Ειδήσεις

Δήμοι και νοσοκομεία δημιουργούν νέα “φέσια”

Νέα έκρηξη στις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες κατεγράφη τον Μάρτιο σύμφωνα με νέα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Η άνοδος συνεχίσθηκε για τρίτο μήνα και ουσιαστικά πλέον η Ελλάδα είναι “εκτός” του σχετικού  μετα-προγραμματικού στόχου για τον οποίο θα κριθεί με την 3η αξιολόγηση (σταθερή απομείωση τους το α’ τρίμηνο).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, αυξήθηκαν κατά 125 εκατ. σε ένα μήνα και κατά 265 εκατ. ευρώ από τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Οι πιο μεγάλες πληγές είναι οι δήμοι και τα νοσοκομεία. Από αυτούς τους φορείς προκύπτει η άνοδος. Αντιθέτως, μείωση κατεγράφη στις οφειλές των εφοριών.

Αναλυτικά, το σύνολο των οφειλών ξεπέρασε τα 2,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Ανά κατηγορία, οι οφειλές Γενικής Κυβέρνησης έφτασαν από τα 1,665 δισ. ευρώ στα 1.790 δισ. ευρώ (στις ΔΕΚΟ στα 310 εκατ. ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στα 247 εκατ. ευρώ, στους ΟΚΑ στα 622 εκατ. ευρώ και στα Νοσοκομεία στα  531 εκατ. ευρώ).

Οι Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων διαμορφώθηκαν σε 238 εκατ. ευρώ, αλλά και οι Εκκρεμείς Επιστροφές Φόρων μεγαλύτερες των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ ήταν 273 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

πηγή capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου