβαιος πως και οι Ροδίτες με το πνεύμα της φιλοξενίας που τους διακατέχει, θα βρουν την καλύτερη λύση. Καμία γειτονιά δεν θα είναι αδικημένη. Δεν θα πρέπει όμως να δείχνουμε αποτροπιαστικές εικόνες που θα λειτουργήσουν αρνητικά για τον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Σε ερώτηση σχετικά με την αποτροπή εισόδου των παράνομων μεταναστών ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε πως έχει ενισχυθεί το Λιμενικό Σώμα με εξοπλισμό.

«Έχουν παραγγελθεί έξι περιπολικά, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης που θα παραδοθεί τον επόμενο Ιούνιο. Αποκτήθηκαν 80 οχήματα, 30 μηχανές και 12 νέα φουσκωτά σκάφη. Όλα τα μέσα είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα . Προβήκαμε στην κατάταξη 80 νέων σημαιοφόρων και 40 αξιωματικών. Έγινε νέα προκήρυξη για πρόσληψη και άλλων λιμενικών που θα τοποθετηθούν στο Ανατολικό Αιγαίο. Είμαστε σε συνεννόηση με το Πολεμικό Ναυτικό για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης με τα μέσα και τις δυνάμεις του . Αναζητούμε να βρούμε τρόπους για καλύτερη συνεργασία με το στρατό ξηράς και την ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης που ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την αυτοθυσία που δείχνουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Σαν πολίτης και σαν πολιτικός, αισθάνομαι υποχρεωμένος στους ανθρώπους αυτούς γιατί με αυτοθυσία αντιμετωπίζουν το φαινόμενο. Κατάφεραν να μην διογκωθεί το κύμα της παράνομης μετανάστευσης. Πρέπει να τους διευκολύνουμε στη δουλειά τους. Αυτό ζητάμε από την τοπική κοινωνία να κάνει. Αυτό έγινε από τους πολίτες στο υπόλοιπο Ανατολικό Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Προχωράμε όλα τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββατο. Μιλήσαμε για τη στελέχωση του Λιμενικού Σώματος. Θα έχουμε εξελίξεις και με την ενίσχυση της ΕΛΑΣ. Για τη φύλαξη των συνόρων, η απόφαση για την αύξηση της παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού είναι θετική και στέλνει πολλά μηνύματα», δήλωσε ο κ Γιώργος Χατζημάρκος και ξεκαθάρισε πως δεν θα δημιουργηθεί μόνιμη δομή για τη διαμονή των παράνομων μεταναστών.

« Δεν συζητάμε για τη δημιουργία στρατοπέδων. Δεν μπορούμε όμως να εθελοτυφλούμε στις ντροπιαστικές για τον πολιτισμό και την ιστορία μας εικόνες στα κρατητήρια του Λιμενικού και της ΕΛΑΣ. Θα δημιουργηθεί μια πολύ μικρή δομή χωρητικότητας 100 ανθρώπων», εξήγησε ο νέος περιφερειάρχης κ Γιώργος Χατζημάρκος.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης αναχώρησε χθες βράδυ για την Αθήνα, αλλά θα επιστρέψει στη Ρόδο την Παρασκευή το βράδυ, για να επισκεφθεί το Σάββατο την Σύμη και την Τήλο.
Την Κυριακή θα παραστεί στην υποδοχή του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και το απόγευμα θα μετάσχει σε σύσκεψη, μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδια, που θα πραγματοποιηθεί στο «Καστέλλο» με εκπροσώπους της Κίνας.
Θα αναχωρήσει για την Αθήνα το πρωί της Δευτέρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου