Τοπικές Ειδήσεις

Σχετικά με το πρόγραμμα «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί»

Η Ελληνική Δημοκρατία, με την υποστήριξη του Ομίλου Volkswagen, υλοποιεί ένα πρωτοποριακό έργο με στόχο να μετατρέψει την Αστυπάλαια στο πρώτο Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί με ενεργειακή αυτονομία στη Μεσόγειο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελείται από 4 πυλώνες, έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2026, και στόχο τον μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας σε πρότυπο νησί για την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή πράσινης ενέργειας και τις «έξυπνες» μορφές συγκοινωνίας.

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την «ηλεκτροκίνηση» και την αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνική Δημοκρατία δημιούργησε το e-astypalea, ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων που απευθύνεται στους μόνιμους κατοίκους του νησιού και προσφέρει αυξημένα οικονομικά κίνητρα για την αντικατάσταση των παλιών οχημάτων και την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα αφορά στο σύνολο των ηλεκτρικών οχημάτων ανεξαρτήτως εμπορικής επωνυμίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα αλλά και την είσοδο σας στην πλατφόρμα μπορείτε να επισκεφτείτε το www.e-astypalea.gov.gr. Ταυτόχρονα, η Ελληνική Κυβέρνηση με την συνεργασία και την υποστήριξη του Ομίλου Volkswagen εξασφάλισε την αντικατάσταση των Δημοτικών και Δημοσίων οχημάτων του νησιού, όπως της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του Δήμου και της πολιτικής Αεροπορίας, με καινούρια ηλεκτρικά.

Ο δεύτερος πυλώνας «Έξυπνη κινητικότητα» θα εξελίξει τα συμβατικά δημόσια μέσα μεταφοράς σε μια υπηρεσία μοιραζόμενων οχημάτων με 100% ηλεκτρικά μίνι-βαν κατά παραγγελία (on-demand). Αυτή θα αποτελείται από ένα αριθμό μικρών και ευέλικτων λεωφορείων τα οποία μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) ή μέσω τηλεφωνικού ραντεβού θα εξυπηρετούν τους πολίτες από το σημείο που βρίσκονται, τις ώρες που αυτοί θα επιλέγουν. Επιπρόσθετα, μέρος του υπάρχοντος δικτύου εποχιακής ενοικίασης οχημάτων θα αλλάξει και θα μετατραπεί σε ένα ευέλικτο δίκτυο οχημάτων διαμοιρασμού (car-sharing). Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ποδήλατα και σκούτερ θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς διάσπαρτους σε όλο το νησί. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να τα μισθώσουν βραχυχρόνια (ακόμα και για μία μόνο διαδρομή) και έπειτα να τα αφήσουν για χρήση από τον

επόμενο ενδιαφερόμενο. Αυτό θα λειτουργεί σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στόχος εν τελεί των δυο αυτών υπηρεσιών είναι η μείωση του στόλου των ιδιωτικών αυτοκινήτων στο νησί.

Ο τρίτος πυλώνας «Φόρτιση και υποδομή» οδηγεί τη μετάβαση της Αστυπάλαιας στη χρήση καθαρής ενέργειας. Οι υπάρχουσες γεννήτριες ορυκτών καυσίμων παλαιάς τεχνολογίας θα αντικατασταθούν σταδιακά από ένα υβριδικό σύστημα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τελευταίας τεχνολογίας. Η Αστυπάλαια θα αποκτήσει πλήρη ενεργειακή επάρκεια χάρη σε αυτό το υβριδικό σύστημα, που είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά και μόνο για τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση (έως το 2023) θα τοποθετηθεί μια συστοιχία φωτοβολταϊκών πάνελ, που θα καλύπτει το 50% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του νησιού. Στη δεύτερη φάση (έως το 2026) θα προστεθεί πιθανώς μια και μόνο ανεμογεννήτρια μεσαίου μεγέθους, που θα οδηγήσει σε κάλυψη άνω του 80% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης. Όλα αυτά θα συνοδεύονται από σύστημα μπαταρίας για αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Το πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας), εν αντιθέτως μάλιστα δημιουργούνται δικλίδες ασφαλείας κατά της μελλοντικής συνδεσιμότητας του νησιού μέσω καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφού η Αστυπάλαια θα θεωρείται πλέον ενεργειακά αυτόνομη.

H ανάπτυξη του υβριδικού συστήματος της Αστυπάλαιας θα πετύχει:

· Τη μείωση του κόστους ενέργειας κατά τουλάχιστον 25%

· Τη μείωση των εκπομπών CO2 από το ενεργειακό σύστημα του νησιού κατά 70%

 

· Την προβολή του έργου ως πρότυπο παραγωγής πράσινης ενέργειας για άλλα μη-διασυνδεδεμένα νησιά

 

· Την αύξηση της ασφάλειας και αντοχής του ενεργειακού συστήματος της Αστυπάλαιας, παράλληλα με τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα

 

 

 

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την «αυτόνομη οδήγηση» και είναι αυτός που θα υλοποιηθεί χρονικά τελευταίος. Η Ελληνική Δημοκρατία θα συμβάλει ουσιαστικά στην δημιουργία υψηλής ποιότητας οδικής υποδομής, εξαιρετικής σήμανσης και επαρκών δεδομένων σχετικά με την κυκλοφορία και τις καιρικές συνθήκες, προκειμένου να εγγυηθεί ασφαλείς, καθαρές και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές, που τελικά θα οδηγήσουν στην αυτόνομη οδήγηση.

 

Το πρόγραμμα ‘’Αστυπάλαια: Έξυπνο & Βιώσιμο Νησί ‘’ είναι ένα πρότυπο πρόγραμμα παγκόσμιας εμβέλειας και πρωτοπορίας το οποίο θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής. Σκοπός του προγράμματος είναι να λειτουργήσει σαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα και για άλλους προορισμούς και να γίνει η αφορμή για την μετάβαση στην βιώσιμη ανάπτυξη η οποία θα βασίζεται στις αρχές της αειφόρας, της κυκλικής οικονομίας και της οικολογίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.smartastypalea.gov.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου