ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Χατζηδιάκος

Συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου «εφ όλης της ύλης», πα­ρα­χώ­ρη­σε χτες ο δή­μαρ­χος Ρόδου κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος και ανα­φέρ­θη­κε σε μια σειρά από θέ­μα­τα της επι­και­ρό­τη­τας –με πρω­ταρ­χι­κά τις εξε­λί­ξεις για την πα­ρα­χώ­ρη­ση της Ρο­δια­κής Έπαυ­λης και την υπο­γρα­φή της σύμ­βα­σης με την εται­ρεία που ανέ­λα­βε το έργο της απο­κο­μι­δής, με­τα­φο­ράς και δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των στο νησί της Ρόδου ‘Στή­ρι­ξης Τε­χνι­κή’ και ENACT A.E.

«Θέλω να πι­στεύω ότι ήταν μια πολύ καλή αλλά δύ­σκο­λη εβδο­μά­δα. Έχου­με ανοι­χτά μέ­τω­πα, όμως ακόμη. Επι­τέ­λους τα­κτο­ποι­ή­θη­κε το θέμα με την Ρο­δια­κή Έπαυ­λη. Ρι­σκά­ρι­σα –πα­ρα­κιν­δυ­νευ­μέ­να, λόγω δι­κα­στι­κής εκ­κρε­μό­τη­τας, εμπι­στεύ­τη­κα τον κ. Σα­ντο­ρι­νιό ότι θα το φέρει στην Βουλή για πα­ρα­χώ­ρη­ση, πα­ραι­τη­θή­κα­με από την δι­κα­στι­κή διεκ­δί­κη­ση και έστω με κα­θυ­στέ­ρη­ση ενός έτους, επήλ­θε το επι­θυ­μη­τό απο­τέ­λε­σμα με την τε­λι­κή ψή­φι­ση στην Βουλή η πα­ρα­χώ­ρη­ση κατά κυ­ριό­τη­τα. Με την προ­ϋ­πό­θε­ση βέ­βαια, να γί­νουν πα­ρεμ­βά­σεις και απο­κα­τά­στα­ση των κτη­ρί­ων μέσα σε πέντε χρό­νια. Είναι αυ­το­νό­η­το ότι θα απο­τε­λέ­σει κύριο μέ­λη­μά μας από τώρα και στο εξής».

Οι πα­ρα­λί­ες

Ο κ. Χα­τζη­διά­κος μί­λη­σε και για το θέμα των πα­ρα­λιών, το­νί­ζο­ντας τα εξής: «Πα­λεύ­α­με τόσα χρό­νια για τα αυ­το­νό­η­τα. Με­τα­ξύ των θε­μά­των που έθεσα στον πρό­ε­δρο της ΕΤΑΔ κ. Τερ­ζά­κη ήταν το θέμα των πα­ρα­λιών –αυτών που πέ­ρα­σαν στην ΕΤΑΔ. Είναι γνω­στό πως αυτές κάθε χρόνο πα­ρα­χω­ρού­ντο στον δήμο αλλά φέτος απο­φά­σι­σαν να τις δια­χει­ρι­στούν αυτοί. Το επι­χεί­ρη­μά μας, είναι ότι αυτή είναι πε­ριου­σία της Ρόδου, πε­ριου­σία των Ρο­δι­τών. Φυ­σι­κά και πρέ­πει να υπάρ­χει ορ­θο­λο­γι­κή δια­χεί­ρι­ση. Υπάρ­χει ένα ζή­τη­μα ότι η από­φα­ση αυτή κα­θυ­στέ­ρη­σε πάρα πολύ. Αν όλες αυτές οι κι­νή­σεις είχαν γίνει από τον πε­ρα­σμέ­νο Οκτώ­βριο, ίσως να εί­χα­με λι­γό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα. Πά­ντως προ­βλή­μα­τα, θα υπήρ­χαν. Οι συ­μπο­λί­τες μας, έχουν ήδη εγκα­τα­στα­θεί εκεί. Φυ­σι­κά και πρέ­πει να μπουν κά­ποιοι κα­νό­νες, διότι εμάς μας προ­σά­πτουν ότι ακο­λου­θού­σα­με πε­λα­τεια­κή λο­γι­κή, ενώ δεν βλέ­πουν το θέμα από την κοι­νω­νι­κή του δά­στα­ση. Δί­νουν, λοι­πόν, το προ­τι­μη­σια­κό δι­καί­ω­μα στα ξε­νο­δο­χεία ή στα κα­τα­στή­μα­τα που έχουν μπρο­στά τους ακόμη κι αν με­σο­λα­βεί δρό­μος και βάσει αυτού θα εξε­τά­σουν τις αι­τή­σεις και θα προ­χω­ρή­σουν σε δια­γω­νι­σμούς. Ο πρό­ε­δρος της ΕΤΑΔ είπε ότι κιν­δυ­νεύ­ει με απι­στία αν δεν ει­σπρά­ξει όσα πρέ­πει, αλλά κι εμείς έχου­με πρό­βλη­μα αν δεν γί­νουν κά­ποιες πα­ρεμ­βά­σεις. Έγινε ένας καλ­λω­πι­σμός, έχουν το­πο­θε­τη­θεί ντου­ζιέ­ρες, διά­δρο­μοι για τα ΑΜΕΑ αλλά και γε­νι­κά υπάρ­χει μια κα­θη­με­ρι­νή ευ­θύ­νη. Έχεις προ­σω­πι­κό, έχεις μέσα, οχή­μα­τα κ.λπ. και δεν είναι απλά το θέμα των κα­θα­ρι­σμών και της απο­κο­μι­δής των σκου­πι­διών».

Ωστό­σο, υπο­γράμ­μι­σε, πως θα εξε­τα­στεί το εν­δε­χό­με­νο να διεκ­δι­κή­σει ο δήμος Ρόδου και να μι­σθώ­σει τις πα­ρα­λί­ες με μια δια­δι­κα­σία. «Πρέ­πει να εξε­τα­στούν κά­ποιες πα­ρά­με­τροι καθώς η τιμή βάσης είναι 900.000 ευρώ. Ο δήμος δεν μπο­ρεί να μπει σε αυτή την δια­δι­κα­σία εκτός κι αν μπο­ρέ­σει να βρε­θεί λύση. Είναι ένα πολύ δύ­σκο­λο θέμα. Πι­στεύω μέχρι την Τε­τάρ­τη να βρε­θεί μια πρό­τα­ση που να αντα­πο­κρί­νε­ται και στις απαι­τή­σεις της ΕΤΑΔ. Με­σού­σης της του­ρι­στι­κής σεζόν, η όποια αντί­δρα­ση γίνει, θα στοι­χί­σει στον Του­ρι­σμό και στην ει­κό­να της Ρόδου. Μία μικρή πα­ρά­με­τρος είναι οι κα­ντί­νες οι οποί­ες είχαν πα­ρα­χω­ρη­θεί στον δήμο από την δε­κα­ε­τία του ’60 και έχω όλα τα στοι­χεία. Λει­τουρ­γούν από την ΔΕΡΜ Α.Ε. Δεν ξέρω τι εξέ­λι­ξη θα έχου­με με τις πα­ρα­λί­ες, αλλά και εδώ ο δήμος δεν θα απε­μπο­λή­σει κα­νέ­να από τα δι­καιώ­μα­τά του για την αξιο­ποί­η­ση και εκ­με­τάλ­λευ­ση. Μπο­ρεί να μην είναι επι­χει­ρη­μα­τί­ας, αλλά με ένα ξε­κά­θα­ρο νο­μι­κό κα­θε­στώς θα μπο­ρέ­σει να αξιο­ποι­ή­σει τα πε­ριου­σια­κά του στοι­χεία. Κι επει­δή έχει γίνει πολύ σπέ­κου­λα ότι ο δή­μαρ­χος ανέ­χε­ται κά­ποιες πα­ρεμ­βά­σεις σε πα­ρα­λί­ες κ.λπ. θέλω να δη­λώ­σω ότι υπεύ­θυ­νη είναι η ΚΥΔ, η ΕΛΑΣ και οποια­δή­πο­τε πα­ρα­βα­τι­κή συ­μπε­ρι­φο­ρά υπάρ­χει, αρέ­σει είτε όχι, θε­σμι­κά πρέ­πει να τη­ρη­θούν οι διαι­δι­κα­σί­ες. Να βρε­θεί η φόρ­μου­λα για να αδειο­δο­τη­θούν», ανέ­φε­ρε ο δή­μαρ­χος.

Άλλα θέ­μα­τα

Ο κ. Χα­τζη­διά­κος ανα­φέρ­θη­κε επι­γραμ­μα­τι­κά στην υπο­γρα­φή σύμ­βα­σης με τον ιδιώ­τη για το έργο της απο­κο­μι­δής απορ­ρι­μά­των, ενώ την Πέμ­πτη υπε­γρά­φη και η σύμ­βα­ση για την ανα­κύ­κλω­ση. Ανα­φέρ­θη­κε ακόμη σε μια εξέ­λι­ξη που αφορά το Τα­μείο Πα­ρα­κα­τα­θη­κών και Δα­νεί­ων το οποίο δίνει πλέον την δυ­να­τό­τη­τα στον δήμο Ρόδου, να προ­χω­ρή­σει σε ανα­χρη­μα­το­δό­τη­ση ώστε να αξιο­ποι­η­θούν άλλοι πόροι για συ­γκε­κρι­μέ­νους σκο­πούς. «Ανα­φέ­ρο­μαι σε έργα πρώ­της προ­τε­ραιό­τη­τας, όπως το Εθνι­κό Θέ­α­τρο για το οποίο έχω συ­νεν­νοη­θεί με τον πε­ρι­φε­ρειάρ­χη ότι θα χρη­μα­το­δο­τή­σει την απο­κα­τά­στα­ση των εξω­τε­ρι­κών όψεων. Η με­λέ­τη είναι έτοι­μη και θα την υπο­βά­λω στην Πε­ρι­φέ­ρεια.

Ένα ακόμη σπου­δαίο θέμα είναι πώς θα μπο­ρέ­σουν να προ­χω­ρή­σουν κά­ποια με­γά­λα έργα με την δια­δι­κα­σία των ΣΔΙΤ. Είναι γνω­στό ότι κα­τα­θέ­σα­με την πρό­τα­ση των 37εκ. ευρώ για την μο­νά­δα επε­ξερ­γα­σί­ας απορ­ριμ­μά­των. Ταυ­τό­χρο­να, ζή­τη­σα ήδη και ετοι­μά­ζουν οι υπη­ρε­σί­ες μου μια κα­τά­στα­ση με δέκα νέα σχο­λι­κά κτή­ρια, δη­μο­τι­κά σχο­λεία, νη­πια­γω­γεία, γυ­μνά­σια κ.λπ. Υπάρ­χουν πε­ριο­χές που έχουν ανά­γκη από σχο­λι­κές μο­νά­δες π.χ. στ’ Ασγού­ρου, στ’ Αφά­ντου, στην Πα­στί­δα, στην Κρε­μα­στή.

Άλλο αί­τη­μα που υπέ­βα­λα στην ΕΤΑΔ είναι το πρώην στρα­το­λο­γι­κό γρα­φείο. Μου ζή­τη­σαν τε­χνι­κή έκ­θε­ση, αλλά δυ­στυ­χώς, όπως και το παλιό νο­σο­κο­μείο μπο­ρεί να χρεια­στεί πάνω από 500.000 ευρώ για να λει­τουρ­γή­σει», ενώ ανέ­φε­ρε πως μπο­ρούν να αξιο­ποι­η­θούν αρ­κε­τά δη­μό­σια ακί­νη­τα τα οποία μπο­ρούν να πα­ρα­χω­ρη­θούν στον δήμο Ρόδου, καθώς είναι κρίμα να ρη­μά­ζουν κά­ποια δη­μό­σια κτή­ρια.

Το κυ­κλο­φο­ρια­κό

Ως θέμα πρώ­της προ­τε­ραιό­τη­τας που είναι ανα­γκαίο να λυθεί –επι­τέ­λους- είναι το μό­νι­μο ζή­τη­μα του κυ­κλο­φο­ρια­κού το οποίο είναι επι­βε­βα­ρυ­μέ­νο: «Η υπη­ρε­σία επε­ξερ­γά­ζε­ται κά­ποια σχέ­δια αλλά το ζη­τού­με­νο πα­ρα­μέ­νει η δη­μιουρ­γία νέων χώρων στάθ­μευ­σης. Όσες πε­ζο­δρο­μή­σεις και σχε­δια­σμούς κι αν κά­νου­με, το πρό­βλη­μα πα­ρα­μέ­νει. Σε συ­νερ­γα­σία με τον γ.γ. του ΣΔΙΤ μι­λή­σα­με για δη­μιουρ­γία 2-3 πε­ρι­φε­ρεια­κών πάρ­κινγκ, ενώ συ­ζη­τή­σα­με την πρό­τα­σή μου να απα­γο­ρευ­τεί πλή­ρως η κυ­κλο­φο­ρία μέσα στην Με­σαιω­νι­κή Πόλη. Αυτά θα πρέ­πει να προ­κύ­ψουν από οι­κο­νο­μο­τε­χνι­κή με­λέ­τη μαζί με το εν­δε­χό­με­νο να κυ­κλο­φο­ρούν μέσα στο μνη­μείο, μικρά ηλε­κτρι­κά αυ­το­κί­νη­τα». Πά­ντως, ο δή­μαρ­χος έκανε ανα­φο­ρά και σε πε­ριο­χές όπου υπάρ­χει άπλε­τος χώρος για δια­μόρ­φω­ση χώρων στάθ­μευ­σης όπως η πλα­τεία στους Αλευ­ρό­μυ­λους και σε άλλες πε­ριο­χές όπως σε γει­το­νιές που υπάρ­χουν ‘αλά­νες’.

Για την από­φα­ση δι­κα­στη­ρί­ου περί οφει­λών

Ανα­φε­ρό­με­νος στην πρό­σφα­τη δι­κα­στι­κή από­φα­ση που ανα­στέλ­λει την οποια­δή­πο­τε επι­δί­ω­ξη εί­σπρα­ξης με ανα­γκα­στι­κά μέσα, και δι­καιώ­νει τον δήμο Ρόδου για πα­λιές οφει­λές του ΕΦΚΑ λόγω ΑΔΕΚΤ και ΑΔΕ­ΚΑΜ, είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: «Εάν δεν γι­νό­ταν αυτό, θα μπο­ρού­σαν όλα να ανα­στα­λούν και να πάνε πίσω ένα σωρό υπο­θέ­σεις. Από σή­με­ρα θα μπουν σε μια σειρά καθώς δεν δε­σμεύ­ο­νται πια τα πε­ριου­σια­κά στοι­χεία του δήμου. Πώς θα τα­κτο­ποι­η­θούν, να βρε­θεί λύση από τα λη­ξι­πρό­θε­σμα κ.λπ. διότι ενέ­χο­νται και συ­μπο­λί­τες μας, συ­νά­δελ­φοί μας δε­σμεύ­τη­καν νο­μι­κά. Ακόμη και σ εμένα δέ­σμευ­σαν πε­ριου­σια­κά στοι­χεία για οφει­λές πριν του 2003. Όμως με αυτή την από­φα­ση, λύ­νο­νται τα χέρια μας».

Απά­ντη­ση

στους επι­κρι­τές του

Τέλος, ερω­τη­θείς για τα πυρά που δέ­χε­ται σε προ­σω­πι­κό επί­πε­δο, ο κ. Χα­τζη­διά­κος δή­λω­σε: «Δεν την κα­τα­λα­βαί­νω αυτή την επί προ­σω­πι­κού επί­θε­ση αλλά θα πω μία κου­βέ­ντα μόνον όσον αφορά το σχό­λιο και τον τίτλο της τε­λευ­ταί­ας επί­θε­σης ‘περί ανη­θι­κό­τη­τας’. Δεν δέ­χο­μαι μα­θή­μα­τα ηθι­κής μέσα από ανή­θι­κες πρα­κτι­κές! Για να μην πω από ανή­θι­κους!

Να ση­μειω­θεί ακόμη, ότι στις 24 και 25 Ιου­νί­ου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην Ρόδο, η συ­νε­δρί­α­ση της ΠΕΔ Νο­τί­ου Αι­γαί­ου – ταυ­τό­χρο­να με την συ­νε­δρί­α­ση του δη­μο­τι­κού συμ­βου­λί­ου όπου θα συ­ζη­τη­θεί το θέμα της διοι­κη­τι­κής με­ταρ­ρύθ­μι­σης και οι αλ­λα­γές που προ­ω­θού­νται στον ‘Καλ­λι­κρά­τη’.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.