Ειδήσεις

Τινάχθηκε στον αέρα η σύσκεψη για το Κέντρο Διανομής στον Αγ. Νικόλαο

Τινάχθηκε (κυριολεκτικά) στον αέρα η χτεσινή σύσκεψη της Διαπαραταξιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρόδου, με θέμα την δημιουργία Κέντρου Διανομής  στην συνοικία του Αγίου Νικολάου, καθώς επικράτησαν υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης και αποχωρήσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ και της κυβέρνησης, ξεκαθάρισαν στους παριστάμενους ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το υπάρχον Κέντρο Διανομής, παρουσιάζοντας μάλιστα, τις άλλες προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, οι οποίες όμως, δεν ενδείκνυνται.
Συμμετείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ.κ. Στράτος Καρίκης, Χατζής Χατζηευθυμίου, Γιώργος Υψηλάντης και Τάκης Πότσος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Κακούλης και Γιώργος Πόκκιας, ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Βαγγέλης Μανδρακός, η πρόεδρος του ΑΠΟΠΕΣ κ. Ευαγγελία Γαλανού και το μέλος κ. Γ. Κωνσταντινίδης, ο κ. Γ. Παπαδημήτρης από το ΕΒΕΔ, υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και ο νέος γ.γ. του Δήμου Ρόδου κ. Ευγ. Κορναρόπουλος.
Όπως είπε ο κ. Μανδρακός, αν και είχαν κληθεί και οι βουλευτές, δεν παρέστησαν ενώ στην σύσκεψη δεν εκπροσωπήθηκε ούτε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Από το κλιμάκιο της ΔΕΔΔΗΕ μετείχαν οι κ.κ. Νικόλαος Καϊμάκης, σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, Νικόλαος Χατζηαργυρίου καθηγητής του Ε.Μ.Π πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ, Αθανάσιος Δράτσας διευθυντής Ειδικών Έργων Δικτύου, Πέτρος Θεοδωράκης βοηθός διευθυντής Ειδικών Έργων, Αντώνης Δασκαλάκης διευθυντής Περιφέρειας Νήσων, Κωνσταντίνος Παγώνης βοηθός διευθυντής Περιφέρειας Νήσων.
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο δήμαρχος κ. Φ.Χατζηδιάκος -τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και διατηρώντας πολύ χαμηλούς τόνους- είπε ότι η συνεδρίαση αυτή γίνεται μετά την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με αφορμή τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, τα μπλακ άουτ που σημειώνονταν στο νησί και τις διάφορες βλάβες καθώς και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν κατά την τουριστική περίοδο: «Πρέπει να δοθεί μια λύση σε αυτό το θέμα. Επικαλούμαι την απόφαση του δ.σ. που λέει ότι η ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές θέσεις πλην της περιοχής του Αγίου Νικολάου και άλλων κατοικημένων περιοχών. Ακολούθησε συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής και προτάθηκαν κάποιες ακόμη θέσεις» είπε ο δήμαρχος και επικαλέστηκε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.
Μιλώντας ο κ. Χ.Χατζηευθυμίου είπε: «Κανείς δεν έχει κάποιο λόγο να μην προωθηθούν τα έργα που θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία» εκφράζοντας το παράπονο ότι από την διαπαραταξιακή επιτροπή αποκλείσθηκαν οι πρώην δήμαρχοι. «Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι απέναντι στις εναλλακτικές προτάσεις».
Ο κ. Σ.Καρίκης με την σειρά του, εξέφρασε το παράπονο ότι δεν δόθηκε καμία γραπτή εισήγηση με συνέπεια να μην γνωρίζει κανένας τι ακριβώς θα συζητηθεί, ενώ είπε ότι «η επιθετική διαφημιστική εκστρατεία της ΔΕΔΔΗΕ στα ΜΜΕ δε νομίζω ότι βοήθησε τελικώς». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα άλλες περιπτώσεις που έχει αντιμετωπίσει ως δικηγόρος με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που ‘έγραψαν στα παλαιά τους υποδήματα’ τις αποφάσεις του δ.σ., τοποθετώντας τις κεραίες όπου ήθελαν!
Ο κ. Γ.Υψηλάντης είπε ότι «περιμένω τις προτάσεις της ΔΕΔΔΗΕ. Η Ρόδος έχει ανάγκη από την ενίσχυση της ενέργειας αλλά αν θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί, πρέπει να συζητήσουμε για λύσεις».
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΕΔΔΗΕ
Τοποθετούμενος ο πρόεδρος της ΔΕΔΔΗΕ κ. Χατζηαργυρίου, ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε ΔΕΗ και δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα για το νέο εργοστάσιο ή άλλα θέματα. Είναι γεγονός πως η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του Τουρισμού και έχει ανάγκη επάρκεια ρεύματος. Πρέπει συνεπώς να ενισχυθεί η ενέργεια. Το δίκτυο μεταφοράς έχει αναβαθμιστεί και είναι ασφαλές. Αυτό που χρειάζεται είναι ο υποσταθμός για να ενισχυθεί η πόλη της Ρόδου, ειδάλλως θα υπάρξουν πολλά προβλήματα και πολύωρες διακοπές. Επιπλέον η επάρκεια ρεύματος είναι συνδεδεμένη με άλλες δραστηριότητες (μαρίνα, ξενοδοχεία κλπ)».
Ο σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη κ. Καϊμάκης, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του κ. Σκουρλέτη, είπε: «Το πρόβλημα της επάρκειας το θεωρούμε μείζον πολιτικό, πολιτισμικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό. Αυτή η συζήτηση είναι εμπροσθοβαρής με τοπικά στοιχεία τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, γενικότερα. Πρέπει να σταματήσουν οι κινδυνολογίες και αυτά που λέγονται εδώ μέσα. Το θέμα μας είναι η ενεργειακή αναβάθμιση, αφού η ‘αναπτυξιακή έκρηξη της Ρόδου’ έρχεται, είναι εδώ». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα της χώρας σε κρατικό επίπεδο, όπου παρουσιάζονται κενά στην παραγωγική συγκρότηση. Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για άλλη χρονική καθυστέρηση καθώς έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια σε δικαστικούς αγώνες.
Παρουσιάζοντας τις προτεινόμενες θέσεις χρησιμοποιώντας προτζέκτορες, ο κ. Θανάσης Δράτσας ξεκαθάρισε:
«Οι θέσεις που προτάθηκαν ως εναλλακτικές λύσεις είναι:
• Το κτήμα ΚΑΪΡ (2013) – απορρίπτεται
• Τα Σφαγεία (2015) – είναι μια χαρά για εμάς, αλλά υπάρχουν προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα πάρει μια 5ετία για να τεθεί σε λειτουργία, συνεπώς απορρίπτεται
• Το Φυτώριο (2016) – απορρίπτεται διότι δεν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές
• Καλλιπάτειρα (2016) – απορρίπτεται διότι δεν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και δεν ενδείκνυται για έγκαιρη υλοποίηση
• Η Μαρίνα (2015) απορρίπτεται
Είπε ακόμη, ότι με την υπάρχουσα κατάσταση και την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ θα υπάρχει επάρκεια στο νησί.
Όπως διαβεβαίωσε τους παριστάμενους, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μετρήσεις από επιστημονικούς φορείς που ξεκαθαρίζουν ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για την υγεία των κατοίκων. Μάλιστα, παρουσίασε και φωτογραφίες από άλλες περιοχές στην Κύπρο, στην Αθήνα και στο Ηράκλειο, όπου υπάρχουν ίδια Κέντρα Διανομής κοντά σε σχολεία, κατοικημένες περιοχές κ.ά. «Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το δίκτυο της πόλεως Ρόδου. Ενώ υπάρχει ασφάλεια και επάρκεια για το νησί, η πόλη έχει πρόβλημα» όπως τόνισε.
Αυτό και μόνον, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της μειοψηφίας και του ΑΠΟΠΕΣ (των κατοίκων της περιοχής).
«Οι φόβοι επαληθεύονται! Δεν ήρθε εδώ ο ΔΕΔΔΗΕ για να μας προτείνει λύση… Ήρθε για να μας κάνει ‘μασάζ’!!!», αναφώνησε ο κ. Χ.Χατζηευθυμίου για να συμπληρώσει ότι «δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση μετά και από αυτή την συζήτηση».
Με την σειρά του ο κ. Γ.Υψηλάντης, ανέβασε τους τόνους λέγοντας: «Συνδέσατε το τοπικό με το εθνικό καλό. Έπρεπε να μας προβληματίσει η απουσία των δύο κυβερνητικών βουλευτών από την σημερινή σύσκεψη… και το λέω αυτό εγώ, που στηρίχθηκα από το κυβερνόν κόμμα! Το επάγγελμά μου, μου επιτρέπει να έχω άποψη. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι επικίνδυνο το Κέντρο Διανομής για την υγεία των κατοίκων, ούτε όμως και ότι είναι ακίνδυνο. Συνεπώς… ήρθατε για να μας κάνετε ‘μασάζ’!!! Δεν μας παρουσιάζετε εναλλακτικές προτάσεις και θέσεις. Επιμένετε στον Άγιο Νικόλαο. Πρέπει να βρούμε όλοι μαζί μια λύση, αρκεί να υπάρχει βούληση».
Σε αυστηρό τόνο και ο κ. Τ. Πότσος, είπε: «Να δώσετε στον κ. Σκουρλέτη την τοποθέτηση του κ. Γάκη που κάποτε ήταν σε αυτά τα έδρανα και σήμερα είναι βουλευτής για να καταλάβει τι θα πει να κάνεις… ‘κωλοτούμπες’!!! Δεν δώσατε καμία εναλλακτική. Δεν έχει ουσία η συζήτηση» τόνισε, και αποχώρησε από την αίθουσα.
Ακολούθησαν οι αποχωρήσεις των κ.κ. Χατζηευθυμίου και Υψηλάντη ενώ η κ. Γαλανού, απευθυνόμενη στον κ. Καϊμάκη μίλησε με αυστηρό τόνο και απεκάλυψε προηγούμενη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν: «Με ειρωνεύτηκε, με αποκάλεσε ‘ακτιβίστρια’… Όταν μίλησα μαζί του και του είπα εάν θα σεβαστείτε τις αποφάσεις του λαού της Ρόδου, μου απάντησε ‘τότε η Ρόδος να ξεχάσει την ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια’. Εμείς στηρίζουμε το σπίτι μας. Όταν του είπα ότι δεν έχουμε αντίρρηση να γίνει το Κ/Δ αλλά όχι δίπλα στα κρεβάτια μας, μου απάντησε ‘τότε να αλλάξετε κρεβάτια’! Σας παρακαλούμε να βρείτε μια εναλλακτική λύση για να ξεμπερδεύουμε με αυτό το θέμα», είπε. Και η κ. Γαλανού, αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με τα μέλη του ΑΠΟΠΕΣ.
Απαντώντας ο κ. Χατζηαργυρίου είπε ότι «απαιτείται συναίνεση. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι έχετε λάβει μια απόφαση βασιζόμενοι σε λάθος δεδομένα; Σκεφτήκατε ότι μπορεί να κάνετε λάθος; Έχετε αγκυλωθεί πίσω από μια απόφαση και δεν κινείστε. Μας κατηγορείτε για την διαφημιστική καμπάνια. Πώς αλλιώς όμως να ενημερώσουμε την κοινωνία;» και τόνισε πως σε άλλη περίπτωση οι διαδικασίες θα είναι χρονοβόρες και ίσως δημιουργήσουν άλλους δικαστικούς αγώνες.
Τέλος, ο κ. Καϊμάκης απαντώντας στην κ. Γαλανού τόνισε πως «Δεχόμαστε όλοι ότι η Ρόδος έχει ανάγκη για ενίσχυση σε ρεύμα. Πρέπει να βρεθεί μία λύση και αυτό δεν είναι μόνον υπόθεση της ΔΕΔΔΗΕ» για να δεχτεί κι άλλα παράπονα.
Τελικώς, η συζήτηση δεν συνεχίστηκε καθώς έγιναν οι αποχωρήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου