Αθλητικά

Λ. Αυγενάκης: «Νοικοκύρεμα και διαφάνεια παντού!»

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, εστίασε στην ανταπόκριση που υπήρξε για προεγγραφή στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» και στον απώτερο στόχο, ο οποίος είναι «να νοικοκυρευτεί το τοπίο, να μπει τάξη, να επικρατήσει διαφάνεια παντού!», κάνοντας αναφορά για «δεκάδες σωματεία “σφραγίδες”».

Παράλληλα, ο υφυπουργός αθλητισμού γνωστοποίησε ότι «άμεσα παρουσιάζουμε με την ΚΕΔΕ την πλατφόρμα “Πέλοπας”, όπου θα καταγραφεί κάθε αθλητική εγκατάσταση στη χώρα», αναφέρθηκε στο σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», ενώ κατέληξε: «ευχαριστούμε όλους όσοι, με αφορμή την πρώτη φάση του “Μητρώου Αθλητικών Σωματείων”, έσπευσαν να συνεισφέρουν με παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των προϋποθέσεων στη σχέση Πολιτείας και Αθλητικών Σωματείων. Ακούσαμε πολύ προσεκτικά, λαμβάνουμε υπόψη μας τα πάντα και αρκετές προτάσεις τους θα συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε, με αφορμή τις ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ στις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του υφυπουργού Αθλητισμού:

«Περίπου 5.000 Σωματεία της χώρας μας ανταποκρίθηκαν ως τώρα στην πρώτη φάση προεγγραφής στο “Μητρώο Αθλητικών Σωματείων”, που για πρώτη φορά δημιουργείται σε ειδική πλατφόρμα της ΓΓΑ.
Είναι βέβαιο ότι, σε πείσμα κάποιων λίγων που βολεύονταν στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια και στα δεκάδες σωματεία “σφραγίδες”, εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να νοικοκυρευτεί το τοπίο, να μπει τάξη, να επικρατήσει διαφάνεια παντού!
Αυτός είναι και ο στόχος που υπηρετούμε.
Και το πετυχαίνουμε με τη βοήθεια των πολλών: Παραγόντων, αθλητών, γονέων
Παρά τα αρχικά προβλήματα, παρά τις αυξημένες τεχνικές απαιτήσεις και τη στενότητα χρόνου, οι υπηρεσίες της ΓΓΑ ανταποκρίθηκαν στο απαιτητικό εγχείρημα και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.
Η διαδικασία είναι δυναμική, το Μητρώο συνεχίζει να δέχεται εγγραφές καθημερινά. ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ όπως κάποιοι ψευδώς διαλαλούν.
Το “Μητρώο Αθλητικών Σωματείων” είναι μέρος των πρωτοβουλιών μας προς όφελος της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, η οποία εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.
Στόχος μας είναι να αποτυπωθεί, με όρους διαφάνειας και ισότητας, επίσημα, όλη η αθλητική δομή της χώρας:
Άμεσα παρουσιάζουμε με την ΚΕΔΕ την πλατφόρμα “Πέλοπας”, όπου θα καταγραφεί κάθε αθλητική εγκατάσταση στη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση ή ανήκουν σε ιδιώτες ή αλλού. Μέσω του “Πέλοπα” θα γνωρίζουμε τι διαθέτουμε, πού, πώς, σε ποια κατάσταση είναι, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα κ αποτελεσματικά.
Θα ακολουθήσει το Μητρώο Προπονητών και το Μητρώο Αθλητών.
Μ’ αυτή τη φιλοσοφία άλλωστε, της διαφάνειας, δημιουργήθηκε και υλοποιείται το σύστημα αξιολόγησης “ΧΙΛΩΝ”, για τις ετήσιες επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών. Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά κατανεμήθηκαν φέτος τα χρήματα αξιοκρατικά, διάφανα, αντικειμενικά, βάσει δεκάδων ειδικότερων παραμέτρων και κριτηρίων που είχαν γίνει γνωστά και αποδεκτά προ μηνών, στη διαβούλευση με όλες τις Ομοσπονδίες. Ωστόσο κατανοούμε τα αιτήματα κ τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών για ακόμη περισσότερες παροχές και δουλεύουμε για αυτό.
Με την ίδια φιλοσοφία, ότι ο αθλητισμός πρέπει να παράγει, να προωθεί και να υπηρετεί συνεχώς τις αξίες του, εκπονήθηκε και το πρόγραμμα “ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ”.
Αγκαλιάστηκε τόσο γρήγορα και από τόσους πολλούς.
Οι Ολυμπιονίκες και οι Πρωταθλητές μας, οι “πρεσβευτές” του “ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ”, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα για πρωτοβουλίες. Έτρεξαν να συνεισφέρουν σε γνώσεις και εμπειρίες, να διαδώσουν τα αθλητικά μηνύματα και τα ιδεώδη στη νέα γενιά, να συμμετάσχουν σε δράσεις αλληλεγγύης και καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Προσφέρουν, δίνουν πίσω, όλα τα σπουδαία που έγιναν κτήμα τους μέσα από τον αθλητισμό.
Εργαζόμαστε ώστε η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ -γονείς, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, χορηγοί – αλλά και όλοι οι πολίτες να παρακινηθούν, να γνωρίζουν, να έχουν πρόσβαση, να μπορούν να επιλέξουν με ασφάλεια, έχοντας όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους.
Τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες άλλωστε δεν είναι ιδιοκτησία κανενός!
Τέλος ευχαριστούμε όλους όσοι, με αφορμή την πρώτη φάση του “Μητρώου Αθλητικών Σωματείων”, έσπευσαν να συνεισφέρουν με παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των προϋποθέσεων στη σχέση Πολιτείας και Αθλητικών Σωματείων.
Ακούσαμε πολύ προσεκτικά, λαμβάνουμε υπόψη μας τα πάντα και αρκετές προτάσεις τους θα συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε, με αφορμή τις ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ  στις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας.
Συνεχίζουμε βήμα βήμα… ».

Γ. Μαυρωτάς: «Χρειάζονται ασφαλείς και συγχρόνως ρεαλιστικές λύσεις»

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» αναφέρθηκε στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι αθλητές μετά από το διάλειμμα που είχαν στην αγωνιστική τους δραστηριότητα λόγω κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, ορίστηκε κι ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων για τις προπονήσεις, αφού το σώμα «χρειάζεται τις προσαρμογές του», καθώς υπάρχουν κάποια φαινόμενα τραυματισμών αθλητών που δεν χρειάζονται βιασύνες.

Για την επανέναρξη της Super League 1 επισήμανε ότι είναι μια θετική εξέλιξη και σιγά σιγά οι ομάδες θα βρίσκουν τον ρυθμό τους, ενώ πρέπει να δοθεί μια «πίστωση χρόνου» στους ποδοσφαιριστές ως προς τις επιδόσεις τους.

Σχετικά με τους θεατές στα γήπεδα, δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες όμως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν άμεσα από την πρώτη αγωνιστική που ξεκινούν τα play off και τα play out. Για την νέα περίοδο, από τον Σεπτέμβρη, υπογράμμισε πως και από την πλευρά της υγειονομικής επιτροπής και της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υπάρχει ένα πρώτο «πράσινο φως» υπό προϋποθέσεις, ανάλογα βέβαια και με την γενικότερη πορεία της επιδημίας στη χώρα, έτσι ώστε ένα ποσοστό θεατών να μπορεί να παρακολουθεί τους αγώνες. Αναφέρθηκε επίσης στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται σε ό,τι αφορά την είσοδο και την έξοδο στα γήπεδα όταν θα ανοίξουν για τους θεατές.
Ο κ. Μαυρωτάς αναγνώρισε ότι είναι «πολύ ‘στεγνό’ το συναίσθημα όταν παίζεις σε άδειες κερκίδες», και πρόσθεσε ότι είναι να σαν να είσαι σε μια λίγο πιο επίσημη προπόνηση, ωστόσο πάνω από όλα πρέπει να έχουμε την ασφάλεια των αθλητών και γενικότερα της κοινωνίας. «Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις ασφαλείς και τις ρεαλιστικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά. «Τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί και όσο μπορούμε θα χαλαρώνουμε».

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού αναφέρθηκε και στο ξέσπασμα του Λευτέρη Πετρούνια τις προηγούμενες μέρες σχετικά με το θέμα που προέκυψε στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά από την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή. Ο κ. Μαυρωτάς παραδέχθηκε ότι οι εγκαταστάσεις είναι «γερασμένες», αλλά εξαιτίας της επικείμενης μεταφοράς στο Ελληνικό, δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτεταταμένες βελτιωτικές ανακατασκευές, παρά μόνο στοχευμένες διορθωτικές ενέργειες. Σχετικά στον προγραμματισμό της διοίκησης με 80.000 ευρώ για επισκευές που θα γίνονταν το καλοκαίρι ώστε να είναι αδιατάρακτη η προολυμπιακή προετοιμασία είπε χαρακτηριστικά: «Η νεροποντή μας πρόλαβε, αλλά η αντίδραση ήταν ταχύτατη από τη διοίκηση».

Μίλησε επίσης για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τους πόρους του και ανέλυσε το ηλεκτρονικό Μητρώο αθλητικών σωματείων που δημιουργείται, ώστε να ενισχυθούν με κριτήρια και όχι με οριζόντιο τρόπο τα ερασιτεχνικά σωματεία. Αυτή, αποκάλυψε, ήταν και οδηγία του Πρωθυπουργού, ώστε να μην νεκρώσουν στη δύσκολη αυτή συγκυρία, τα βασικά κύτταρα του αθλητισμού, που αποτελούν τη βάση της αθλητικής πυραμίδας.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού απάντησε στο επίκαιρο θέμα της μειωμένης χρηματοδότησης που έλαβαν οι αθλητικές Ομοσπονδίες, λέγοντας ότι τα ποσοστά κατανομής ήταν ήδη γνωστά στους ιθύνοντες των Ομοσπονδιών από τον Φεβρουάριο, πάντα με βάση το πρόγραμμα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ». «Δεν νομίζω ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα, καθώς οι Ομοσπονδίες γλυτώνουν φέτος και τα έξοδα των ταξιδιών σε διοργανώσεις του εξωτερικού» κατέληξε ο κ. Μαυρωτάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου