Ρεπορτάζ

Καταδίκη πρώην προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης για εξακολουθητική παράβαση καθήκοντος

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή, επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, σε επιτελικό στέλεχος του Δήμου Ρόδου, που υπηρέτησε επί σειράν ετών ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης, που κρίθηκε ένοχος παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, που συνίσταται στην μη επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα της Λίνδου.
Ο κατηγορούμενος, που άσκησε έφεση, φέρεται από το έτος 2012 έως και τον Μάρτιο του 2015 να μην προέβη σε έλεγχο νομιμότητας κατασκευών με την διενέργεια αυτοψίας και σε έκδοση πρωτοκόλλων αυθαίρετων κατασκευών στην Λίνδο.
Πιο συγκεκριμένα την 13η Ιουνίου 2012 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου είχε ενημερώσει ότι σε αυτοψία που διενεργήθηκε 9 ημέρες ενωρίτερα σε τμήμα της κεντρικής παραλίας, διαπίστωσε ότι είχαν κατασκευαστεί 8 αυθαίρετες, πρόχειρες κατασκευές, από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε ιδιοκτησία της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.
Σύμφωνα με την Αρχαιολογία οι κατασκευές αυτές έθιγαν ανεπανόρθωτα την εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και του ιστορικού τοπίου της Λίνδου.
Ανάλογη αυτοψία φέρεται να είχε διενεργηθεί εξάλλου και τον Δεκέμβριο του 2010 χωρίς να κινηθούν ομοίως οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες αλλά και να προχωρήσει η ανάκληση των αδειών των καταστημάτων.
Επιπλέον η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, ενημέρωσε την Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου με τρία έγγραφά της, ότι θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες ανάκλησης των αδειών λειτουργίας 5 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τέτοια εντολή όμως δεν φέρεται να δόθηκε παρότι υπήρχε και εγκύκλιος, που τον υποχρέωνε προς τούτο.
Επιπλέον τον Απρίλιο του 2013 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου απέστειλε στην Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου πορίσματα μορφολογικού ελέγχου για 77 καταστήματα προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες.
Σε 15 καταστήματα από τα 77 ενημέρωνε μάλιστα ότι υφίσταντο κτηματολογικές και οικοδομικές υπερβάσεις και απαιτείτο η άμεση έκδοση πρωτοκόλλων αυθαιρέτων.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να μην ανταποκρίθηκε και στο έγγραφο αυτό.
Ο ίδιος αλλά και ο συνήγορός του δικηγόρος κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης, εξέθεσαν στο δικαστήριο, ότι το συγκεκριμένο θέμα με τη νομιμότητα λειτουργίας καταστημάτων στην Λίνδο είχε ξεκινήσει από το έτος 2003 και έως το 2014 υπήρξε σχετική αλληλογραφία με την αρχαιολογική υπηρεσία, σε μια προσπάθεια για την διευθέτησή του ενόψει μάλιστα της ψηφίσεως και εφαρμογής νόμων, για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Τόνισαν επιπλέον ότι για την έκδοση αδειών σε καταστήματα της Λίνδου προηγείται σχετική έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ επεσήμαναν, ότι δεν υπήρξε κωλυσιεργία από πλευράς του κατηγορούμενου το διάστημα που υπηρέτησε στην Υπηρεσία Δόμησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου