Αθλητικά

Έρχονται ξένοι σε Α2 και τοπικά πρωταθλήματα βόλεϊ !

Φουντώνει μέρα με τη μέρα η αγωνία και η αναστάτωση των παραγόντων στα σωματεία του ελληνικού βόλεϊ και όχι μόνο, καθώς διαπιστώνουν όλο και περισσότερο τις ασάφειες και τα παράθυρα που έχουν ανοίξει, ώστε κάθε ομάδα ακόμα και στα τοπικά πρωταθλήματα να αποκτήσει ξένους παίκτες και ξένες αθλήτριες όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή εκτός Σέγκεν αλλά και από χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων.

Το άρθρο 35 του νέου αθλητικού νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο αναφέρει ξεκάθαρα πως όλοι έχουν το δικαίωμα σε πρώτη εγγραφή προκειμένου να αποκτήσουν αθλητική ιδιότητα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη χώρα προέλευσης, ενώ νομικοί και έμπειροι παράγοντες έχουν ήδη καταφύγει στο υπουργείο αθλητισμού αλλά και στην ΕΟΕ η οποία με την σειρά της έχει καταγγείλει το θέμα στη ΔΟΕ μεταξύ άλλων ζητημάτων, που σύμφωνα με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών.

Το θέμα απασχολεί έντονα και την ΕΟΠΕ η οποία όμως ακολουθεί το δρόμο της διπλωματικής οδού προσπαθώντας να βρει μία μέση λύση μέχρι να υπάρξουν αλλαγές ή διευκρινίσεις πάνω στο νέο νόμο. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να μην υπάρχει περιορισμός στις πρώτες εγγραφές – άλλωστε σε αυτό ο νόμος δεν αφήνει καμία άλλη ερμηνεία – αλλά θα προσπαθήσει να περιορίσει την συμμετοχή τους στο φύλλο αγώνα αφήνοντας παράθυρο συμμετοχής στα πρωταθλήματα για έναν ξένο και μία ξένη. Τις επόμενες ημέρες θα παρθούν αι αποφάσεις και αυτό σημαίνει πως πάμε για έναν ξένο στην Α2 ανδρών και Α2 γυναικών και καθώς και μία ξένη στην Pre League γυναικών (των ανδρών θα καθιερωθεί από τη σεζόν 2020-21).

Τι γίνεται όμως στα τοπικά πρωταθλήματα; Και τι θα γίνει εάν κάποιο σωματείο προσφύγει κατά της διοργανώτριας αρχής και κατεβάσει περισσότερους από έναν αθλητές πρώτης εγγραφής; Εκεί όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά αλλά όπως φαίνεται η ώρα που θα ανοίξουν τα σύνορα και στα τοπικά πρωταθλήματα πλησιάζει…

Διαβάστε τι προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος για τους ξένους:

ΑΡΘΡΟ 33 ν.2725/99, όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4603/2019

«7. Στα ελληνικά ερασιτεχνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα τοπικού, περιφερειακού ή πανελλαδικού επιπέδου και στους ελληνικούς ερασιτεχνικούς αγώνες κυπέλλου, ατομικών ή ομαδικών αθλημάτων, επιτρέπεται να συμμετέχουν: α) ομογενείς, β) πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), γ) πολίτες τρίτης χώρας και ανιθαγενείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα με άδεια διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής της παραγράφου 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014 (Α` 80) και δ) πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς που διαμένουν στη χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνή προστασία.

Τα πρόσωπα του πρώτου εδαφίου εγγράφονται σε αθλητικά σωματεία της επιλογής τους και αποκτούν την αθλητική ιδιότητα, εφόσον πληρούν τις ηλικιακές και λοιπές προϋποθέσεις που θέτουν οι κανονισμοί της οικείας ομοσπονδίας, με την επίδειξη αντίστοιχα:

α) δελτίου ταυτότητας ομογενούς,

β) διαβατηρίου κράτους – μέλους Ε.Ε.,

γ) άδειας διαμονής ή βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την έκδοση άδειας διαμονής της παρ. 5 του άρθρου 8 ή της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 4251/2014 και

δ) άδειας διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης διεθνούς προστασίας.».

*** Η παρ.7 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 35 παρ.1 Ν.4603/2019,ΦΕΚ Α 48/14.3.2019.

(volleynews.gr)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου