Τοπικές Ειδήσεις

Υπεγράφη η διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή

• Στο φόρουμ “Eu Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis”

Η κοινή διακήρυξη της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό οριστικοποιήθηκε και υπεγράφη κατά τις εργασίες του φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis», που πραγματοποιήθηκε στο νησί στις 8 και 9 Απριλίου.
Με τη διακήρυξη, αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεσμεύεται για τις δράσεις που θα αναλάβει ο ίδιος και αφετέρου ζητεί από την νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει τις κατάλληλες πολιτικές και τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία για την απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Πρόκειται για την πρώτη πανευρωπαϊκή συνάντηση αυτού του επιπέδου, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της HOTREC (η οργάνωση-ομπρέλα των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπαρ, καφετεριών και συναφών επιχειρήσεων στην Ευρώπη) και τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Τις εργασίες του φόρουμ που διεξήχθησαν την Τρίτη στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου άνοιξε η υπουργός τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για την πρωτοβουλία.
«Το φόρουμ αυτό αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα του πνεύματος συνεργασίας στον τομέα των ταξιδίων και του τουρισμού. Η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς.
Κοιτώντας προς το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού, πρέπει να αγκαλιάσουμε τη βιωσιμότητα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή όπου οι δράσεις μας μπορούν να διαμορφώσουν την πορεία και το μέλλον του τουρισμού. Η συνεργασία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης θετικών αλλαγών», ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός τουρισμού.
Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος σημείωσε ότι η διακήρυξη της Ρόδου θα μείνει ως μία σημαντική στιγμή στην ιστορία. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εφαρμογή πρακτικών και πολιτικών βιωσιμότητας…
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να πετύχει πολλά χωρίς τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα… Δεν θα βρείτε κανένα άλλο μέρος στον κόσμο όπου το 97% του τοπικού ΑΕΠ παράγεται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Για μένα και την ομάδα μου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στον τόπο μας, αποτελεί πεδίο δράσης των πρωταθλητών. Δεν έχεις άλλη επιλογή από το να πετύχεις.


Προχωρήστε σε αυτό που ξεκινήσατε σήμερα εδώ γνωρίζοντας ότι δεν είστε μόνοι σας. Η Διακήρυξη της Ρόδου θα είναι μια από αυτές τις στιγμές που θα θυμόμαστε στο μέλλον», είπε ο κ. Χατζημάρκος.
Σημειώνεται ότι η επίσημη έναρξη του φόρουμ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στο ξενοδοχείο Rodos Park προς τιμήν των συνέδρων. Στην εκδήλωση μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αφίχθη στη Ρόδο γι’ αυτό το σκοπό και πραγματοποίησε με την ευκαιρία επίσκεψη και στην Τήλο.
Στο δείπνο παραβρέθηκαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων.
«Για τη Ρόδο οι κρίσεις δεν είναι πρωτόγνωρες. Από την πανδημία μέχρι τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού-απόρροια της κλιματικής αλλαγής-έχει αποδείξει ανθεκτικότητα στην κάθε κρίση και αποτελεσματική διαχείριση. Όχι μόνο έχει διατηρήσει την αξιοπιστία του ο προορισμός και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών, έχει φτάσει σε υψηλές κορυφές, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και την προστασία των επισκεπτών.
Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν μένουμε άπραγοι, κοιτώντας τις προκλήσεις να μας απειλούν. Κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Καταστρώνουμε το δικό μας σχέδιο για την εφαρμογή πρωτοπόρων πρωτοβουλιών και έργων κυκλικής οικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο «οικοδεσπότης» κ. Γ. Χατζημάρκος και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη συχνή του παρουσία στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αλλά και την στήριξή τους σε κάθε δύσκολη συγκυρία. Ευχαρίστησε επίσης τον κ. Βασιλικό για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.
Ως ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης της Ρόδου για την κλιματική αλλαγή και τον ευρωπαϊκό τουρισμό ο πρόεδρος του ΞΕΕ. «Δεν είναι πολλές οι φορές στη ζωή μας που μπορούμε να ζήσουμε την ιστορία τη στιγμή που γράφεται. Η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης της Ρόδου για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό με την οποία όλοι οι τουριστικοί τομείς της ΕΕ δεσμεύονται για μια βιώσιμη πορεία του τομέα προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, θα είναι μία ιστορική στιγμή.

Η υπογραφή της διακήρυξης εδώ στη Ρόδο έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς το νησί βίωσε το περασμένο καλοκαίρι τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Η Ρόδος όχι μόνο πέτυχε την ασφαλή μετακίνηση 25.000 ανθρώπων από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αλλά απέδειξε την πραγματική έννοια της φιλοξενίας. Τώρα η Ρόδος γίνεται σημείο αναφοράς και αφετηρία για ευρωπαϊκές λύσεις βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας των τουριστικών προορισμών», είπε ο κ. Α. Βασιλικός.

Στη συνέχεια, μιλώντας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) Luís Araújo ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα οχυρώνεται απέναντι στις κρίσεις και στις προκλήσεις που θα παρουσιάζονται με μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον. Η Ρόδος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης μίας πρωτόγνωρης κρίσης και αυτό μαρτυρά τον τρόπο με τον οποίο η τουριστική βιομηχανία λειτούργησε για να στηρίξει την τοπική κοινωνία.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι: «Όλοι θυμόμαστε ότι η Ρόδος επλήγη πολύ σκληρά το περασμένο καλοκαίρι από μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει γρήγορα. Χρησιμοποίησε αυτή την τραγωδία για να επαναπροσδιοριστεί ως ένα ανθεκτικό νησί.


Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Τώρα πια πιστεύουμε ότι τέτοιες προκλήσεις θα παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας.
Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις της κάθε κρίσεις και για να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα προφυλάσσεται από απρόβλεπτους κινδύνους, ώστε και οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η επιμήκυνση της σεζόν. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει ένα εργαστήρι καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Οι πελάτες θα ελέγχουν πλέον πόσο “πράσινη” είναι μια υπηρεσία. Η κυβέρνηση έχει το ρόλο της να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα. Να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα “εργαστήρι καλών πρακτικών σε ό,τι έχει να κάνει με την βιώσιμη ανάπτυξη».
Σημειώνεται ότι οι Ενώσεις που συμμετείχαν στο φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis» και υποστηρίζουν την κοινή διακήρυξη είναι: Airport Council International (ACI EUROPE), Airlines for Europe (A4E), Cruise Lines International Association (CLIA), European Travel Agents’ and Tour Operators’ Association (ECTAA), European Exhibition Industry Alliance (EEIA), European Regions Airline Association (ERA), European Association of hotels, restaurants and cafés (HOTREC), The global association for the attractions industry (IAAPA), The world road transport organisation representing bus, coach, truck and taxi (IRU) και The European Federation of Rural Tourism (Ruraltour).

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου