Τοπικές Ειδήσεις

Αντώνης Καμπουράκης: «Ο κόσμος της Ρόδου έχει ανάγκη ελπίδας»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης παρουσίασε χθες σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, την πλατφόρμα διαβούλευσης για το πρόγραμμα του Συνδυασμού “Με Δύναμη για τη Ρόδο”, τονίζοντας πως είναι “ένα ακόμη βήμα για να δείξουμε πως αντιλαμβανόμαστε τη Ρόδο της επόμενης μέρας”.
Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία διαλόγου που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες του διαδικτύου και δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη μπαίνοντας στη ηλεκτρονική διεύθυνση dialogos.andoniscambourakis.gr να καταθέσει τις προτάσεις του για επτά (7) θεματικούς άξονες όπως και για κάθε Δημοτική Ενότητα της Ρόδου μας.
Όπως εξήγησε ο κ. Καμπουράκης: “Το εγχείρημά μας δεν είναι προσπάθεια ενός ανθρώπου, αλλά συλλογική. Της εξαιρετικής ομάδας που με στηρίζει και συμπορεύεται μαζί μου. Αλλά και κάθε κατοίκου της Ρόδου. Κάθε πολίτη που θέλει στα δικά μας σχέδια να δει το δικό του όραμα. Γιατί καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει αν δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της τοπικής μας κοινωνίας. Και ιδίως όσων θέλουν να τερματιστεί η σημερινή στασιμότητα του νησιού μας. Σήμερα κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα για μια πλατιά ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες της Ρόδου”.
Παρουσιάζοντας τους επτά (7) θεματικούς άξονες που μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τις προτάσεις τους και οι οποίοι αποτελούν τις στρατηγικές προτεραιότητες της υποψηφιότητάς του, ο κ. Καμπουράκης τόνισε:
“Πρώτος άξονας, η οικονομία του νησιού μας. Το πώς θα στηρίξουμε την τοπική οικονομία, τις υποδομές μας, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση.
Δεύτερος άξονας, το περιβάλλον. Πώς θα το προστατεύσουμε, πώς θα το αξιοποιήσουμε και πώς θα δώσουμε ώθηση στην τοπική πρωτογενή παραγωγή.


Τρίτος, οι αστικές αναπλάσεις σε όλη τη Ρόδο. Τα έργα που θα κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα στο νησί μας. Τα μεγάλα έργα υποδομής που χρειαζόμαστε.
Τέταρτος, ο Τουρισμός. Πώς θα αναβαθμιστεί ποιοτικά, ενισχύοντας τα τοπικά εισοδήματα, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα του νησιού μας.
Πέμπτος άξονας, η κοινωνική φροντίδα. Η βελτίωση και ανάπτυξη δικτύων κοινωνικών υποδομών που θα στηρίζουν τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Αλλά και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων για μείζονα κοινωνικά προβλήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, η νεανική παραβατικότητα και η ενδοοικογενειακή βία.
Έκτος, ο πολιτισμός και αθλητισμός. Η ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου και πρόσβαση των νέων μας σε σύγχρονους και ασφαλείς χώρους άθλησης και αναψυχής.
Και έβδομος άξονας, η διακυβέρνηση του Δήμου. Πώς θα φτιάξουμε ένα μοντέλο χρηστής και διαφανούς διακυβέρνησης που θα αξιοποιεί σύγχρονες μεθοδολογίες κι έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πως θα καταφέρουμε οι εξαίρετοι υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα να ξεδιπλώσουν τις πραγματικές δυνατότητές τους και να έχουμε ένα Δήμο που θα υπηρετεί τον δημότη και όχι τον Δήμαρχο”.
Όπως σημείωσε με έμφαση ο κ. Καμπουράκης “κάθε πρόταση που θα υποβληθεί θα μελετηθεί και αν είναι εφικτή θα ενταχθεί και αυτή στο αναλυτικό μας πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες.”
“Συζητάμε με τους πολίτες, ακούμε προτάσεις, λειτουργούμε με διαφάνεια, θέτουμε συγκεκριμένους στόχους. Προχωράμε μπροστά με Δύναμη για τη Ρόδο” υπογράμμισε ο κ. Καμπουράκης και προσκάλεσε κάθε Ροδίτισσα και Ροδίτη να αξιοποιήσουν αυτή την νέα δυνατότητα, να συμμετέχουν με την πρότασή τους για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί, μικρό ή μεγάλο, και να γίνουν μέρος της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας “για μια Ρόδο που θα λάμπει ξανά!”.
Επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή όλων των ροδιτών στη διαδικασία αυτή, ώστε όλοι να συν-διαμορφώσουν τη Ρόδο του Αύριο! Είπε δε ότι οι πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι θα αναδείξουν όλα όσα έχει ανάγκη το νησί και διαφεύγουν της προσοχής αυτών που εδώ έχουν διανύσει πολυετή διαδρομή στα κοινά.
«Είναι εξαιρετικά αναγκαία η συμμετοχή των συμπολιτών μας και κυρίως αυτών που επιθυμούν να μείνουν μακριά στην παρέμβαση για τη Ρόδο του σήμερα και τη Ρόδο του αύριο! Καλούμε τους πολίτες να αναφέρουν όσα διαφεύγουν σε κάποιους οι οποίοι έχουν πολιτική καριέρα 15, 20 και 30 ετών. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός της πλατφόρμας. Να μάθουμε εάν αυτά που κάποιοι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν για το νησί μας, είναι αυτά που ζητά ο Ροδίτης για την καθημερινότητά του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπουράκης.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του ανθυποψήφιού του, κ. Φώτη Χατζηδιάκου, ότι δεν πρέπει να αναπολούμε την παλιά αίγλη της Ρόδου, αλλά να κοιτάμε μπροστά, να διαμορφώνουμε το μέλλον του νησιού, ο κ. Καμπουράκης, δήλωσε ότι αποτελεί πάγια του αρχή, να μένει μακριά από τις προεκλογικές “κοκορομαχίες” που δεν έχουν καμία ουσία για τον πολίτη.  Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με δύναμη για τη Ρόδο», τόνισε ότι η Ρόδος βάζει ψηλά τον πήχη και ότι οι Ροδίτες θα δείξουν την πορεία που θα πρέπει να χαραχθεί για να φθάσει το νησί στο σημείο που του αξίζει!
«Ο πήχης της Ρόδου δεν είναι στα δικά μας χέρια. Είναι πολύ υψηλότερα. Αυτό κάνουμε λοιπόν με την πλατφόρμα μας. Ρωτάμε τους Ροδίτες, τους πολίτες αυτού του νησιού, ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτουν ώστε να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να τις πετύχουμε. Και θα εργαστούμε χωρίς να θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα!
Αμέσως μετά την ανάλυση των αιτημάτων και προτάσεων που θα καταθέσουν οι πολίτες της Ρόδου, θα αναφερθούμε όχι σε όσα εμείς ονειρευόμαστε να κάνουμε, ή σε όσα προτιμούμε να κάνουμε. Θα αναφερθούμε πώς θα υλοποιήσουμε όσα έχει ανάγκη ο πολίτης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπουράκης και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η δημοτική αρχή παρουσιάζει μία εικονική πραγματικότητα.
Σε ερώτηση της «δημοκρατικής» για όλα όσα εισπράττει από τις επαφές του με τους πολίτες στα χωριά της Ρόδου και στις γειτονιές της πόλης, δήλωσε ότι διακρίνει κατήφεια, έλλειψη αισιοδοξίας και υπερηφάνειας, τονίζοντας ότι ο κόσμος έχει ανάγκη ελπίδας και συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Δήλωσε απερίφραστα ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα μείνει στον τόπο μετά τη λήξη της επόμενης θητείας της δημοτικής αρχής, πράγμα που αποτελεί κύριο μέλημα για τον ίδιο!
Αναλυτικότερα ο κ. Καμπουράκης δήλωσε τα εξής: «Όποιος είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση στο νησί μας, μάλλον αναφέρεται σε μία πραγματικότητα εικονική. Το έχω ξαναπεί και επιμένω σε αυτό… Εισπράττω απίστευτη κατήφεια, μία διάθεση να απέχει ο Ροδίτης από τις εκλογές και το δημόσιο διάλογο. Εισπράττω έλλειψη αισιοδοξίας και έλλειψη υπερηφάνειας. Ο κόσμος έχει ανάγκη ελπίδας, ουσιαστικών δεσμεύσεων, υποσχέσεων αλλά και απολογισμού. Έχει ανάγκη απολογισμού, όχι όπως τον αντιλαμβάνεται η σημερινή δημοτική αρχή, ως μία περιγραφή δηλαδή της επόμενης δεκαετίας. Έχει ανάγκη να του προσφέρεις καλύτερη καθημερινότητα και λόγο να αισθάνεται υπερήφανος που ζει εδώ. Όλα αυτά εισπράττω καθημερινά. Βέβαια το τι εισπράττω εγώ δεν είναι αυτό που έχει ενδιαφέρον, αλλά αυτό που θα μείνει πίσω στη Ρόδο μετά από πέντε χρόνια. Αυτή είναι η βασική μου έγνοια και μόνο με αυτή θέλω να ασχοληθώ, όχι με όσα αισθάνομαι εγώ προσωπικά διαβάζοντας δημοσκοπήσεις ή ακούγοντας (ενθαρρυντικές) κριτικές για την προεκλογική περίοδο».
Για την τουριστική προβολή του νησιού, τη λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ ή ενός φορέα διαχείρισης προορισμού, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι θα πρέπει να έχουν λόγο οι πολίτες σε αυτή τη φάση. Να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους στην πλατφόρμα. Έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ και τη διαχείριση των ποσών με απόλυτη διαφάνεια.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καμπουράκης, η πλατφόρμα αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί και μετά τις εκλογές σε περίπτωση που η παράταξή του αναλάβει τα ηνία του δήμου, ώστε οι πολίτες να καταθέτουν τις προτάσεις και τις ανάγκες τους, σε αυτή.
«Η πλατφόρμα θα υπάρχει και θα μελετάται και μετά τις εκλογές. Θα είναι η πυξίδα που θα μας κατευθύνει εκεί όπου ο ροδίτης και η ροδίτισσα θέλουν να κατευθύνεται ο τόπος τους. Θα ακούμε πάντα όλα όσα θέλει ο κάτοικος του νησιού μας. Δεν μπορούμε να δεσμευθούμε ότι όλα αυτά που θα μας ζητηθούν θα υλοποιηθούν. Αυτό που δεσμευόμαστε είναι ότι τα αιτήματα που είναι λογικά και που στηρίζονται σε μία τεκμηριωμένη βάση, όλα όσα πρέπει να μην λείπουν από τη Ρόδο μας, θα τα δεχόμαστε καθ όλη τη διάρκεια της επόμενης περιόδου», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι καμία δυσκολία δεν τον πτοεί.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καμπουράκης δήλωσε τα εξής: «Δεν φημίζομαι για τις αποτυχίες που έχω γράψει στο βιογραφικό μου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτό και είμαστε εδώ. Εάν δώσει κάποιος προσοχή, θα δει ότι το ψηφοδέλτιο αποτελείται από εξαιρετικές υποψηφιότητες από κάθε γωνιά της Ρόδου, εκπροσωπώντας ο καθένας τα θέλω και τις ανάγκες των συμπολιτών του. Με πληγώνει εξαιρετικά που δεν είναι αυτονόητο ο πολίτης της Ρόδου να μπορεί να μεταφέρει ένα πρόβλημα άμεσα στο δήμο και να λυθεί αυτό χωρίς την παρέμβαση πολιτικού προσώπου. Δεν θεωρώ λάθος εάν γίνεται κάποια παρέμβαση για την επίλυση κάποιων πολιτικών προβλημάτων που δυσκολεύουν τη ζωή των πολιτών. Δεν συμφωνώ όμως να γίνονται παρεμβάσεις για να προσποριστεί κάποιος πολιτικό συμφέρον».
Ο ξενοδόχος Α. Καμπουράκης έχει πάρει σύνταξη!
Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη διεκδίκηση όλων εκείνων των ιστορικών ακινήτων που ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος και ρημάζουν ανεκμετάλλευτα (βλ. Σανατόριο, Βίλα Νε Βέκκι) ο κ. Καμπουράκης απάντησε ότι θα «επιστρατεύσει» την εμπειρία που έχει αποκτήσει μέχρι τώρα για την διεκδίκηση όλων όσων πρέπει να γίνουν στο νησί, όσο «ακατόρθωτα» και αν φαντάζουν. Τόνισε δε ότι ο ξενοδόχος Αντώνης Καμπουράκης έχει πάρει σύνταξη, από τη στιγμή που αποφάσισε να διεκδικήσει ρόλο στην τοπική πολιτική σκηνή.
«Δεν είμαι οπαδός του “Δεν γίνεται”. Ως πολίτης της Ευρώπης, έχοντας στενές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, δεν θεωρώ ότι είναι τίποτε αδύνατο. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που το αθηνοκεντρικό κράτος δεν το επιτρέπει. Πιστεύω στην επιμονή, στη σοβαρότητα. Είμαι οπαδός της άποψης πως κάτι που πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό.
Ο νόμος είναι συγκεκριμένος, όπως και τα προσωπικά μου ασυμβίβαστα… Ο ξενοδόχος Καμπουράκης έχει πάρει σύνταξη. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης είναι σήμερα εδώ. Τη γνώση που απέκτησα μέχρι τώρα και την εμπειρία, θα την αξιοποιήσω στο έπακρο. Δεν πιστεύω πως το αθηνοκεντρικό Κράτος αλλά και η ΕΕ μπορούν να αρνηθούν κάποιο αίτημα, εάν καταθέσεις ένα φάκελο τεκμηριωμένο και ώριμο και ζητήσεις πράγματα που θα προσφέρουν καλύτερες ημέρες στους πολίτες και όχι για ίδιον συμφέρον. Έλειψαν οι τεκμηριωμένες προτάσεις. Αντίθετα δεν έλειψαν οι αποσπασματικές ενέργειες που κατά την προσωπική μου γνώμη είχαν σκοπό το ίδιον συμφέρον», είπε ο υποψήφιος δήμαρχος, Α. Καμπουράκης.
Η συμμετοχή στο debate
Σε ό,τι αφορά στην πρόσκληση ανθυποψήφιού του για τη συμμετοχή σε δημόσιο διάλογο/debate o κ. Καμπουράκης είπε ότι θα τη δεχθεί μόνο εάν μέσα από τη διαδικασία αυτή βγουν ωφελημένοι ο Ροδίτης και η Ροδίτισσα. Έκανε λόγο για διάλογο a la carte μέχρι τώρα, δηλώνοντας ότι δεν κατήλθε ως υποψήφιος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να συμμετέχει σε προεκλογικές… κοκορομαχίες.
Η απάντηση του κ. Καμπουράκη στη συγκεκριμένη ερώτηση, έχει ως εξής: «Βεβαίως θα συμμετέχω…. Δεν γίνεται βέβαια να απευθύνεις μία πρόσκληση δημόσια και σε δεύτερο χρόνο να τη στέλνεις στον άμεσα ενδιαφερόμενο. Η πρόταση απαντήθηκε. Στην πολιτκή και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κατέβηκα για να κοκορομαχήσω και να κάνω προεκλογικές πασαρέλες. Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη ένα προεκλογικό δίωρο όπου με όρους far west θα προσπαθήσουν κάποιοι να πείσουν πόσο τέλεια είναι η κατάσταση στη Ρόδο. Δεν είμαι αυτό που πιστεύουν κάποιοι, ξερόλας. Εγώ έρχομαι για να μάθω. Με κατηγορούν κάποιοι ότι δεν ξέρω χωριά της Ρόδου… Με GPS πρέπει να τα βρεις και όχι μάλιστα με τα κοινά.
Εγώ έρχομαι να μάθω, να ακούσω αυτά που θέλει ο Ροδίτης και η Ροδίτισσα και να ασχοληθώ πολύ σοβαρά με όλα αυτά. Βεβαίως και θα πάρω μέρος στο debate, φτάνει μόνο να γίνει με όρους που ικανοποιούν τους στόχους που θέτουν οι Ροδίτες και τα συμφέροντα των πολιτών. Δεν κατέβηκα στην πολιτική επειδή έχω διαφορές με τον κ. Χατζηδιάκο, τον κ. Καρίκη, τον κ. Κρητικό, τον κ. Πότσο. Θα πάρουμε μέρος στο debate μόνο εάν η παράταξη και εγώ προσωπικά συμπεράνουμε ότι θα γίνει πλουσιότερος από δεσμεύσεις ο Ροδίτης και όταν πιστέψω ότι η συζήτηση δεν θα γίνει απλά για τη συζήτηση. Για εμένα συζήτηση σημαίνει ανάληψη ευθύνης και να παραδώσεις το έργο που δεσμεύθηκες».
Η γραφειοκρατία
Τέλος ο κ. Καμπουράκης δήλωσε ότι δεν τον αποθάρρυνε ποτέ η γραφειοκρατία που διέπει τη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σε σχετική ερώτηση που του έγινε, απάντησε ότι δεν βλέπει τον εαυτό του σαν ένα επιτυχημένο επιχειρηματία αλλά σαν ένα εργάτη, σαν το μέσο Ροδίτη.
«Δεν μπορείς να είσαι επιτυχημένος σε ένα τόπο που πονά. Δεν είμαι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, είμαι ένας μέσος Ροδίτης που στα τελευταία χρόνια της οξύτατης κρίσης αντιμετωπίζεται σαν να μην έχει υποστεί τις συνέπειες αυτής. Ένας άνθρωπος σαν όλους τους άλλους είμαι, που παλεύω όπως κάνει ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό αισθάνομαι», είπε ο κ. Καμπουράκης και συνέχιζε λέγοντας:
«Πιστεύω ότι αυτή η εξουθενωτική γραφειοκρατία στους δήμους επιβλήθηκε επειδή πολλές φορές αντιλήφθηκαν το ΥΠΕΣ και η Κυβέρνηση ότι κάποια πράγματα δεν γίνονταν για το λόγο που δίνονταν τα χρήματα. Δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να διοικηθεί ένας δήμος.
Η κυβέρνηση κατά καιρούς ανακοινώνει εργαλεία και χρηματοδοτήσεις… Εμείς πού είμαστε; Για την κατάντια του Εθνικού ποιος μας φταίει; Η δύσκολη γραφειοκρατία; Δεν συμφωνώ με αυτό. Αν θες κάτι, θα το κάνεις και θα αναλάβεις τις ευθύνες.
Συμφέρει προφανώς κάποιους να απωθούν τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τα κοινά. Προσωπικά θα επιθυμούσα την επόμενη φορά να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση εξαιρετικών υποψηφίων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου