Ανοιξε τα φτερά του στη Ρόδο ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «Αγία Σοφία», ως επιστέγασμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης που παρέχει απλόχερα στους αδύναμους συμπολίτες μας πολλά χρόνια τώρα, το άτυπο δίκτυο εθελοντών της γνωστής εθελόντριας Σοφίας Μανιά.
Η Σοφία Μανιά, πριν από περίπου οκτώ χρόνια ξεκίνησε συστηματικά, σε συνεργασία με ιδιώτες και επαγγελματίες να βοηθάει, όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στη Ρόδο. Ετσι, συστήθηκε ένα άτυπο δίκτυο εθελοντών που καθημερινά εξασφαλίζει το φαγητό αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, ρούχα, παπούτσια σε δεκάδες οικογένειες της Ρόδου, μερικές εκ των οποίων διαβιούν χωρίς ρεύμα, άλλες χωρίς νερό και υπάρχουν κι εκείνες οι οικογένειες που ζουν χωρίς νερό αλλά και χωρίς ρεύμα, στην Ελλάδα του 2019… Κι αν δεν ήταν η Σοφία και οι εθελοντές της, κανείς δεν ξέρει πού θα βρίσκονταν και πώς θα τα έβγαζαν πέρα οι άνθρωποι που συστηματικά εξασφαλίζουν το φαγητό τους και τα είδη πρώτης ανάγκης, χάρις στη Σοφία.
Ηλικιωμένοι, λεχώνες μητέρες, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, βαριά άρρωστοι συμπολίτες μας, άνθρωποι ξεχασμένοι από συγγενείς και φίλους, έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, στην Σοφία Μανιά.
Ο εθελοντισμός για τη Σοφία είναι τρόπος ζωής, αφού και στην Αθήνα όπου διέμενε μέχρι το 1990, βοηθούσε τους άστεγους και τους επαίτες.
Στην Αθήνα μετακόμισε με την οικογένειά της το 1980, έπειτα από ένα τροχαία δυστύχημα που σημειώθηκε στις Καλυθιές και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, το πρώτο της παιδί, ο μόλις 5 ετών γιος της, τον οποίον κρατούσε από το χέρι ο μπαμπάς του, όταν ένα ταξί έπεσε πάνω τους και τους παρέσυρε.
Μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό, η Σοφία με την ενός έτους κόρη της και τον σύζυγό της μετακομίζουν στην Αθήνα όπου παρέμεινε μέχρι το 1990, οπότε και επέστρεψαν στη Ρόδο ξανά.
Σήμερα η Σοφία, έχει δύο εγγόνια, από την κόρη της και από τον γιο της που γεννήθηκε δέκα χρόνια μετά. Πριν από μερικά χρόνια έχασε την αδελφή της, σε ηλικία 52 ετών, από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η Σοφία στη Ρόδο, έχει ταυτιστεί με την προστασία των αδυνάμων. Στηρίζει όποιον Σύλλογο ζητήσει την συνδρομή της, και είναι πολλοί, και χαρίζει απλόχερα την βοήθειά της σε όποιον την έχει ανάγκη. Η Σοφία Μανιά, αποτελεί το στήριγμα για πολλούς συμπολίτες μας.
Ο μεγάλος στόχος που είχε θέσει, έπειτα από πίεση και απαίτηση των εθελοντών που την στηρίζουν όχι μόνο από τη Ρόδο αλλά και από το εξωτερικό, το άτυπο δίκτυο εθελοντών να αποκτήσει νομική υπόσταση και να λειτουργήσει σε πιο οργανωμένη βάση, αποτελώντας έναν από τους βασικούς πυλώνες της κοινωνίας της Ρόδου, το αποκούμπι των αδυνάμων, το δίχτυ προστασίας των μη προνομιούχων, είναι πλέον γεγονός. Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Δωδεκανήσου «Αγία Σοφία» με την στήριξη της Μητρόπολης Ρόδου, δημιουργήθηκε για να αγκαλιάσει όλους όσοι έχουν ανάγκη και στηρίζεται από εκείνους που έχουν μάθει να δίνουν χωρίς να περιμένουν να πάρουν…
Το διοικητικό συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, έπειτα από τις αρχαιρεσίες, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Σοφία Μανιά
Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Αθανασάς
Ταμίας: Χρήστος Νικολαΐδης
Γραμματέας: Κατερίνα Κιαμαλή
Μέλος: Σπύρος Σπυρόπουλος

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Α)Σκοπός τον Συλλόγου είναι και αναλόγως τις οικονομικές, τις υλικές και του ανθρωπίνου παράγοντα δυνατότητές του, η αφιλοκερδής κοινωνική εργασία και εθελοντική ανθρωπιστική βοήθεια και προσφορά αγάπης, σε ανθρώπους που χρειάζονται ανθρωπιστική, ψυχική, οικονομική και υλική βοήθεια ή και μέλη των οικογενειών τους εφ’ όσον κρίνεται υπό τους διοικούντες το σύλλογο ότι αυτά χρήζουν ενισχύσεως από τον σύλλογο.
Τον βαθμό των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων τον συλλόγου συμπληρώνει η φροντίδα και υποστήριξη των αναγκών ιδιαιτέρως σε ειδή διατροφής, ένδυσης και η υποστήριξη όσο είναι δυνατόν, ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και πάντα με την συμβουλή και την συμμετοχή υπεύθυνου ιατρού.
Β) Η ψυχολογική και ηθική στήριξη και ενίσχυση των ατόμων που ζητούν και χρειάζονται ειδική βοήθεια από αρμόδια άτομα – μέλη του συλλόγου ή από άλλους εκτός συλλόγου που θα υποδεικνύονται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Συνεργασία με επιστημονικούς συμβούλους και με αρμόδιους φορείς, με σκοπό την επίτευξη των στόχων του συλλόγου. Η εκδήλωση αγάπης με την παροχή βοηθείας, υποστήριξης, προστασίας, στέγασης και οποιαδήποτε βοηθείας χρειαστεί σε συνανθρώπους που τα στερούνται ή τα έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από την πολιτική, ιδεολογική, θρησκευτική, κοινωνική η άλλη κατάστασή τους.

ΜΕΣΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ
ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ
Με την ανάπτυξη εγχωρίων και διεθνών συνεργασιών με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα και οργανώσεις που αναπτύσσουν παρεμφερείς δραστηριότητες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με την συνεργασία και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών του σωματείου ή συνεργασία με άλλους τοπικούς συλλόγους- σωματεία ή φορείς της περιοχής μας, που έχουν αντίστοιχους φιλανθρωπικούς στόχους και δραστηριότητες ώστε να ενδυναμωθεί η προσπάθεια και οι αποφάσεις από την Γενική Συνέλευση, φιλανθρωπικοί στόχοι και δραστηριότητες του συλλόγου. Η συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή του Δήμου Ρόδου και περιφερειακή αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως και με τις αρμόδιες αρχές του κράτους, ώστε να ενδυναμωθεί η προσπάθεια και η καλύτερη επίτευξη των φιλανθρωπικών στόχων. Συνεργασία με την ελληνική Εκκλησία ειδικότερα στην περιοχή μας, με την Μητρόπολη της Ρόδου.
Η συμμετοχή του συλλόγου σε συνέδρια, εκθέσεις, ημερίδες ώστε να αποκτήσουν γνώσεις και ιδέες τα μέλη που θα συμβάλουν στην καλύτερη απόδοση της προσπάθειας. Ανάπτυξη και συνεργασίες ως μέλος σε ομοσπονδίες και οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, που οι δραστηριότητές τους έχουν τους ίδιους στόχους με τον φιλανθρωπικό σκοπό του συλλόγου.
Με την διοργάνωση και λειτουργία κλειστών ή ανοιχτών χώρων προς ενημέρωση του κοινού για την ύπαρξη και δραστηριότητα του συλλόγου με ενημερωτικά φυλλάδια, αυτοκόλλητα, περιοδικά κ.τ.λ. τα οποία και θα φέρουν την επωνυμία του συλλόγου με σκοπό την ενίσχυση, επικοινωνία και ανάδειξη των σκοπών τον συλλόγου. Με συμμετοχή μελών του συλλόγου σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και στα έντυπα μέσα, περιοδικά και εφημερίδες αλλά και σε σελίδες ηλεκτρονικού μέσου όπου θα παρουσιάζουν τις δραστηριότητες του συλλόγου προς ενημέρωση του κοινού. Οτιδήποτε άλλο νόμιμο μέσο που θα διαφημίζει τον σκοπό και δραστηριότητες του συλλόγου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του και κοινού και την υποστήριξή τους στην φιλανθρωπική προσπάθειά του.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ