ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λ. Αυγενάκης: «Η πρόταση της Ν.Δ. προς τους πολίτες είναι η “Συμφωνία της Αλήθειας”»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

Συ­νέ­ντευ­ξη

στην Πέγκυ Ντό­κου

«Η δική μας πρό­τα­ση στους πο­λί­τες, είναι η ‘Συμ­φω­νία Αλή­θειας’ με όλους τους Έλ­λη­νες» δη­λώ­νει κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κά σε συ­νέ­ντευ­ξή του στην «δη­μο­κρα­τι­κή» ο γραμ­μα­τέ­ας Πο­λι­τι­κής Επι­τρο­πής της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας και βου­λευ­τής Ηρα­κλεί­ου κ. Λευ­τέ­ρης Αυ­γε­νά­κης. Ξε­κι­νώ­ντας από τις δη­μο­σκο­πή­σεις με την πιο πρό­σφα­τη της ‘Αυγής’ όπου φαί­νε­ται να πα­γιώ­νε­ται το προ­βά­δι­σμα της Ν.Δ. ένα­ντι του Σύ­ρι­ζα, ο κ. Αυ­γε­νά­κης, απα­ντά­ει σε μια σειρά από πο­λι­τι­κά ερω­τή­μα­τα της επι­και­ρό­τη­τας. Εκτι­μά ότι το πρό­γραμ­μα που πα­ρου­σί­α­σε στην ΔΕΘ ο πρό­ε­δρος της Ν.Δ. κ. Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης είναι ανα­λυ­τι­κό και με­τρη­μέ­νο ενώ στην ερώ­τη­ση ‘πώς θα κυ­βερ­νή­σε­τε’, δη­λώ­νει πως: «Η Ν.Δ. θα επι­διώ­ξει τη μέ­γι­στη δυ­να­τή συ­νερ­γα­σία για τη δη­μιουρ­γία όσο το δυ­να­τό πιο ευ­ρεί­ας κοι­νο­βου­λευ­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας στην επό­με­νη Βουλή».

Ακόμη, μι­λά­ει για τη δη­μιουρ­γία του Υπερ-Τα­μεί­ου, για την επί­θε­ση του υπουρ­γού Παι­δεί­ας κατά της Εκ­κλη­σί­ας, για το προ­σφυ­γι­κό αλλά και για τις επεν­δύ­σεις, που με τέ­τοιο ‘εχθρι­κό’ οι­κο­νο­μι­κό – πο­λι­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον είναι αδύ­να­το να έρ­θουν επεν­δυ­τές και ανά­πτυ­ξη σε αυτή την χώρα.

Η συ­νέ­ντευ­ξη ανα­λυ­τι­κά:

• Κύριε Αυ­γε­νά­κη, να ξε­κι­νή­σου­με από τις τε­λευ­ταί­ες δη­μο­σκο­πή­σεις που δεί­χνουν ότι υπάρ­χει μια τάση… ‘πα­γί­ω­σης’ της δια­φο­ράς ανά­με­σα στη Ν.Δ. και τον Σύ­ρι­ζα. Κατά την άποψή σας, είναι αι­σιό­δο­ξο αυτό ή απαι­τεί­ται κι άλλη βελ­τί­ω­ση του κλί­μα­τος απέ­να­ντι στο εκλο­γι­κό σώμα;

Όλες οι δη­μο­σκο­πή­σεις, με πιο πρό­σφα­τη αυτή της εφη­με­ρί­δας «Η Αυγή» απο­τυ­πώ­νουν την εμπι­στο­σύ­νη του κό­σμου στη ΝΔ η οποία ενι­σχύ­ε­ται κάθε φορά και πε­ρισ­σό­τε­ρο και βέ­βαια επι­βε­βαιώ­νε­ται η τε­ρά­στια δυ­σα­ρέ­σκεια των πο­λι­τών απέ­να­ντι στην Κυ­βέρ­νη­ση και το αί­τη­μα της πλειο­ψη­φί­ας να γί­νουν εκλο­γές, ώστε να απο­κτή­σει αξιό­πι­στη κυ­βέρ­νη­ση ο τόπος.

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι 36% κρί­νει ότι μία κυ­βέρ­νη­ση ΝΔ θα ήταν η κα­ταλ­λη­λό­τε­ρη για τη χώρα, και κα­ταλ­λη­λό­τε­ρος πρω­θυ­πουρ­γός ο Κ. Μη­τσο­τά­κης με 19 μο­νά­δες δια­φο­ρά. Προ­φα­νώς και είναι αι­σιό­δο­ξα μη­νύ­μα­τα όλα αυτά. Μην ξε­χνά­τε ότι η ΝΔ βρι­σκό­ταν στο -8 και σή­με­ρα βρί­σκε­ται κατά μέσο στις +12 μο­νά­δες. Αλλά για εμάς το ση­μα­ντι­κό είναι να δη­μιουρ­γή­σου­με τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις, όχι απλώς για μια εκλο­γι­κή νίκη, αλλά για τη δη­μιουρ­γία μιας με­γά­λης κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας υπέρ των με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων που έχει ανά­γκη η πα­τρί­δα μας. Για να γί­νουν επι­τέ­λους οι ιδέες μας κυ­ρί­αρ­χες στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία.

• Ο κ. Κ. Μη­τσο­τά­κης κα­τέ­θε­σε μια σειρά από προ­τά­σεις και ένα πρό­γραμ­μα για έξοδο από την κρίση. Θα κα­τα­φέ­ρει να πεί­σει τους Έλ­λη­νες, που εμ­φα­νί­ζο­νται πολύ δυ­σα­ρε­στη­μέ­νοι και απο­γοη­τευ­μέ­νοι τόσο από την κυ­βέρ­νη­ση Σύ­ρι­ζα-ΑΝΕΛ όσο και από το πο­λι­τι­κό σύ­στη­μα;

Ο πρό­ε­δρός μας πα­ρου­σί­α­σε από το βήμα της ΔΕΘ τα βα­σι­κά ση­μεία ενός οδι­κού χάρτη για έξοδο από την κρίση, που βα­σί­ζε­ται στις αρχές: λι­γό­τε­ροι φόροι – λι­γό­τε­ρες δα­πά­νες, τολ­μη­ρές με­ταρ­ρυθ­μί­σεις για την άρση των εμπο­δί­ων της ανά­πτυ­ξης, ανά­δει­ξη των συ­γκρι­τι­κών πλε­ο­νε­κτη­μά­των της χώρας, προ­σέλ­κυ­ση επεν­δύ­σε­ων, αύ­ξη­ση της ρευ­στό­τη­τας και διευ­κό­λυν­ση της λει­τουρ­γί­ας της αγο­ράς. Αυτή είναι η δική πρό­τα­ση στους πο­λί­τες, η «Συμ­φω­νία Αλή­θειας με όλους τους Έλ­λη­νες».

Το πρό­γραμ­μά μας είναι ανα­λυ­τι­κό και με­τρη­μέ­νο. Οδη­γεί σε 4% ετή­σια ανά­πτυ­ξη και 120.000 κα­λο­πλη­ρω­μέ­νες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας το χρόνο για μια πε­ντα­ε­τία. Αυτές είναι οι πραγ­μα­τι­κές δυ­να­τό­τη­τες της Ελ­λά­δας σή­με­ρα. Κάντε μία αντι­δια­στο­λή με­τα­ξύ αυτών των δε­σμεύ­σε­ων που κά­νου­με εμείς και των 12 δις ευρώ του προ­γράμ­μα­τος της Θεσ­σα­λο­νί­κης του κ. Τσί­πρα το 2014, το οποίο από πα­ρο­χές 12 δις, έγι­ναν τε­λι­κά φόροι και μέτρα ύψους 9 δις ευρώ με το 3ο μνη­μό­νιο.

• Εάν κερ­δί­σει η Ν.Δ. τις εκλο­γές, με ποιους πι­στεύ­ε­τε ότι πρέ­πει να κυ­βερ­νή­σει και να κάνει συ­νερ­γα­σία εάν απαι­τη­θεί;

Ως ΝΔ θα ζη­τή­σου­με μία ισχυ­ρή πο­λι­τι­κή εντο­λή για με­ταρ­ρυθ­μί­σεις σε όλο το φάσμα των πε­δί­ων δη­μό­σιας πο­λι­τι­κής. Θα επι­διώ­ξου­με το κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα. Πέραν αυτού όμως, και αυ­το­δύ­να­μη να είναι η Νέα Δη­μο­κρα­τία, θα επι­διώ­ξει τη μέ­γι­στη δυ­να­τή συ­νερ­γα­σία για τη δη­μιουρ­γία όσο το δυ­να­τό πιο ευ­ρεί­ας κοι­νο­βου­λευ­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας στην επό­με­νη Βουλή.

• Με τόσα ανοι­χτά μέ­τω­πα, την οι­κο­νο­μι­κή ύφεση, την έλ­λει­ψη ρευ­στό­τη­τας στις τρά­πε­ζες κ.λπ. θα κα­τα­φέ­ρου­με να προ­σελ­κύ­σου­με επεν­δύ­σεις;

Είναι αδύ­να­το. Ανά­πτυ­ξη και επεν­δύ­σεις από μια κυ­βέρ­νη­ση που δεν πι­στεύ­ει και δεν το υπη­ρε­τεί, δεν έρ­χε­ται. Την ίδια ώρα, ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός προ­βλέ­πει 2,7% αύ­ξη­ση του Α.Ε.Π. για το 2017! Ανά­πτυ­ξη από πού; Ποιοι θα την δη­μιουρ­γή­σουν; Οι κλει­στές επι­χει­ρή­σεις και οι στρα­τιές των ανέρ­γων; Με τι πό­ρους; Με τις επεν­δύ­σεις που διώ­χνου­με; Δίχως ρευ­στό­τη­τα; Με ένα τρα­πε­ζι­κό σύ­στη­μα που υπο­λει­τουρ­γεί; Τους πρώ­τους εννέα μήνες του 2016 έκλει­σαν πε­ρισ­σό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις από όσες άνοι­ξαν. Προ­ϋ­πό­θε­ση για την υλο­ποί­η­ση αυτού του ρι­ζο­σπα­στι­κού, με­τρη­μέ­νου και αξιό­πι­στου σχε­δί­ου που προ­τεί­νου­με στον ελ­λη­νι­κό λαό είναι μια κυ­βέρ­νη­ση απο­τε­λε­σμα­τι­κή, ομοιο­γε­νής και από­λυ­τα αφο­σιω­μέ­νη στο στόχο.

• Ποια είναι η άποψή σας για το Υπερ-Τα­μείο; Η Ν.Δ. θα έκανε ποτέ κάτι τέ­τοιο;

Μέσα στο χρο­νι­κό διά­στη­μα της Κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα, η οι­κο­νο­μία κα­τέρ­ρευ­σε. Η κα­τα­νά­λω­ση και οι εξα­γω­γές υπο­χώ­ρη­σαν. Τα «λου­κέ­τα» στην αγορά πολ­λα­πλα­σιά­στη­καν. Το βιο­τι­κό επί­πε­δο των πο­λι­τών συρ­ρι­κνώ­θη­κε. Τα­πει­νω­τι­κές δε­σμεύ­σεις – όπως το υπερ­τα­μείο απο­κρα­τι­κο­ποι­ή­σε­ων και ο «κό­φτης» – ανα­λή­φθη­καν. Όλα αυτά συ­νέ­βη­σαν εξαι­τί­ας της χα­ρω­πής δια­πραγ­μά­τευ­σης των κ.κ. Τσί­πρα – Βα­ρου­φά­κη με απί­θα­νης αφέ­λειας επα­να­στά­σεις. Σή­με­ρα δυ­στυ­χώς, η πα­τρί­δα προ­χω­ρά σκυ­φτή. Κι αυτό δεν της αξί­ζει. Δεν της ται­ριά­ζει μια Κυ­βέρ­νη­ση που συ­νι­στά ένα ιστο­ρι­κό ατύ­χη­μα για τη χώρα

Όχι. Σας θυ­μί­ζω ότι το υπερ­τα­μείο είχε προ­τα­θεί και στο πα­ρελ­θόν. Με τη ΝΔ δε θα συ­νέ­βαι­νε κάτι τέ­τοιο. Όχι επει­δή εί­μα­στε αλάν­θα­στοι. Αλλά επει­δή παρά τα λάθη μας, κρα­τή­σα­με πάντα κά­ποιες στα­θε­ρές αρχές: Απέ­χθεια προς το λαϊ­κι­σμό. Γνή­σιο πα­τριω­τι­σμό, που βάζει το εθνι­κό συμ­φέ­ρον πάνω από το κομ­μα­τι­κό. Προ­σή­λω­ση στον ευ­ρω­παϊ­κό χα­ρα­κτή­ρα της Ελ­λά­δας. Εμπι­στο­σύ­νη στις δυ­να­τό­τη­τες των Ελ­λή­νων. Αφο­σί­ω­ση στις αξίες της Ελευ­θε­ρί­ας και της αλ­λη­λεγ­γύ­ης, της ατο­μι­κής δη­μιουρ­γί­ας.

• Πώς εί­δα­τε την συ­νε­χή επί­θε­ση του κ. Φίλη κατά της Εκ­κλη­σί­ας; Είναι ένα πο­λι­τι­κό επι­χεί­ρη­μα που θα λει­τουρ­γή­σει υπέρ της κυ­βέρ­νη­σης, όπως το δια­χει­ρί­ζε­ται;

Η αιφ­νί­δια αλ­λα­γή του μα­θή­μα­τος των θρη­σκευ­τι­κών, χωρίς καμία συ­νεν­νό­η­ση με την Εκ­κλη­σία, όταν δεν υπάρ­χουν καν νέα βι­βλία για να το υπο­στη­ρί­ξουν, απέ­δει­ξε ότι η Κυ­βέρ­νη­ση επι­χει­ρεί συ­νει­δη­τά να δι­χά­σει και να πο­λώ­σει. Η Νέα Δη­μο­κρα­τία – όπως είχε επι­ση­μά­νει και ο Πρό­ε­δρός της Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης – επα­νέ­λα­βε ότι κα­νέ­νας δεν θα είχε αντίρ­ρη­ση στην ανα­μόρ­φω­ση του μα­θή­μα­τος και την πα­ρο­χή επι­πλέ­ον γνώ­σης σε σχέση με άλλες θρη­σκεί­ες.

Αυτό, όμως, θα μπο­ρού­σε να γίνει μόνο σε συ­νεν­νό­η­ση με την Εκ­κλη­σία της Ελ­λά­δος. Δεν μπο­ρεί να υπο­βαθ­μί­ζε­ται η δι­δα­σκα­λία για την Ορ­θό­δο­ξη πίστη, την οποία ασπά­ζε­ται η συ­ντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των Ελ­λή­νων.

Ο κ. Τσί­πρας και ο κ. Φίλης επέ­λε­ξαν την απα­ξιω­τι­κή άρ­νη­ση κάθε δια­λό­γου και τη σύ­γκρου­ση με την Εκ­κλη­σία σε ένα ζή­τη­μα που αφορά ολό­κλη­ρη την κοι­νω­νία και μά­λι­στα σε μια στιγ­μή που η χώρα δεν έχει την πο­λυ­τέ­λεια άγο­νων δι­χα­στι­κών αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων.

• Το προ­σφυ­γι­κό πα­ρα­μέ­νει μία ανοι­χτή πληγή για την χώρα μας. Ωστό­σο, οι χει­ρι­σμοί της κυ­βέρ­νη­σης απέ­δει­ξαν ότι δεν υπήρ­χε σχέ­διο. Από την άλλη, η χρη­μα­το­δό­τη­ση που υπο­σχέ­θη­κε η Ε.Ε. σε όσες πε­ριο­χές έχουν hotspots δεν ήρθε ποτέ -εμείς το ζούμε στα νησιά. Και η Τουρ­κία παί­ζει το παι­χνί­δι της για να επι­βά­λει την δική της ατζέ­ντα. Τι πρέ­πει να γίνει;

Η Νέα Δη­μο­κρα­τία έχει επα­νει­λημ­μέ­να εκ­φρά­σει τις ανη­συ­χί­ες της, σχε­τι­κά με τους αρ­γούς – αν όχι μη­δε­νι­κούς – ρυθ­μούς απορ­ρό­φη­σης των ευ­ρω­παϊ­κών κον­δυ­λί­ων. Η ανι­κα­νό­τη­τα της Κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ και η ιδε­ο­λη­ψία της δη­μιούρ­γη­σαν τε­ρά­στιο πρό­βλη­μα στη χώρα και σή­με­ρα κιν­δυ­νεύ­ει να οδη­γή­σει στην ανά­κλη­ση της ευ­ρω­παϊ­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης ύψους 509.000.000 ευρώ, την ώρα που έχει επι­σή­μως ενη­με­ρω­θεί για τον επι­κεί­με­νο κίν­δυ­νο απώ­λειας αυτής της ση­μα­ντι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, ενώ η αδυ­να­μία της να απορ­ρο­φή­σει τα ευ­ρω­παϊ­κά αυτά κον­δύ­λια, καθώς και η αδυ­να­μία συ­νεν­νό­η­σης των αρ­μο­δί­ων φο­ρέ­ων για τη δια­χεί­ρι­ση του με­τα­να­στευ­τι­κού, έχει θο­ρυ­βή­σει τους Ευ­ρω­παί­ους εταί­ρους.

Το Εθνι­κό Σχέ­διο της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας για την επί­λυ­ση του προ­σφυ­γι­κού – με­τα­να­στευ­τι­κού προ­βλή­μα­τος απο­τε­λεί τη μόνη αξιό­πι­στη και σο­βα­ρή λύση. Ας το με­λε­τή­σει επι­τέ­λους η Κυ­βέρ­νη­ση.

• Η Κυ­βέρ­νη­ση πά­γω­σε όλα τα δη­μό­σια έργα με το ν. 4412/2016 για τις δη­μό­σιες συμ­βά­σεις. Πώς μπο­ρεί να βελ­τιω­θεί η κα­τά­στα­ση έχο­ντας μπρο­στά μας την δια­χεί­ρι­ση ευ­ρω­παϊ­κών προ­γραμ­μά­των και έργα που έχουν στα­μα­τή­σει;

Η Κυ­βέρ­νη­ση με την έλ­λει­ψη προ­γραμ­μα­τι­σμού και την προ­χει­ρό­τη­τά της, δεν έλαβε μέ­ρι­μνα για την ύπαρ­ξη με­τα­βα­τι­κών δια­τά­ξε­ων μέχρι την ου­σια­στι­κή ενερ­γο­ποί­η­ση του νόμου. Προ­κει­μέ­νου να ενερ­γο­ποι­η­θεί ο συ­γκε­κρι­μέ­νος νόμος απαι­τεί­ται η έκ­δο­ση μιας σει­ράς πα­ρά­γω­γων νο­μο­θε­τη­μά­των (Προ­ε­δρι­κά Δια­τάγ­μα­τα, Υπουρ­γι­κές Απο­φά­σεις και εγκύ­κλιοι), τα πε­ρισ­σό­τε­ρα εκ των οποί­ων βρί­σκο­νται σε εκ­κρε­μό­τη­τα. Το πρό­βλη­μα δεν θα είχε δη­μιουρ­γη­θεί καν, εάν η Κυ­βέρ­νη­ση είχε με­ρι­μνή­σει ώστε να υπάρ­χουν με­τα­βα­τι­κές δια­τά­ξεις στον προ­α­να­φε­ρό­με­νο νόμο που να ορί­ζουν το θε­σμι­κό πλαί­σιο που μπο­ρεί να εφαρ­μό­ζε­ται μέχρι την ολο­κλή­ρω­ση των πα­ρά­γω­γων νο­μο­θε­τη­μά­των. Τώρα δυ­στυ­χώς έχου­με χάσει δύο ολό­κλη­ρους μήνες και φο­βά­μαι ότι θα χά­σου­με πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρους, δε­δο­μέ­νου ότι η κυ­βέρ­νη­ση δε δια­κρί­νε­ται για τα αντα­να­κλα­στι­κά της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.