Ειδήσεις

Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών για τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Οι βουλευτές Βασίλης Καπερνάρος, Βασίλης Κικίλιας και Μαρία Ρεπούση είναι οι τρεις βουλευτές που ελέγχονται για τα εμβάσματα στο εξωτερικό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση δεν πρόκειται για τρεις βουλευτές από τη ΝΔ, αλλά για έναν, τον Βασίλη Κικίλια, μία της ΔΗΜΑΡ, τη Μαρία Ρεπούση, και έναν τον Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον Βασίλη Καπερνάρο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται πως στον πρώτο έλεγχο της αρχικής λίστας με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων για 24.710 περιπτώσεις βρέθηκαν τρεις βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση, καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου.

«Οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, αποσαφηνίζεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχει το κατά πόσο τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. «Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται πως η διαδικασία ελέγχου κάποιων εξ αυτών των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη και ενδεικτικά υπογραμμίζεται πως η υπόθεση του κ. Κικίλια είναι στις 531 στοχευμένες υποθέσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Κικίλιας προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης από την Εφορία στις 15 Απριλίου 2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης, τα οποία ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία. «Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας» αναφέρει το υπουργείο.

Τέλος, ξεκαθαρίζει πως πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά. Προς τούτο, θυμίζει ότι στις 44 υποθέσεις που πρόσφατα ελέγχθηκαν μόνο οι 12 ή το 27% κατέδειξαν αποκρυβέντα εισοδήματα και ότι η πλειοψηφία των εμβασματούχων παρείχε πλήρη δικαιολόγηση των ποσών των εμβασμάτων.

ΕΔΕ για τη διαρροή

Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χ. Θεοχάρη, προς τη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της ΓΓΔΕ, θα διενεργηθεί άμεσα ένορκη διοικητική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι της «διαρροής» σχετικών στοιχείων και δήθεν πληροφοριών, με τους ελέγχους των εμβασμάτων βουλευτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου