ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ETC: “Πρόσω ολοταχώς” ο Ευρωπαϊκός Τουρισμός –  Στους “κερδισμένους” η Ελλάδα – Ανησυχία για τις ελλείψεις προσωπικού και τις αυξήσεις

news room 4 λεπτά ανάγνωση
τουρισμός

Η έντονη επι­θυ­μία για ταξίδια απο­τε­λεί την επι­κρα­τέ­στερη τάση της φετινής του­ρι­στι­κής περιό­δου, η οποία δημιουρ­γεί “ανάχωμα” απέ­να­ντι στην αβε­βαιό­τητα που προ­κα­λεί­ται από την επι­δεί­νωση του πλη­θω­ρι­σμού, την παρα­τε­τα­μένη πολε­μική σύρραξη στην Ουκρα­νία και τα αυξα­νό­μενα ποσοστά του Covid-19, που εξα­κο­λου­θούν να θέτουν σε κίνδυνο τις προ­ο­πτι­κές του του­ρι­σμού σε όλη την Ευρώπη.

Η Γηραιά ήπειρος ανα­μέ­νε­ται να ανα­κτή­σει το 70% της προ-πανδημικής ταξι­διω­τι­κής ζήτησης εφέτος, με την Τουρκία να ανήκει, μέχρι στιγμής, στις χώρες που κατα­γρά­φουν την ισχυ­ρό­τερη ανά­καμψη στις αφίξεις του­ρι­στών, ενώ μεταξύ των “κερ­δι­σμέ­νων” βρί­σκε­ται αναμ­φι­σβή­τητα και η Ελλάδα.

Αυτά προ­κύ­πτουν στην πρό­σφατη έκδοση της τρι­μη­νιαίας έκθεσης “Ευρω­παϊ­κές Του­ρι­στι­κές Τάσεις και Προ­ο­πτι­κές”, της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ταξι­δίων (ETC), η οποία δια­πι­στώ­νει ότι η ανά­καμψη βρί­σκε­ται σε πλήρη εξέλιξη ενόψει της καλο­και­ρι­νής περιό­δου αιχμής του 2022, με τις απο­τα­μιεύ­σεις των κατα­να­λω­τών, που συσ­σω­ρεύ­τη­καν κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μίας, να ανα­μέ­νε­ται να στη­ρί­ξουν την ταξι­διω­τική ζήτηση.

Η ETC προ­βλέ­πει ότι η Ευρώπη θα ανα­κτή­σει φέτος το 70% των προ-πανδημικών επι­πέ­δων της ταξι­διω­τι­κής ζήτησης. Για το 2022 μέχρι σήμερα, η Βουλ­γα­ρία (-8%), η Σερβία (-10%) και η Τουρκία (-14%) είναι οι χώρες που κατα­γρά­φουν την ισχυ­ρό­τερη ανά­καμψη στις αφίξεις του­ρι­στών. Το Μονακό (-22%), η Κροατία (-30%), η Ισλαν­δία (-35%) και η Σλο­βε­νία (-37%) -οι μόνοι προ­ο­ρι­σμοί που ανέ­φε­ραν στοι­χεία έως τον Μάιο- παρου­σί­α­σαν επίσης ισχυρή ανά­καμψη.

Στο άλλο άκρο του φάσμα­τος, η γεω­γρα­φική γειτ­νί­αση της Λετο­νίας με τη Ρωσία επι­βρα­δύ­νει την ανά­καμψη του του­ρι­σμού της χώρας από την παν­δη­μία (-63%), μετά από μαζικές ακυ­ρώ­σεις κρα­τή­σεων ξενο­δο­χείων. Η Σλο­βα­κία και η Τσεχία συγκα­τα­λέ­γο­νται επίσης μεταξύ των προ­ο­ρι­σμών της Ανα­το­λι­κής Ευρώπης που ξεπερ­νούν την πτώση του 50%, σε σχέση με το 2019, πριν από την εμφά­νιση του κορω­νοϊού.

Σύμφωνα με το Tourism Tracker της Oxford Economics, οι δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις εντός της ΕΕ κατόρ­θω­σαν να φθάσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα τον Μάιο του τρέ­χο­ντος έτους, με του­ρι­στικά δημο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς όπως η Ισπανία και η Πορ­το­γα­λία να εμφα­νί­ζο­νται ως “πρω­τα­γω­νι­στές”, καθώς ανέ­καμ­ψαν σε προ-πανδημικό επίπεδο. Και οι δύο προ­ο­ρι­σμοί ακο­λου­θού­νται από την Ιταλία (10% πίσω από τα επίπεδα του 2019) και άλλους προ­ο­ρι­σμούς που απέχουν ελαφρώς από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, όπως η Ελλάδα, η Κροατία, και η Μάλτα.

Σχο­λιά­ζο­ντας την έκθεση, ο πρό­ε­δρος της ETC, Luís Araújo, δήλωσε: “Οι περιο­ρι­σμοί για τον Covid-19 καταρ­γή­θη­καν και οι άνθρω­ποι ανυ­πο­μο­νούν να ανα­πλη­ρώ­σουν τις χαμένες ταξι­διω­τι­κές ευκαι­ρίες δύο ετών. Γινό­μα­στε μάρ­τυ­ρες μιας πολύ ταχύ­τε­ρης ανά­καμ­ψης από ό,τι περί­με­ναν οι ταξι­διω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στην Ευρώπη και οι ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού μπορεί να απο­δει­χθούν εμπόδιο στην πλήρη ανά­καμψη. Η επα­να­φορά του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού στον τομέα και το να γίνει η επαγ­γελ­μα­τική στα­διο­δρο­μία σε αυτόν πιο δελε­α­στική, είναι η κορυ­φαία προ­τε­ραιό­τητα για την ανά­καμψη του ευρω­παϊ­κού του­ρι­σμού τους επό­με­νους μήνες. Είναι επίσης ζωτικής σημα­σίας να συνε­χί­σει η ΕΕ να παρα­κο­λου­θεί τον αντί­κτυπο του πλη­θω­ρι­σμού στο κόστος ζωής. Η Ευρώπη δε, πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να δια­σφα­λί­σει ότι τα ταξίδια δεν θα γίνουν απρό­σιτα για τον μέσο Ευρω­παίο”.

Προ­σα­να­το­λι­σμός σε ταξίδια εσω­τε­ρι­κού και μικρών απο­στά­σεων

Ενώ το ταξι­διω­τικό κλίμα στην Ευρώπη παρα­μέ­νει ισχυρό, η απο­τα­μιευ­τική κλίμακα -η οποία ανα­με­νό­ταν να ενι­σχύ­σει την ανάπτυξη- έχει δια­βρω­θεί από την αύξηση του κόστους ζωής, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέρ­γειας και των τρο­φί­μων. Επι­πλέον, η ραγδαία αύξηση των τιμών των καυ­σί­μων αυξάνει άμεσα και το κόστος των ταξι­διών, ή πιο συγκε­κρι­μένα των μετα­φο­ρών. Για τους κατα­να­λω­τές, η αύξηση των τιμών θα μετα­το­πί­σει πιθα­νό­τατα τις προ­τι­μή­σεις σε επι­λο­γές χαμη­λό­τε­ρου κόστους, όπως οι μικρό­τε­ρης διάρ­κειας δια­κο­πές ή σε πιο προ­σι­τές μορφές μετα­φο­ράς, σε κοντι­νές χώρες.

Ως απο­τέ­λε­σμα, τα ταξίδια μικρών και μεσαίων απο­στά­σεων ανα­μέ­νε­ται να συνε­χί­σουν να τρο­φο­δο­τούν την ανά­καμψη του ευρω­παϊ­κού του­ρι­σμού. Οι αφίξεις από τις αγορές μεγάλων απο­στά­σεων εξα­κο­λου­θούν να υστε­ρούν σημα­ντικά, ιδίως από την Ασία, όπου το ταξι­διω­τικό κλίμα παρε­μπο­δί­ζε­ται από τους συνε­χι­ζό­με­νους περιο­ρι­σμούς για τον Covid-19. Αν και το κλίμα στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες είναι πιο θετικό, η ανά­καμψη εξα­κο­λου­θεί να είναι πιο βραδεία από ό,τι ανα­με­νό­ταν. Οι Αμε­ρι­κα­νοί πολίτες που επέ­στρε­φαν από την Ευρώπη έπρεπε να κάνουν τεστ PCR πριν από το ταξίδι μέχρι τα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου, γεγονός που μπορεί να συγκρά­τησε τη ζήτηση.

Οι ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού στην Ευρώπη απειλή για την ανερ­χό­μενη ταξι­διω­τική ζήτηση

Δεδο­μέ­νης της ισχυ­ρό­τε­ρης από την ανα­με­νό­μενη ανά­καμψη της ζήτησης κατά τη διάρ­κεια του 2022, η συνε­χι­ζό­μενη υστέ­ρηση στην προ­σφορά εργα­τι­κού δυνα­μι­κού δημιουρ­γεί ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού σε ολό­κληρο τον ευρω­παϊκό, ταξι­διω­τικό και του­ρι­στικό τομέα. Ως απο­τέ­λε­σμα, πολλοί ευρω­παϊ­κοί προ­ο­ρι­σμοί ενδέ­χε­ται να δυσκο­λευ­τούν να εξυ­πη­ρε­τή­σουν την υψηλή ζήτηση αυτό το καλο­καίρι.

Οι κύριοι λόγοι που ανα­φέ­ρο­νται για αυτές τις ελλεί­ψεις είναι η περιο­ρι­σμένη “δεξα­μενή” δια­θέ­σι­μων εργα­ζο­μέ­νων, οι μεγάλοι χρόνοι καθυ­στέ­ρη­σης όσον αφορά την έγκριση αυτών και ο τομέας που θεω­ρεί­ται ως μια ασταθής ευκαι­ρία απα­σχό­λη­σης μετά την παν­δη­μία.

Παρόλο που οι ελλεί­ψεις προ­σω­πι­κού στον τομέα της φιλο­ξε­νίας είναι οξύ­τα­τες, επί του παρό­ντος η έλλειψη εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα των αερο­με­τα­φο­ρών κυριαρ­χεί στα πρω­το­σέ­λιδα των εφη­με­ρί­δων. Περίπου 190.000 Ευρω­παίοι εργα­ζό­με­νοι στις αερο­με­τα­φο­ρές απο­λύ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μίας. Παρά το γεγονός ότι οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρίες και τα αερο­δρό­μια αντι­δρούν με προ­σλή­ψεις, είναι απίθανο ο κλάδος να είναι σε θέση να αντα­πο­κρι­θεί εντός αυτής της καλο­και­ρι­νής περιό­δου αιχμής.

Ο αντί­κτυ­πος αυτής της έλλει­ψης είναι ήδη αισθη­τός. Κατά το πρώτο Σαβ­βα­το­κύ­ριακο του Ιουνίου, οι Κάτω Χώρες είδαν ποσοστά ακύ­ρω­σης έως και 11% και έως και 4% ήταν οι ακυ­ρώ­σεις στο Ηνωμένο Βασί­λειο. Τα αερο­δρό­μια μειώ­νουν τον αριθμό των πτήσεων για να μετριά­σουν το ταξι­διω­τικό χάος που ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στεί και τους καλο­και­ρι­νούς μήνες, καθώς αρκετοί αερο­με­τα­φο­ρείς ανα­κοι­νώ­νουν απερ­γίες και ακυ­ρώ­νουν πτήσεις λόγω έλλει­ψης ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού.

Πηγή money-tourism.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.