ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αστυπάλαια: Προβολή στο μέλλον το «πράσινο» project της Volkswagen

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Volkswagen Group
Μέγεθος γραμμάτων
Με κε­ντρι­κούς άξο­νες ένα υβρι­δι­κό σύ­στη­μα ενερ­γεια­κής πα­ρα­γω­γής και ένα υπερ­σύγ­χρο­νο στόλο ηλε­κτρο­κί­νη­των οχη­μά­των, η Αστυ­πά­λαια φι­λο­δο­ξεί, με τη συν­δρο­μή της κο­ρυ­φαί­ας αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας Volkswagen και της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, να με­τα­τρα­πεί σε ένα «πρά­σι­νο» και «έξυ­πνο» νησί, το οποίο θα απο­τε­λέ­σει πρό­τυ­πο και­νο­το­μί­ας για ολό­κλη­ρο τον κόσμο.

Του Γιώρ­γου Γε­ωρ­γί­ου

Το άρθρο δη­μο­σιεύ­τη­κε στο Reporter Magazine Δε­κεμ­βρί­ου

Το project «Smart & Sustainable Island» «τρέ­χει» υπό την επο­πτεία του Υφυ­πουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών για την Οι­κο­νο­μι­κή Δι­πλω­μα­τία και την Εξω­στρέ­φεια, Κώστα Φρα­γκο­γιάν­νη, με τη συμ­βο­λή αρ­κε­τών Υπουρ­γεί­ων και μετά το τε­λι­κό «πρά­σι­νο φως» του Πρω­θυ­πουρ­γού, Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη.

Γιατί η Αστυ­πά­λαια;

Έπει­τα από εκτε­νή με­λέ­τη και αξιο­λό­γη­ση για τον ιδα­νι­κό προ­ο­ρι­σμό, τε­λι­κά επε­λέ­γη το νησί της Αστυ­πά­λαιας. Το λόγο εξη­γεί η ίδια η Volkswagen, με δή­λω­ση που απέ­στει­λε στο Reporter Magazine. Όπως επι­ση­μαί­νε­ται, «η Αστυ­πά­λαια προ­τι­μή­θη­κε χάρη στα ιδιαί­τε­ρα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της και κυ­ρί­ως χάρη στο μέ­γε­θός της. Λόγω αυτού, έχου­με τη δυ­να­τό­τη­τα αφε­νός να αλ­λά­ξου­με το ενερ­γεια­κό σύ­στη­μα και τους προ­σφε­ρό­με­νους τρό­πους κι­νη­τι­κό­τη­τας και αφε­τέ­ρου να εντο­πί­σου­με και να εξε­τά­σου­με πώς το έργο θα αλ­λά­ξει την κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα της ίδιας της κοι­νό­τη­τας. Απο­κλεί­σα­με με­γά­λα νησιά, όπως η Κρήτη ή η Ρόδος για λό­γους κό­στους. Επί­σης, πολύ μικρά νησιά με με­ρι­κούς εκα­το­ντά­δες κα­τοί­κους δε θα ήταν αντι­προ­σω­πευ­τι­κά των απο­τε­λε­σμά­των που θέ­λου­με να επι­τύ­χου­με. Η Αστυ­πά­λαια των 1.300 κα­τοί­κων έχει το κα­τάλ­λη­λο μέ­γε­θος. Το οδικό δί­κτυο είναι επαρ­κές για τη δο­κι­μή ηλε­κτρι­κών οχη­μά­των και υπη­ρε­σιών κι­νη­τι­κό­τη­τας. Τέλος, ένας ση­μα­ντι­κός λόγος ήταν η στή­ρι­ξη που έλαβε το εγ­χεί­ρη­μα από τους κα­τοί­κους». Μά­λι­στα, η Volkswagen ση­μειώ­νει ότι το project είναι ανοι­χτό και για άλλες εται­ρεί­ες, οι οποί­ες μοι­ρά­ζο­νται το ίδιο όραμα, για «έξυ­πνο» και βιώ­σι­μο νησί.

Οι άξο­νες του μα­κρό­πνο­ου σχε­δί­ου

Το πλάνο, διάρ­κειας έξι ετών, το οποίο έχει κα­ταρ­τί­σει η γερ­μα­νι­κή αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία σε συ­νερ­γα­σία με την ελ­λη­νι­κή πο­λι­τεία, εκτι­μά­ται ότι θα φτά­σει τα 20 εκατ. ευρώ. Το σχε­τι­κό μνη­μό­νιο συ­νερ­γα­σί­ας ανά­με­σα στις δύο πλευ­ρές υπέ­γρα­ψαν στις 4 Νο­εμ­βρί­ου 2020 ο Έλ­λη­νας Πρω­θυ­πουρ­γός και ο CEO του ομί­λου Volkswagen, Dr. Herbert Diess.

«Σή­με­ρα ξε­κι­νά μια με­γά­λη μέρα πρω­το­πο­ρί­ας για την Αστυ­πά­λαια, τα Δω­δε­κά­νη­σα, το Αι­γαίο και όλη την Ελ­λά­δα. Το πρώτο έξυ­πνο και πρά­σι­νο νησί στη Με­σό­γειο ση­μα­το­δο­τεί μια με­γά­λη αλ­λα­γή νο­ο­τρο­πί­ας. Η ηλε­κτρο­κί­νη­ση με ολι­στι­κό σχε­δια­σμό στην κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα των κα­τοί­κων του νη­σιού έρ­χε­ται από ένα φου­του­ρι­στι­κό μέλ­λον και γί­νε­ται πραγ­μα­τι­κό­τη­τα» είχε ανα­φέ­ρει, κατά την τε­λε­τή υπο­γρα­φής του μνη­μο­νί­ου ο εμπνευ­στής του έργου, κ. Κώ­στας Φρα­γκο­γιάν­νης.

To project, λοι­πόν, εκτεί­νε­ται σε δύο βα­σι­κούς άξο­νες: Ενερ­γεια­κή αυ­το­νο­μία και «πρά­σι­νη» κι­νη­τι­κό­τη­τα. «Μά­λι­στα, με ορί­ζο­ντα το 2026, στό­χος είναι να ανα­πτυ­χθεί και η αυ­τό­νο­μη οδή­γη­ση», εξη­γεί στο Reporter Magazine, ο Δή­μαρ­χος Αστυ­πά­λαιας, κ. Νίκος Κο­μνη­νέ­ας. Ο ίδιος προ­σθέ­τει ότι είναι «ένα πολύ ου­σια­στι­κό πρό­γραμ­μα, το οποίο κα­θο­ρί­ζει τη βιώ­σι­μη πο­ρεία της Αστυ­πά­λαιας στο μέλ­λον».

Δήμαρχος Αστυπάλαιας

Ο Δή­μαρ­χος Αστυ­πά­λαιας, κ. Νίκος Κο­μνη­νέ­ας

Βιώ­σι­μο δί­κτυο με­τα­φο­ρών

Στη συ­νέ­χεια, ο Δή­μαρ­χος ανα­λύ­ει τους πυ­λώ­νες του σχε­δια­σμού. Όπως επι­ση­μαί­νει, η Volkswagen σε συ­νερ­γα­σία με την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα πα­ρά­σχουν:

  • Κί­νη­τρα στους κα­τοί­κους του νη­σιού για αγορά ηλε­κτρο­κί­νη­των οχη­μά­των σε ερ­γο­στα­σια­κές τιμές
  • ηλε­κτρο­κί­νη­τα οχή­μα­τα για τις ανά­γκες με­τα­φο­ρών του νη­σιού (οχή­μα­τα δη­μό­σιας χρή­σης, κοι­νής ωφέ­λειας) και
  • επι­δο­τή­σεις για ανά­πτυ­ξη υπο­δο­μών δι­κτύ­ου φόρ­τι­σης.

Μά­λι­στα, οι επι­δο­τή­σεις εκ μέ­ρους της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης ανα­μέ­νε­ται να είναι δι­πλά­σιες από αυτές που δί­νο­νται για ηλε­κτρο­κί­νη­ση στην υπό­λοι­πη Ελ­λά­δα και εκτι­μά­ται ότι θα ανέλ­θουν στα 12.000 ευρώ. Συ­νο­λι­κά ανα­μέ­νε­ται να γίνει αντι­κα­τά­στα­ση πε­ρί­που 1.500 οχη­μά­των εσω­τε­ρι­κής καύ­σης από 1.000 ηλε­κτρι­κά οχή­μα­τα.

Πα­ράλ­λη­λα, ο κ. Κο­μνη­νέ­ας γνω­στο­ποιεί ότι θα πα­ρα­σχε­θεί το απα­ραί­τη­το λο­γι­σμι­κό για την ενερ­γο­ποί­η­ση υπη­ρε­σιών on demand στις δη­μό­σιες συ­γκοι­νω­νί­ες, προ­κει­μέ­νου να πραγ­μα­το­ποιού­νται τα δρο­μο­λό­για, όταν υπάρ­χει ζή­τη­ση από το κοινό και όχι βάσει προ­κα­θο­ρι­σμέ­νου ωρα­ρί­ου. Επί­σης, με τη συμ­βο­λή και των ντό­πιων επι­χει­ρη­μα­τιών, θα «στη­θούν» πλατ­φόρ­μες δια­μοι­ρα­σμού (for sharing), ενώ θα τε­θούν προς κυ­κλο­φο­ρία e-μο­το­πο­δή­λα­τα και e-πο­δή­λα­τα, δη­μιουρ­γώ­ντας ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σύ­στη­μα με­τα­φο­ρών. Την ίδια ώρα η κυ­βέρ­νη­ση θα ανα­βαθ­μί­σει τις οδι­κές υπο­δο­μές του νη­σιού, με επαρ­κείς ασφαλ­το­στρώ­σεις και ση­μάν­σεις για ασφα­λή και χωρίς απο­κλει­σμούς πε­ρι­ή­γη­ση.

Ενερ­γεια­κή αυ­το­νο­μία

Ση­μα­ντι­κή πα­ρά­με­τρος για την ενερ­γεια­κή αυ­το­νο­μία της Αστυ­πά­λαιας θα είναι η πα­ρα­γω­γή ρεύ­μα­τος από εναλ­λα­κτι­κές πηγές ενέρ­γειας. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, σύμ­φω­να με τον κ. Κο­μνη­νέα, θα δια­μορ­φω­θεί ένας υβρι­δι­κός σταθ­μός, ο οποί­ος θα συν­δυά­ζει την αιο­λι­κή με την ηλια­κή ενέρ­γεια για την πα­ρα­γω­γή ηλε­κτρι­σμού. Κα­τό­πιν, η πα­ρα­γό­με­νη ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια θα απο­θη­κεύ­ε­ται σε μία μπα­τα­ρία. «Αυτό που θα απαι­τη­θεί είναι 1-2 ανε­μο­γεν­νή­τριες και ένα φω­το­βολ­ταϊ­κό σύ­στη­μα, με στόχο τε­λι­κά να κα­τα­στεί δυ­να­τή η πλή­ρης κά­λυ­ψη της κα­τα­νά­λω­σης ενέρ­γειας του νη­σιού» υπο­γραμ­μί­ζει ο Δή­μαρ­χος.

Αυτό, φυ­σι­κά, ση­μαί­νει ότι η Αστυ­πά­λαια θα μεί­νει εκτός της σύν­δε­σης μέσω κα­λω­δί­ων με τα υπό­λοι­πα νησιά του Αι­γαί­ου, γνω­στο­ποιεί ο κ. Κο­μνη­νέ­ας, ενώ είναι κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κός, όταν ερω­τά­ται για το εν­δε­χό­με­νο δη­μιουρ­γί­ας αιο­λι­κού πάρ­κου: «Δεν τί­θε­ται τέ­τοιο θέμα».

Αστυπάλαια

Αν ανα­λο­γι­στεί κα­νείς ότι σή­με­ρα οι ενερ­γεια­κές ανά­γκες του νη­σιού κα­λύ­πτο­νται σχε­δόν απο­κλει­στι­κά με ντη­ζε­λο­γεν­νή­τριες, αντι­λαμ­βά­νε­ται την οι­κο­λο­γι­κή και οι­κο­νο­μι­κή ελά­φρυν­σή του από το σχε­δια­ζό­με­νο σύ­στη­μα πα­ρα­γω­γής ενέρ­γειας.

O ενερ­γεια­κός πα­ρά­γο­ντας ήταν κί­νη­τρο και για την Volkswagen. Σύμ­φω­να με όσα με­τα­φέ­ρο­νται στο Reporter Magazine από τη γερ­μα­νι­κή αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία «ο μα­κρο­πρό­θε­σμος στό­χος μας είναι πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κά ου­δέ­τε­ρες με­τα­φο­ρές. Συ­νε­πώς, η εται­ρεία με­τα­μορ­φώ­νε­ται από έναν κα­τα­σκευα­στή αυ­το­κι­νή­των σε έναν πά­ρο­χο έξυ­πνης και βιώ­σι­μης κι­νη­τι­κό­τη­τας. Με το project της Αστυ­πά­λαιας, θα διε­ρευ­νή­σου­με πως να υλο­ποι­ή­σου­με αυτό το όραμα, σή­με­ρα κιό­λας. Θέ­λου­με να δο­κι­μά­σου­με αυτό το σύ­στη­μα δι­κτυω­μέ­νης, φι­λι­κής προς το πε­ρι­βάλ­λον ηλε­κτρι­κής κι­νη­τι­κό­τη­τας και να μά­θου­με πως εκλαμ­βά­νει ο κό­σμος αυτές τις λύ­σεις».

Δια­φυ­λάσ­σε­ται ο χα­ρα­κτή­ρας του νη­σιού

«Το όραμα της Volkswagen και των ελ­λη­νι­κών αρχών ήρθε και “κού­μπω­σε” με όσα σχε­διά­ζα­με για το νησί μας», ση­μειώ­νει ο Δή­μαρ­χος Αστυ­πά­λαιας και εξη­γεί: «Βιο­λο­γι­κό κα­θα­ρι­σμό λυ­μά­των, ανα­κύ­κλω­ση στε­ρε­ών απο­βλή­των, πό­σι­μο νερό, στο πνεύ­μα της κυ­κλι­κής οι­κο­νο­μί­ας».

Ο κ. Κο­μνη­νέ­ας επι­ση­μαί­νει, με έμ­φα­ση, ότι αυτό το νέο μα­κρό­πνοο πλάνο δε θα επη­ρε­ά­σει την πα­ρα­δο­σια­κή «αύρα» του νη­σιού και τις συ­νή­θειες των κα­τοί­κων. «Οι νέες τε­χνο­λο­γί­ες δεν αντι­στρα­τεύ­ο­νται τον μο­να­δι­κό χα­ρα­κτή­ρα του νη­σιού, αλλά αντι­θέ­τως, τον ανα­δει­κνύ­ουν και τον δια­φυ­λάσ­σουν», το­νί­ζει.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.