Σε εξέλιξη είναι μεγάλες πυρκαγιές στη Νέα Μάκρη και τα Καλύβια Αττικής, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες και με τους ισχυρούς ανέμους, που τοπικά φτάνουν τα 6-7 μποφόρ.

Μάλιστα, στα Καλύβια ο δήμαρχος προχώρησε στην προληπτική εκκένωση των οικισμών Φέριζα, Ολύμπου και ενός οικοτροφείου. Επίσης ο δόθηκε εντολή εκκένωσης της Αναβύσσου, της Παλαιάς Φωκαίας και της Δροσιάς.

Παράλληλα, η Τροχαία τόσο στα Καλύβια όσο και στη Νέα Μάκρη έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Φωτιά στα Καλύβια – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Φέριζα στα Καλύβια. Μάλιστα, ο δήμος Σαρωνικού προχώρησε στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Φέριζα, του οικισμού Ολύμπου και ενός οικοτροφείου, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Επίσης ο δόθηκε εντολή εκκένωσης της Αναβύσσου, της Παλαιάς Φωκαίας και της Δροσιάς. Η φωτιά βρίσκεται καίει κοντά σε οικοπεδικές εκτάσεις κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ενώ σύμφωνα με αναφορές έχουν καεί ορισμένα σπίτια.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου σημείωσε ότι η φωτιά μαίνεται ανάμεσα σε οικίες, ενώ τόνισε πως έχουν καεί κάποια σπίτια. Όπως τόνισε, το μέτωπο είναι μεγάλο, ενώ ο καπνός είναι πυκνός και οι άνεμοι ισχυροί. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι τοπικές αρχές καλούν τον κόσμο να απομακρυνθεί από τα σπίτια στην περιοχή Φέριζα.

Την ίδια ώρα, προειδοποίηση και εντολή εκκένωσης των οικισμών «Άγιος Παντελεήμονας» και «Αρης Σαρωνίδας» εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του «112» λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στην Φέριζα Κερατέα.

Μάλιστα ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν την περιοχή. Σύμφωνα με την πυροσβεστική επί τόπου βρίσκονται 117 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ. Επίσης από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα.

Λόγω της πυρκαγιάς, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ανάβυσσο, στη λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της συμβολής με την οδό Αγίου Παντελεήμονος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλύβια και στην οδό Ολύμπου από το ύψος της λεωφόρου Καλυβίων. Παράλληλα, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Αναβύσσου έως το ύψος της συμβολής της με την λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου.

Μεγάλη φωτιά στη Νέα Μάκρη – Πού υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στη Νέα Μάκρη και κατευθύνεται προς την περιοχή της Παλαιάς Πεντέλης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν κινδυνεύει κατοικημένη περιοχή, ωστόσο το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση, πνέουν δυνατοί άνεμοι. Η φωτιά είναι στον Άγιο Πέτρο με κατεύθυνση προς Πεντέλη, Διόνυσο. Θέλουμε κι άλλα μέσα» δήλωσε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν αρκετές αναφορές για διακοπές ρεύματος στη Νέα Μάκρη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε όταν τυλίχθηκε στις φλόγες αυτοκίνητο στη λεωφόρο Διονύσου.

Επί τόπου επιχειρούν 41 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ υπάρχει συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

 

Eξαιτίας της φωτιάς, η Tροχαία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  •  στη λεωφ. Διονύσου από το ύψος του Άγιου Πέτρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Νέα Μάκρη
  • στη λεωφ. Διονύσου από τη συμβολή της με τη Λεωφόρου Θεόφιλου Καΐρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Νέα Μάκρη
  • στη λεωφ. Διονύσου από τη θέση Ανατολή στο ρεύμα κυκλοφορίας από Νέα Μάκρη προς Άγιο Πέτρο.
  • στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου 414 στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Νέα Μάκρη.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σε επτά περιφέρειες είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κατηγορία κινδύνου 4 είναι οι εξής περιφέρειες: Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας), Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας), Νοτίου Αιγαίου (πλην των ΠΕ Κω, Ρόδου και Καρπάθου) και Κρήτης.

Η ΓΓ  Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓ  Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ