Τοπικές Ειδήσεις

Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου για τους Ρομά στο Κορακόνερο

Μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου και με κοινοποίηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, στον Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπέβαλε χθες ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου για να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις στα περιβαλλοντικά εγκλήματα των αθίγγανων στο Κορακόνερο.

Ο χειρισμός του όλου ζητήματος είχε ανατεθεί, όπως έγραψε η «δημοκρατική» στους δικηγόρους κ.κ. Στέργο Λεβέντη και Δημήτρη Βερβέρη και τελεί υπό την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.
Η μηνυτήρια αναφορά κοινοποιήθηκε ακόμη στους Βουλευτές του Νομού και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ειδική Γραμματεία Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
«Αξιότιμη κύρια Εισαγγελέα,
Επί εκτάσεως που βρίσκεται στην περιοχή ΚΟΡΑΚΟΝΕΡΟ εντός της πόλεως Ρόδου, έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια παράνομος καταυλισμός αθίγγανων της φυλής Ρομά, αποτελούμενος από πρόχειρες ημιμόνιμες κατασκευές.
Οι κάτοικοι του καταυλισμού αυτού, μεταξύ άλλων, επιδίδονται στην συγκέντρωση διαφόρων υλικών που περιέχουν μέταλλα, τα οποία συγκεντρώνουν από ολόκληρο το νησί της Ρόδου, είτε βρίσκοντας τα εγκαταλελειμμένα, είτε αποκτώντας την κατοχή τους δια της τελέσεως αξιόποινων πράξεων, γεγονός που αποδεικνύεται από την πληθώρα των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί κατά αθιγγάνων για την τέλεση αδικημάτων κατά της περιουσίας.
Παράλληλα, όμως η εγκληματική δραστηριότητα μερίδας των αθιγγάνων δεν εξαντλείται στην παράνομη αφαίρεση και συγκέντρωση των υλικών εντός του καταυλισμού καθώς στη συνέχεια λαμβάνει χώρα μια διαδικασία προς το σκοπό της οικονομικής αξιοποίησής τους. Ειδικότερα, μετά την παράνομη συγκέντρωση των υλικών εντός του καταυλισμού, οι παράνομοι κάτοχοι αυτών θέτουν φωτιά επί των υλικών αυτών (η οποία συνήθως λαμβάνει έκταση και διαστάσεις πυρκαγιάς), ώστε με τον τρόπο αυτό να απομακρυνθούν από τα αντικείμενα αυτά τα υλικά που δεν έχουν αξία, όπως πλαστικό, ύφασμα κλπ, και να παραμείνει μόνο το μέταλλο, το οποίο, αφού σβήσει η φωτιά, εξ όσων τυγχάνει να γνωρίζουμε, πωλούν στις επιχειρήσεις ανακύκλωσης που δραστηριοποιούνται στη νησί, οι οποίες με τη σειρά τους μεταπωλούν αυτά τα υλικά σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης σιδήρου στην Αθήνα.
Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι ο κύκλος των παράνομων ενεργειών που τελούνται από μερίδα των αθιγγάνων του καταυλισμού (κλοπές, εμπρησμός, πρόκληση φθορών κ.ά.) ολοκληρώνεται δια της οικονομικής εκμετάλλευσης των υλικών αντικειμένων τα οποία «διατίθενται» παρανόμως, στο πλαίσιο μιας παράλληλης-παράνομης αγοράς, με τη μορφή της προσφοράς και αντίστοιχα αποδοχής αυτών από κάποιους ως προϊόντων εγκλήματος.
Ταυτόχρονα όμως, η τέλεση των προαναφερόμενων εγκληματικών ενεργειών λαμβάνει, υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, μια επιπλέον, αυξημένης σημασίας ποινική διάσταση, καθώς αποδεδειγμένα, δια της πρόκλησης των πυρκαγιών και της καύσης των υλικών, πραγματοποιείται εκπομπή στον αέρα και το έδαφος υλικών τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν ουσιαστικές βλάβες στην ποιότητα του αέρα, του νερού, του εδάφους καθώς και στα ζώα αλλά και τα φυτά της ευρύτερης περιοχής, ενώ στην έκταση που λαμβάνουν απειλούν και την ανθρώπινη υγεία.
Πρόκειται επομένως για εγκληματικές ενέργειες οι οποίες, μεταξύ άλλων προστατευόμενων εννόμων αγαθών, προσβάλλουν και το συνταγματικά κατοχυρωμένο, απόλυτης προστασίας έννομο αγαθό της προστασίας του περιβάλλοντος, για την αποτελεσματική υλοποίηση της οποίας, το Κράτος υποχρεούται εκ του Συντάγματος να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα.
Ειδικότερα, η πρόκληση πυρκαγιών, η εστία των οποίων εντοπίζεται πάντα στην ευρύτερη περιοχή του καταυλισμού, είναι συχνότατο φαινόμενο και από αυτές εξάγονται τοξικοί καπνοί που κατακλύζουν την πόλη δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση. Βάσει μάλιστα εμπεριστατωμένων μελετών, αυτοψίας και δειγματοληπτικών ελέγχων που είχαν πραγματοποιηθεί στην περιοχή από καθ΄ύλην αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με τα έγγραφα που προσάγουμε, απεδείχθη ότι στην περιοχή πραγματοποιείται ανεξέλεγκτη διάθεση και καύση επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, η οποία καταστρατηγεί την περιβαλλοντική νομοθεσία, ρυπαίνουν το περιβάλλον και βάζουν σε κίνδυνο την ίδια τη Δημόσια Υγεία.
Οι αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές περιορίζονται κάθε φορά απλώς στην κατάσβεση της Πυρκαγιάς, πολλές φορές με προσωπικό κίνδυνο των ανδρών ασφαλείας, αφού, όπως προκύπτει από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συχνά δέχονται επιθέσεις με πέτρες από μερίδα των αθίγγανων Ρομά.
Ανεξαρτήτως δε των κάθε είδους δικονομικών ενεργειών που διενεργούνται (λ.χ. της κίνησης ποινικής διώξεως κατά των κάθε φορά των εμπρηστών ή της παραγγελίας προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό τους) η αντιμετώπιση της διαρκούς αυτής παραβατικής συμπεριφοράς από τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ατελέσφορη, αφού δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να σταματήσει ή έστω να περιορίσει το φαινόμενο αυτό, το οποίο συνεχίζεται αμείωτο, με τεράστιες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων της πόλης αλλά και του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο βλάπτεται ανεπανόρθωτα.
Εξάλλου, η αδυναμία αντιμέτωπης του φαινόμενου αυτού δημιουργεί στους πολίτες του νησιού ένα αίσθημα ανομίας και καλλιεργεί στους παραβατικούς ενοίκους του καταυλισμού των Ρομά την αίσθηση της ασυλίας και ως εκ τούτου αυτή η κατάσταση θα πρέπει να λάβει άμεσα ένα τέλος.
Επειδή στους σκοπούς των Δικηγορικών Συλλόγων είναι η άσκηση παρεμβάσεων ενώπιον δικαστηρίων και κάθε αρχής για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος και περιεχομένου που ενδιαφέρει τα μέλη του συλλόγου ή το δικηγορικό σώμα γενικότερα, καθώς και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος.
Για την υλοποίηση και επίτευξη αυτού του σκοπού οι Δικηγορικοί Σύλλογοι μπορούν να υποβάλλουν αγωγή, κυρία ή πρόσθετη παρέμβαση, αναφορά, μήνυση, δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, ενώπιον κάθε δικαστηρίου ποινικού, πολιτικού, διοικητικού ουσίας ή ακυρωτικού ή Ελεγκτικού οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας στην Ελλάδα (Κώδικας Δικηγόρων,Ν. 4194/2013 άρθρο 90 περ. ζ), και συνεπώς θεωρούμε ως υποχρέωσή μας να παρέμβουμε ενώπιον Σας για το θέμα αυτό.
Επειδή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων: 1) του εμπρησμού όπως περιγράφεται στο ΠΚ 264 περ. α και β, 2) της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος ως αυτά περιγράφονται το ΠΚ 394 παρ 4, 3) κακουργηματικής μορφής αδικημάτων κατά της προστασίας του περιβάλλοντος ως αυτά περιγράφονται στα αρ 3 περ. α) και 7 § 3 περ α,β,γ Ν.4042/2012.
Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (Σ24), για το οποίο το κράτος υποχρεούται να λαμβάνει ιδιαίτερα, προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα.
Για τους λόγους αυτούς:
Αναφέρουμε ενώπιόν σας την τέλεση των ανωτέρω εγκληματικών ενεργειών και εισηγούμαστε:
1. Τον, υπό τις δικές Σας αυστηρές εντολές και οδηγίες προς τις αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές και με τη συνδρομή του Δήμου Ρόδου, σχεδιασμό πρωτόκολλου αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού, ώστε κάθε φορά που λαμβάνει χώρα πυρκαγιά στον εν λόγω καταυλισμό να αντιμετωπίζεται με ασφάλεια από την πυροσβεστική υπηρεσία άμεσα και αποτελεσματικά.
2. Στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρωτοκόλλου αυτού, θα πρέπει να προβλέπεται η άμεση κατάσβεση της Πυρκαγιάς και η κατάσχεση και απομάκρυνση όλων των μεταλλικών υλικών, τα οποία αποτελούν το κίνητρο της καύσης των αντικειμένων που τα περιέχουν.
Η κατάσχεση των υλικών αυτών λογίζεται ως ενέργεια νόμιμη κατά τον ΚΠΔ και αποτελεί δικονομική συνέπεια της αυτόφωρης τέλεσης του αδικήματος του εμπρησμού και της ρύπανσης του περιβάλλοντος που τελείται την δεδομένη στιγμή. Με την άμεση και συστηματική αφαίρεση των μεταλλικών υλικών μετά από κάθε φωτιά, οι εν λόγω παραβατικοί Ρομά θα παύσουν σταδιακά να ενεργούν κατά τον τρόπο αυτό, εφόσον θα γνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα της καύσης των πολύτιμων για αυτούς υλικών, θα είναι η αφαίρεση τους από τις αρχές.
Και σας καλούμε ώστε:
3. Να ενεργήσετε τα νόμιμα για την αναζήτηση των υπαιτίων των ως άνω πράξεων με την παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης ή κύριας ανάκρισης, κατά τη δική σας κρίση, ώστε επιτέλους να τιμωρηθούν οι διαρκείς και μόνιμοι υπαίτιοι των ως άνω παραβατικών συμπεριφορών.
4. Να ενεργήσετε επίσης κατά των υπευθύνων των επιχειρήσεων που αγοράζουν τα μεταλλικά αυτά υλικά, ως αποτέλεσμα του καύσης των αντικειμένων που τα περιέχουν, προκειμένου να αναζητηθούν και οι ποινικές ευθύνες τους, καθόσον αυτοί αγοράζουν μεταλλικά υλικά που αποτελούν προϊόν εγκλήματος (εμπρησμού, κλοπής και μόλυνσης του περιβάλλοντος).
Δια της παρούσας μας Σας δηλώνουμε ότι παραμένουμε στη διάθεση Σας και στη διάθεση των συναρμόδιων φορέων, ώστε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια για τη επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου