Ειδήσεις

Πώς «κλέβει» το ελληνικό δημόσιο τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους

Παρά την καταστροφικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων για την αγορά και τους φορολογούμενους, το ελληνικό δημόσιο παρανομεί εις βάρος των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων. Με βάση τη νομοθεσία, το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να επιστρέφει τους φόρους εντός 90 ημερών. Στην περίπτωση που παρέλθει το διάστημα αυτό, θα πρέπει να επιστρέφει τα οφειλόμενα ποσά εντόκως. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται η παρανομία. Καμία επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο δεν έχει πάρει έντοκη επιστροφή φόρου, παρά το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ ξεπερνά κατά πολύ τις 90 ημέρες, όπως επίσης και τους φόρου εισοδήματος. Ειδικά για τον φόρο εισοδήματος το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί κουτοπόνηρες πρακτικές για να αποφύγει την επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με μεγάλα λογιστικά γραφεία, καμία από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν δεν έχει λάβει εντόκως επιστροφή φόρου. Αναφέρουν, δε, ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες οι περιπτώσεις πίστωσης του οφειλόμενου ποσού σε διάστημα τριών μηνών από την αίτηση. Παρά ταύτα, το Υπουργείο Οικονομικών «ξεχνάει» να υπολογίσει τον τόκο όταν αποφασίζει να επιστρέψει φόρους στους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, από τις αιτήσεις που υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά προβλέπεται, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, έντοκη καταβολή εφόσον ο φόρος επιστραφεί με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Μάλιστα έντοκη περίοδος θεωρείται και το πρώτο τρίμηνο της καθυστέρησης και το ετήσιο επιτόκιο έχει οριστεί στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξημένο κατά 5,75%.

Αν και το Υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία η επιστροφή ΦΠΑ θα πρέπει να γίνεται το αργότερο εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, ωστόσο η αυθαιρεσία του Δημοσίου δεν έχει προηγούμενο. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποδεικνύουν ότι ό μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ ανέρχεται σε 239 ημέρες, δηλαδή περίπου 8 μήνες, με το αιτούμενο ποσό να ξεπερνάει τα 790 εκατ. ευρώ. Συνολικά εκκρεμούν 57.916 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
– 4.447 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερες από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ, ο οποίος ανέρχεται στα 760 εκατ. ευρώ
– Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.391 ημέρες. Ακολουθεί ΔΟΥ της Κω, όπου 54 επιχειρήσεις αναμένουν 1.047 ημέρες για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ
• Οι τρεις ΔΟΥ με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 90 ημερών είναι η ΦΑΕ Αθηνών, όπου εκκρεμούν 4.792 αιτήσεις, η ΔΟΥ Πλοίων με 4.410 αιτήσεις, η ΦΑΕ Πειραιά με 2.497 εκκρεμείς αιτήσεις και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 1.485 αιτήσεις.

Καθυστερήσεις δεν παρατηρούνται μόνο στην επιστροφή του ΦΠΑ, αλλά και στον φόρο εισοδήματος. Όπως προαναφέρθηκε, ειδικά στον φόρο εισοδήματος η κυβέρνηση ακολουθεί μια κουτοπόνηρη λογική προκειμένου να διασφαλίζει τα δημόσια έσοδα αδιαφορώντας για τις ανάγκες των φορολογούμενων και των φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν οφειλές του φορολογούμενου, δεδομένου ότι το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να επιστρέψει τους φόρους εντός 90 ημερών, το πιθανότερο είναι να προκύψει κάποια οφειλή στο διάστημα αυτό.

Για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενος έχει επιστροφή φόρου εισοδήματος 900 ευρώ. Το ποσό μπορεί να επιστραφεί από το ελληνικό δημόσιο από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό έχει γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα ύψους επίσης 900 ευρώ. Το Δημόσιο δεν θα επιστρέψει το φόρο, αλλά θα τον συμψηφίσει με την οφειλή που έχει δημιουργηθεί.

liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου