Ειδήσεις

Δεν συζητήθηκε η έφεση για το κατάστημα «Lidl»

Για την 7η Μαΐου 2014 αναβλήθηκε χθες η συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω της απεργίας, της εφέσεως των κ.κ. Γ. Μαυρομάτη και Χρυσοβαλάντας Χωρίτη, κατοίκων Ιαλυσού, για την μεταρρύθμιση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, που απέρριψε αίτηση τους για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 445/30-12-2010 Αδειας Οικοδομής της Δ/νσης Πολεοδομίας Ρόδου για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε ακίνητο στην Ιξιά, που επρόκειτο να αξιοποιήσει για τη λειτουργία υπεραγοράς η εταιρεία «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.».

Oι δύο κάτοικοι της Ιαλυσού υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι στην εταιρεία είχε χορηγηθεί αρχικώς η με αριθμό 569/11-10-2005, οικοδομική άδεια της Δ/νσης Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου για την ανέγερση πολυκαταστήματος απέναντι ακριβώς από την είσοδο του 3ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, όπου φοιτούν 280 μαθητές περίπου.

Το εν λόγω, οικόπεδο, αποτελεί την Κτηματολογική Μερίδα 67 Γαιών Ιξιάς και ισχύουν, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.), οι χρήσεις γης της “Γενικής Κατοικίας” στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι Υπεραγορές και τα Πολυκαταστήματα.

Η ισχύς της παραπάνω οικοδομικής αδείας ανεστάλη, επ’ αόριστον με απόφαση της Δ/νσης Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος το 2005 επειδή, δεν προηγήθηκε της έκδοσής της η απαιτούμενη άδεια του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Αίτηση δε ακύρωσης, που ασκήθηκε από την εταιρεία κατ’ αυτής, απορρίφθηκε με την, με αριθμό 1268/2006, απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Η οικοδομική άδεια αναθεωρήθηκε με την, από 18-12-2006, πράξη της Πολεοδομίας της Νομαρχίας και προέβλεπε την δημιουργία 14, επιμέρους, καταστημάτων, όπως, παντοπωλείου, κατεψυγμένων προϊόντων, ειδών αλλαντοποιίας, εμφιαλωμένων οινοπνευματωδών ηδύποτων, ζωοτροφών, κλπ.
Η αναθεώρηση, που λόγω του περιεχομένου της αντικατέστησε, στο σύνολο και εξ’ υπαρχής, την με αριθμό 569/2005, οικοδομική άδεια ακυρώθηκε εκ νέου με την με αριθμό 1663/2008, απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Τέλος, με την με αριθμό 445/2010, προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια προβλέπεται η δημιουργία, πάλι, 14, επιμέρους, καταστημάτων, όπως και στα σχέδια της ακυρωθείσας αναθεώρησης της αρχικής οικοδομικής αδείας. Μάλιστα, η νέα οικοδομική άδεια εκδόθηκε ύστερα από γνωμοδότηση της Ε.Π.Α.Ε.

Οι δύο προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το κατάστημα, που εγκρίθηκε να ανεγερθεί με τη νέα οικοδομική άδεια προσιδιάζει σε υπεραγορά ή σούπερ μάρκετ τροφίμων, χρήση, που δεν επιτρέπεται στην περιοχή. Διατείνονται επίσης ότι η προσβαλλόμενη οικοδομική άδεια εκδόθηκε χωρίς να προσκομισθεί η άδεια ίδρυσης του υπαίθριου σταθμού 98 θέσεων αυτοκινήτων, που προβλέπεται στα σχέδια, που τη συνοδεύουν. Θεωρούν επίσης ότι η οικοδομική άδεια εκδόθηκε χωρίς να αιτιολογείται, νόμιμα, η εφαρμογή των όρων δόμησης.

Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά παρότι είχε κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής τους εν συνεχεία ακύρωσε την αίτηση ακύρωσής τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία «ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.» έχει ήδη αποφασίσει να μην λειτουργήσει πολυκατάστημα στην περιοχή και έχει εκχωρήσει τα δικαιώματά της στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου