ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΥ: Στοιχεία-σοκ για το κάπνισμα – 8 εκατ. θάνατοι ετησίως το 2030

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Καπνίστρια

Το κάπνι­σμα κοστί­ζει πάνω από 1 τρι­σε­κα­τομ­μύ­ριο δολάρια (944,7 δις ευρώ) στην παγκό­σμια οικο­νο­μία, και μέχρι το 2030 θα επι­φέ­ρει το θάνατο σε ένα τρίτο παρα­πάνω άτομα από ό,τι τώρα, σύμφωνα με μια έρευνα από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Εθνικό Ινστι­τούτο Καρ­κί­νου των ΗΠΑ που δίνεται στη δημο­σιό­τητα σήμερα.

Το κόστος αυτό υπερ­βαί­νει κατά πολύ τα παγκό­σμια εισο­δή­ματα από τους φόρους καπνού, τους οποίους ο ΠΟΥ υπο­λο­γί­ζει περίπου στα 269 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολάρια (254 δις ευρώ) για τα έτη 2013–2014.

“Ο αριθμός των θανάτων που συν­δέ­ο­νται με τον καπνό προ­βλέ­πε­ται να αυξηθεί στα­διακά από περίπου 6 εκα­τομ­μύ­ρια θανά­τους το χρόνο σε περίπου 8 εκα­τομ­μύ­ρια θανά­τους το χρόνο το 2030, με πάνω από 80% των θανάτων αυτών να συμ­βαί­νουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισο­δή­μα­τος”, ανα­φέ­ρει η έρευνα.

Περίπου 80% των καπνι­στών ζουν σε τέτοιες χώρες, και παρότι το ποσοστό ατόμων που καπνί­ζουν στην παγκό­σμια κοι­νό­τητα μειώ­νε­ται, ο συνο­λι­κός αριθμός καπνι­στών παγκό­σμια ανε­βαί­νει, προ­σθέ­τει.

Οι ειδικοί της υγείας πιστεύ­ουν ότι η χρήση καπνού απο­τε­λεί τη μεγα­λύ­τερη αιτία θανάτου παγκό­σμια που μπορεί να προ­λη­φθεί. “Είναι υπεύ­θυνη για (…) μάλλον πάνω από 1 τρις δολάρια σε κόστος υγείας και χαμένη παρα­γω­γι­κό­τη­τας ετησίως”, ανα­φέ­ρει η έρευνα, η οποία έχει αξιο­λο­γη­θεί από πάνω από 70 επι­στή­μο­νες.

Το οικο­νο­μικό κόστος ανα­μέ­νε­ται να συνε­χί­σει την ανοδική πορεία του και παρότι οι κυβερ­νή­σεις έχουν τα εργα­λεία να μειώ­σουν τους θανά­τους που συν­δέ­ο­νται με τον καπνό άμεσα και έμμεσα, οι περισ­σό­τε­ρες δεν τα έχουν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει απο­τε­λε­σμα­τικά, ανα­φέ­ρει η έκθεση των 688 σελίδων. “Οι κυβερ­νη­τι­κές ανη­συ­χίες ότι ο έλεγχος του καπνού θα φέρει αρνη­τι­κές οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις δεν δικαιώ­νο­νται από τα στοι­χεία. Η επι­στήμη είναι ξεκά­θαρη, (και) η ώρα της δράσης είναι το εδώ και τώρα”, πρό­σθεσε.

Οι φτηνές και απο­τε­λε­σμα­τι­κές πολι­τι­κές συμπε­ρι­λαμ­βά­νουν την αύξηση φόρων και τιμών του καπνού, περιε­κτι­κές πολι­τι­κές κατάρ­γη­σης του καπνί­σμα­τος, πλήρη απα­γό­ρευση του μάρ­κε­τινγκ των εται­ρειών καπνού, και εμφα­νείς οπτικές ετι­κέ­τες προει­δο­ποί­η­σης για τις επι­πτώ­σεις του καπνί­σμα­τος στην υγεία.

Επίσης, οι φόροι από τον καπνό θα μπο­ρού­σαν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για τη χρη­μα­το­δό­τηση ακρι­βό­τε­ρων παρεμ­βά­σεων, όπως μαζικές δια­φη­μι­στι­κές καμπά­νιες ενα­ντίον του καπνί­σμα­τος και υπο­στή­ριξη υπη­ρε­σιών δια­κο­πής και θερα­πείας του καπνί­σμα­τος, είπε.

Οι κυβερ­νή­σεις ξόδεψαν λιγό­τερο από 1 δις δολάρια (944,7 εκατ. ευρώ) για τον έλεγχο του καπνού το 2013–2014, σύμφωνα με υπο­λο­γι­σμούς του ΠΟΥ.

Στο μεταξύ, η νομο­θε­σία για τον καπνό έχει φτάσει σε σημείο έντασης λόγω μιας εμπο­ρι­κής δια­φο­ράς που ήγειραν η Κούβα, η Ινδο­νη­σία, οι Ονδού­ρες και η Δομι­νι­κανή Δημο­κρα­τία ενα­ντίον της Αυστρα­λίας για τους αυστη­ρούς νόμους της που επι­βάλ­λουν απλο­ποι­η­μένο πακε­τά­ρι­σμα και τυπο­ποι­η­μένα σχέδια σε προ­ϊ­ό­ντα καπνού ενώ απα­γο­ρεύ­ουν τα λογό­τυπα των εται­ρειών και τη σήμανση με χαρα­κτη­ρι­στικά χρώματα στα πακέτα.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Εμπο­ρίου ανα­μέ­νε­ται να απο­φαν­θεί για την υπόθεση φέτος. Η πολι­τική της Αυστρα­λίας βρί­σκε­ται υπό στενή παρα­κο­λού­θηση από άλλες χώρες που σχε­διά­ζουν παρό­μοιες πολι­τι­κές, όπως η Νορ­βη­γία, η Σλο­βε­νία, ο Καναδάς, η Σιγκα­πούρη, το Βέλγιο και η Νότια Αφρική, ανα­φέ­ρει η έρευνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.