Ειδήσεις

Βαλαβάνη στη Βουλή: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση

Στα εισοδήματα του 2015 το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ξεκαθαρίζει η Ν. Βαλαβάνη. Μειώνονται ως τον Ιούνιο οι αντικειμενικές αξίες. Το περιουσιολόγιο και τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Υπόσχεση για τους μικροομολογιούχους του PSI. Εκκληση να πληρωθούν οι φόροι για να «υπάρχουν λεφτά».

Στα εισοδήματα του 2015 θα εφαρμοστεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, έως τον Ιούνιο θα μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες ενώ από φέτος αντικαθίσταται ο ΕΝΦΙΑ από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής μειώσεις φόρων, αποκατάσταση μικροομολογιούχων που «κουρεύτηκαν» στο πλαίσιο του PSI και πόλεμο στους φοροφυγάδες, όπως άλλωστε και βελτιώσεις στην ισχύουσα ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η έκκληση, στο τέλος της τοποθέτησής της, στους φορολογούμενους να πληρώσουν τους φόρους ως πατριωτικό καθήκον για να υπάρχουν τα αναγκαία για μισθούς και συντάξεις, έκλεψε την παράσταση ενώ αίσθηση προκάλεσε η επιτακτική ανάγκη που ανέδειξε η υπουργός κάθε φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμα χρέη να ενταχθεί στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, όπως άλλωστε και αποδοχή ότι το περίφημο Περιουσιολόγιο είναι σχεδόν έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Το περιουσιολόγιο είναι σχεδόν έτοιμο από την προηγούμενη, δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις», είπε η υπουργός σημειώνοντας ότι μέσω του περιουσιολογίου μπορεί να αποδειχθεί η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Βαλαβάνη δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση, δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα ενώ θα γίνει ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού στην κατεύθυνση απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης με φορολόγηση του καθενός σύμφωνα με την πραγματική και όχι τεκμαρτή φοροδοτική του ικανότητα.

Τα πέντε βήματα έως το τέλος του έτους

Η νέα φορολογική πολιτική, σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη περιλαμβάνει πέντε αποφασιστικά βήματα:

1. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων και με προοδευτική κλίμακα. Παράλληλα έως τον Ιούνιο, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Η απώλεια εσόδων θ ααποκατασταθεί από πάταξη φοροδιαφυγής

2. Βελτιώσεις στη ρύθμιση των εκατό δόσεων. Θέλουμε να μπουν όλοι στη ρύθμιση, είπε οι υπουργός και προανήγγειλε ότι άμεσα αφαιρούνται όλοι οι περιορισμοί στην ισχύουσα ρύθμιση. Οι περιορισμοί αφορούν κυρίως το όριο οφειλής ύψους 1 εκατ. ευρώ (όσοι χρωστούν περισσότερα σήμερα δεν μπορούν να ενταχθούν) ενώ υπάρχει και η διαχωριστική γραμμή των 15.000 ευρώ οφειλής κάτω από την οποία υπάρχει η δυνατότητα για 72 δόσεις και πάνω από αυτή για 100 δόσεις.

Από την τοποθέτηση της υπουργού προκύπτει ότι σχεδιάζεται παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση που λήγει στις 31 Μαρτίου. Οι επιδόσεις της ρύθμισης μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικές. Μόλις 198. 000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις (τις παλαιές και την τρέχουσα) εκ των οποίων 168.000 στη ρύθμιση των εκατό δόσεων.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές υπό διακανονισμό ανέρχονται σε 2 δις. ευρώ «λιγότερο από όσα ληξιπρόθεσμα δημιουργούνται μέσα σε δύο μήνες». Με τις βελτιώσεις αίρεται ο περιορισμός του 1 δισ. ευρώ (αθροιστικά τα ληξιπρόθεσμα χαμηλότερα του 1 εκατ. ευρώ είναι μόλις 16 δις ευρώ, σε μια δεξαμενή οφειλών άνω των 70 δισ. ευρώ ). Όσον αφορά τις επιτροπές εξώδικου διακανονισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών, που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με καθιέρωση ετήσιας δόσης ως ποσοστό του εισοδήματος, σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη σε αυτές θα χρειαστεί να καταφεύγουν μόνο όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

3. Η αλλαγή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος θα γίνει στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους μετά από διαβούλευση. Θα αφορά στα εισοδήματα του 2015, με την καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με πολλά κλιμάκια και αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

4. Πόλεμος ενάντια στη φοροδιαφυγή. «Θα ξαναμιλήσουμε στο τέλος της χρονιάς σε όσους μιλάνε για ευχολόγια» είπε η κ. Βαλαβάνη και προανήγγειλε νέα επιχειρησιακά σχέδια από το ΣΔΟΕ και άλλους μηχανισμούς με διατήρηση και ενδυνάμωση από των μόνιμων προληπτικών ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η επισήμανση της κ. Βαλαβάνη ότι «δεν είναι λογικό να ελέγχονται υποθέσεις εκατομμυρίων από νέους ελεγκτές με μισθό 700 ευρώ» αφήνει περιθώρια ερμηνειών για αύξηση αποδοχών στους ελεγκτές.

5. Αξιοποίηση προσωπικού. Στο μπάχαλο που βρήκαμε στο μηχανισμό, πολλές λειτουργίες στο υπουργείο Οικονομικών κρατούνται εξαιτίας της γενναιότητας των υπαλλήλων απέναντι στις απειλές ελεγχομένων είπε η κ. Βαλαβάνη και προανήγγειλε τη λήψη μέτρων σε διαβούλευση με τους διευθυντές και ριζική αναβάθμιση των πληροφοριακών δομών. «Ζητάμε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους το επόμενο διάστημα. Όσο πιο ταλαιπωρημένος είναι ο πολίτης με τόσο μεγαλύτερο σεβασμό». Παράλληλα τόνισε πως θα είμαστε ανελέητοι με τη διαφθορά.

Καθαρίστριες και μικροομολογιούχοι

Η κ. Βαλαβάνη ανακοίνωσε ότι θα επαναπροσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες «έγιναν από τα κορυφαία σύμβολα για την ανατροπή του κοινωνικού ολοκαυτώματος». Παράλληλα θα αποκατασταθούν 15.000 οικογένειες οι οποίες υπέστησαν ζημίες από το κούρεμα των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI ενώ θα υπάρξει και ειδικό πλαίσιο για εργαζόμενους που αποζημιώθηκαν με ομόλογα δημοσίου.

Τέλος η υπουργός προανήγγειλε απλοποίηση και εξορθολογισμό προστίμων αλλά και κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων, δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων για ρυθμισμένα χρέη, κατασχέσεις μισθών για μικρές επιχειρήσεις και προσωποκράτηση για ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι εκκλήσεις

Στο τέλος της ομιλίας της η κ. Βαλαβάνη απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, να πληρώσουν άμεσα μαζί με το ΦΠΑ Φεβρουαρίου και το ΦΠΑ Ιανουαρίου και να ενταχθούν στη ρύθμιση των εκατό δόσεων όσοι μπορούν και δεν το έχουν κάνει μέσα στην εβδομάδα.

«Δεν απευθυνόμαστε μόνο σε όσους μπορούν να τα πραγματοποιήσουν απευθυνόμαστε και σε όσους δεν μπορούν. Είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνουν ανεξάρτητα από τη φοροδοτική τους ικανότητα. Είναι πατριωτικό καθήκον για να υπάρξουν τα αναγκαία για μισθούς συντάξεις»…

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου