Ένα τέταρτο μετά τις 10 τελείωσε χθες το βράδυ η προτελευταία ουσιαστική σύσκεψη του Προέδρου της ΝΔ για τη σημερινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει και σήμερα επαφές με το στενό του επιτελείο στη Λεωφόρο Συγγρού (Ν. Καραχάλιος, Π. Γαβρά, Γ. Χατζής, Γ. Φλέσσας) για τον τελευταίο κύκλο της προετοιμασίας πριν από την αποψινή μάχη – που όπως πιστεύουν στη ΝΔ μαζί με τη σύγκρουση των «δύο» – ίσως κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, ο κ. Μεϊμαράκης έχει αποφασίσει να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους και να εμφανιστεί με συναινετικό προφίλ απέναντι στον βασικό του αντίπαλο Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιμείνει στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη των εκλογών -μαζί και με τον ΣΥΡΙΖΑ – παραμερίζοντας το ζήτημα του προσώπου που θα αναλάβει την πρωθυπουργία.

Στόχος του κ. Μεϊμαράκη να επηρεάσει ένα σημαντικό κομμάτι από τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους με τη “λογική της συνεννόησης” κόντρα στην “αλαζονεία του Τσίπρα”.

«Όλα εξαρτώνται από το πως θα συμπεριφερθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε στο real.gr στέλεχος που συμμετείχε σε όλες τις συσκέψεις για το ντιμπέιτ, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης περιμένει ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να βάλει φωτιά στη συζήτηση, όχι όμως παίρνοντας ο ίδιος την ευθύνη.

«Τη βρώμικη δουλειά θα προσπαθήσει να την κάνει ο Καμμένος», έλεγε στο real.gr το ίδιο στέλεχος εκτιμώντας ότι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ – καθώς δε θα έχει άλλη ευκαιρία αντιπαράθεσης με τον κ. Μεϊμαράκη – θα προσπαθήσει να αποσυντονίσει τη συζήτηση και να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί από το κεντροδεξιό ακροατήριο.

Πάντως από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη διαβεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ θα παραμείνει προσηλωμένος στη στρατηγική του και δεν θα παρασυρθεί από ενδεχόμενα «χτυπήματα κάτω από τη μέση» προκειμένου να υπερτονίσει την ανάγκη για σταθερότητα την επομένη των εκλογών, έτσι ώστε όχι μόνο να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και να δημιουργηθεί μια ισχυρή κυβερνητική ομάδα που θα προσπαθήσει σοβαρά να διαπραγματευτεί συγκεκριμένα και προβληματικά σημεία της συμφωνίας.

Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη λένε πως έχουν εξεταστεί όλες οι λεπτομέρειες και τα ενδεχόμενα για τον κύκλο, όχι μόνο των ελεύθερων ερωτήσεων, αλλά κυρίως για τη διαδικασία της απευθείας ερώτησης από τον έναν αρχηγό στον άλλον. Και περιμένουν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να κάνει μία ακόμη προσπάθεια για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του ανεβάζοντας τους τόνους προς τον Πρόεδρο της ΝΔ επιμένοντας στο δίλημμα «παλιό και νέο».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στο real.gr πως ο Πρόεδρος της ΝΔ θα απαντήσει «αποστομωτικά» στο συγκεκριμένο επιχείρημα κρατώντας όμως και κάποια κρυφά χαρτιά για τη μονομαχία του με τον Αλέξη Τσίπρα στην τελευταία στροφή πριν από τις κάλπες.

Τσίπρας: Στο ντιμπέιτ με κεντρικό δίλημμα ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα

Με σαφή επιδίωξη να αποφύγει το λάθος, που θα τον έριχνε πίσω σε μια κρίσιμη καμπή της προεκλογικής εκστρατείας, προσέρχεται ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο αποψινό ντιμπέιτ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται ξανά και ότι το κεντρικό δίλημμα που θέτει στην προεκλογική εκστρατεία ο κ. Τσίπρας, για το αν η χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου θα κυβερνηθεί από μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ λειτουργεί.

Χαρακτηρίζουν την εβδομάδα αυτή κρίσιμη για τη δημιουργία εντυπώσεων στον δρόμο προς την τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας και αποδίδουν καθοριστική σημασία στο ντιμπέιτ που θα γίνει στις 14 του μήνα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη.

Ως εκ τούτου, η στρατηγική με την οποία προσέρχονται στη σημερινή τηλεμαχία όλων των αρχηγών έχει σαν στόχο να εμπεδώσει τα μηνύματα που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ όλες τις τελευταίες εβδομάδες και να εξουδετερώσει τις επιθέσεις τις οποίες υπολογίζουν ότι ο κ Τσίπρας θα δεχτεί από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων αρχηγών. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η προετοιμασία του κ. Τσίπρα για την αποψινή τηλεμαχία έγινε με βασική εκτίμηση ότι όλοι οι αρχηγοί πλην του Πάνου Καμμένου θα επιδιώξουν να κερδίσουν πόντους με επιθέσεις και κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

Ως πρώτο στόχο στο πλαίσιο αυτό θέτει η Κουμουνδούρου να αποφευχθεί η εντύπωση ότι υπάρχει «μνημονιακή ταύτιση», ότι δηλαδή όλα τα κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν τη χώρα δεν έχουν μεταξύ τους διαφορές, καθώς το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι δεδομένο από το μνημόνιο.

Τις τελευταίες μέρες, ο κ. Τσίπρας αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στο μήνυμα, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κόμματα και ιδιαίτερα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και ότι η διαχείριση και υλοποίηση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου θα έχει διαφορετικές επιπτώσεις για τους πολίτες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα είναι στην κυβέρνηση η ΝΔ, την οποία θα επιχειρήσει να παρουσιάσει ως την πολιτική έκφραση της σκληρής, νεοφιλελεύθερης δεξιάς, η οποία δεν θα διαπραγματευτεί και δεν θα επιδιώξει βελτιώσεις προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων αν είναι στην κυβέρνηση.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θα εστιάσει για να αναδείξει τις διαφορές ο κ. Τσίπρας θα είναι το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, για το οποίο θα υποστηρίξει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμφωνία και τη δέσμευση που απέσπασε από τους εταίρους, απέδειξε ότι μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα.

Ως θετικό μήνυμα στο προσκήνιο ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να προβάλλει το «παράλληλο πρόγραμμα», μέσω του οποίου υπόσχεται πολιτικές παρεμβάσεις παράλληλα με την εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση για τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Θα εστιάσει δε στην αποδόμηση της ΝΔ σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο θα αφορά στην καταγγελία ότι η Ν.Δ. θα «ξηλώσει» τις επαναπροσλήψεις, τις εργασιακές σχέσεις και ότι θα ξεπουλήσει την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Το δεύτερο επίπεδο είναι η αντιδιαστολή παλιού και νέου και κυρίως διεφθαρμένου και άφθαρτου, για μια ακόμα φορά ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ταυτίσει τη ΝΔ με τη διαπλοκή.

real.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ