Ειδήσεις

Σύγχρονα μηχανήματα για σεισμούς και τσουνάμι

Εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν εδώ και δεκαπέντε ημέρες στην ανατολική πλευρά του νησιού μας δύο σύγχρονοι παλιρροιογράφοι.
Όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου τα σύγχρονα μηχανήματα εγκαταστάθηκαν στο «Πλημμύρι» και στην Κάλαθο.
«Τα μηχανήματα τέθηκαν σε λειτουργία εδώ και δύο εβδομάδες. Καταγράφουν τη σεισμική δραστηριότητα που θα μπορούσε να γίνει αφορμή για να κάνουν την εμφάνισή τους κύματα τσουνάμι», δήλωσε ο προϊστάμενος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Αργύρης.
Οι επιστήμονες ανησυχούν και λαμβάνουν μέτρα σε επίπεδο πρόληψης γιατί και στο παρελθόν η εμφάνιση των κυμάτων τσουνάμι είχε άσχημες επιπτώσεις για το νησί μας.
Στη Ρόδο, επισημαίνεται, πως εδώ και λίγους μήνες λειτουργεί και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς που εγκαταστάθηκε στα πλαίσια του προγράμματος NEARTOWARN.
Ειδικά μηχανήματα που δίνουν στοιχεία στο σύστημα έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν από το περασμένο έτος στις Καλυθιές, στο Γεννάδι, στο Δήμο Ρόδου και στο κτήριο της ΠΥΡ.
Το σύστημα περιλαμβάνει τέσσερις σταθμούς, έκαστος των οποίων αποτελείται από έναν κύριο αισθητήρα (master sensor), έναν δευτερεύοντα αισθητήρα (slave sensor) και συσκευές οπτικοακουστικής ειδοποίησης.
Το σύστημα ενεργοποιείται και δίνει ειδοποίηση μόλις ανιχνευτεί από τους αισθητήρες το «πρώτο» κύμα σεισμικής δραστηριότητας, οπότε προειδοποιεί για το επερχόμενο «δεύτερο» ισχυρό κύμα.
Σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο κ. Γερ. Παπαδόπουλο, δεν είναι τυχαίο γεγονός η εγκατάσταση των δυο παλιρροιογράφων στην ανατολική πλευρά του νησιού μας.
Σε αυτή την περιοχή είχαν συγκεκριμένα τις εστίες τους οι ισχυροί σεισμοί που συγκλόνισαν τη Ρόδο στην αρχαιότητα.
Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε αναφέρει πως στοιχεία που αφορούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας θα περιληφθούν στο βιβλίο που έγραψε και θα κυκλοφορήσει μέσα στο τρέχον έτος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου