Ρεπορτάζ

Απόγονοι Ιταλών ξυλοκόπων που είχαν ζήσει στην Ελεούσα βρίσκονται ξανά στη Ρόδο

Επιστροφή στις ρίζες τους πραγματοποίησαν και πάλι με την επίσκεψή τους στη Ρόδο κάτοικοι της περιοχής Di Fiemme στην Ιταλία.
Πρόκειται για τους απογόνους Ιταλών ξυλοκόπων οι οποίοι έζησαν με τις οικογένειές τους στην Ελεούσα από το 1935 έως το 1947.
Οι περισσότεροι γεννήθηκαν και έζησαν στη Ρόδο. Για το λόγο αυτό έρχονται στο νησί και επισκέπτονται τα δάση στην Ελεούσα και στον Προφήτη Ηλία.
Επικεφαλής της ομάδας, που ήρθε στη Ρόδο ξανά, είναι ο πρόεδρος των κοινοτήτων της περιοχής «Di Fiemme» κ. Raffaele Ζancanella.
Τα μέλη της ομάδας και ο κ. Raffaele Ζancanella είχαν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Φλεβάρη.
«Οι απόγονοι των Ιταλών ξυλοκόπων επισκέφθηκαν τα δάση στην Ελεούσα και στον Προφήτη Ηλία. Μας ενημέρωσαν πως εκμεταλλεύονται τουλάχιστον 50.000 κυβικά ξύλου από το δάσος της κοιλάδας, όπου ζουν. Μας τόνισαν πως και τα δικά μας δάση μπορούν να δώσουν χιλιάδες κυβικά ξύλου για εκμετάλλευση», δήλωσε ο κ.Φλεβάρης.
Σε προηγούμενη επίσκεψή τους οι Ιταλοί είχαν εκτιμήσει πως το δάσος στην Ελεούσα έχει φθάσει στα όριά του, αφού τα περισσότερα δέντρα είναι γηρασμένα.
«Διαθέτουν τεχνογνωσία και μπορούν να μας βοηθήσουν να εκμεταλλευθούμε την ξυλεία από τα δάση μας και να δώσουμε απασχόληση σε συμπολίτες μας. Είναι και αυτή μια δραστηριότητα που μπορεί να αποδώσει χρήματα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Ο κ. Raffaele Ζancanella πρότεινε να αναλάβει την εκπαίδευση δύο Ροδιτών που θέλουν να απασχοληθούν στο συγκεκριμένο τομέα.
«Μας ζήτησαν να εκπαιδεύσουν στην Ιταλία δύο Ροδίτες που θα ασχοληθούν στη συνέχεια με την εκμετάλλευση της ξυλείας από τα δάση. Αν γίνει η αρχή μπορεί να υπάρξει και συνέχεια», δήλωσε ο κ. Φλεβάρης.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Raffaele Ζancanella είχε καταθέσει πρόταση συνεργασίας και στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή.
Ο κ. Raffaele Ζancanella έχει έρθει αρκετές φορές στη Ρόδο αναζητώντας στοιχεία για την οικογένειά του. Κατάφερε μάλιστα να βρει μηχανήματα, που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του για να κόβει ξύλα όταν ήταν στη Ρόδο!
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ιταλοί έχουν εκδώσει και βιβλίο με τίτλο “Οι ξυλοκόποι στο νησί της Ρόδου- Η ιστορία του Ιταλικού Χωριού Κάμπο Κιάρο στη Ρόδο”.
Με το ίδιο θέμα γυρίστηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ από την συγγραφέα του βιβλίου κ. Maria Grosselli, με μαρτυρίες επιζώντων και των απογόνων τους.

Μέλη της ομάδας είχαν συνεργασία κατά την προηγούμενη επίσκεψή τους στη Ρόδο και με την προϊσταμένη των αρχείων του κράτους κ. Ειρήνη Τόλιου γιατί αναζητούσαν στοιχεία για τις οικογένειές τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου