Ειδήσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: «Καμιά συνεργασία με Τσίπρα»

Φρανκφούρτη, 8

Σε συνέντευξή του στην DeutscheWelle που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψή του στη Φρανκφούρτη και στην ΕΚΤ την Τετάρτη και δημοσιεύεται σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει το αίτημά του για εκλογές.
«Το κόστος μιας προεκλογικής περιόδου θα είναι μικρότερο από το όφελος για την Ελλάδα. Η απάντηση στον λαϊκισμό δεν είναι περισσότερος λαϊκισμός, αλλά ορθός πολιτικός λόγος» τονίζει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πάντως πως ο ίδιος δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές.
«Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσω να συγκυβερνήσω με τον κ. Τσίπρα, γιατί μας χωρίζει άβυσσος. Και θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους όσοι ενδεχομένως φαντασιώνονται ένα τέτοιο σενάριο, ότι εάν αυτό συνέβαινε θα είχαμε αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή» τονίζει ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας ως “ κορυφαίο μνημείο λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ” το δημοψήφισμα πριν από ένα χρόνο, το οποίο οδήγησε την Ελλάδα «στα απόλυτα όριά της» όπως λέει.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο βιβλίο του κ. Γκαλμπρέιθ τονίζει πως παρουσιάζει ένα σχέδιο, το οποίο περίπου προσομοιάζει με ένα πραξικόπημα που έχει εκπονηθεί από κάποιους χωρίς να έχουν ακόμη δοθεί απαντήσεις και ζητά και πάλι τη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός, τι ακριβώς έγινε αυτούς τους πρώτους 6 μήνες του 2015». «Η υπερφορολόγηση τσακίζει», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του για την οικονομική ανάπτυξη και στην ενημέρωση που πραγματοποιεί για αυτό στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως είναι πολιτικός με διαδρομή ο οποίος και έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται το πολιτικό κόστος και δεν είναι λαϊκιστής.
«Εμείς ψηφίσαμε ένα πλαίσιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές που υποστηρίζουμε, όχι γιατί είναι στο μνημόνιο, όχι γιατί μας τις επέβαλαν οι Γερμανοί ή οι Βρυξέλλες, αλλά γιατί είναι σωστές για τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει ξεκαθαρίζοντας πως διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Έχουμε τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Η υπερφορολόγηση δεν προσφέρει έσοδα στον προϋπολογισμό, αλλά το ανάποδο. Τσακίζει την επιχειρηματικότητα, διώχνει επενδυτές, οδηγεί πάρα πολλούς απασχολούμενους στη μαύρη οικονομία, τσακίζει την φορολογική συμμόρφωση» δηλώνει, επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% σε συνδυασμό με ένα πλαίσιο επιθετικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την προσέλκυση επενδυτών κατηγορώντας την κυβέρνηση Τσίπρα πως “ούτε ξέρει, ούτε θέλει, ούτε μπορεί» να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει μάλιστα στη διαμόρφωση ενός κλίματος αξιοπιστίας για τη χώρα.
«Χτίζω κλίμα εμπιστοσύνης. Θέλω να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι μπορούν να με εμπιστευτούν. Δεν είμαι εγώ ο άνθρωπος που θα κάνει δημοψηφίσματα και μετά θα κάνω το όχι, ναι. Θέλω να ξέρουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση που θα έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τον λαϊκισμό» τονίζει. Αναφερόμενος στο Brexit , ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει πως η εμβάθυνση της ΕΕ πρέπει να είναι πιο στοχευμένη ενώ τάσσεται κατά μιας Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

• Παρά τη στροφή
του ΚΚΕ
• Δύσκολος στόχος
οι 200 βουλευτές
για τον εκλογικό νόμο
 Αθήνα
Παρά το διαχωρισμό της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει στάση το ΚΚΕ, η επίτευξη του στόχου των 200 ψήφων στον νέο εκλογικό νόμο, για να ισχύσει από την επόμενη αναμέτρηση, είναι μάλλον δύσκολη.
Ο υπουργός Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής «έσπασε» σε δύο άρθρα την κατάργηση του μπόνους και το πλαφόν του 3%, διευκολύνοντας έτσι το ΚΚΕ να δηλώσει ότι θα ψηφίσει το άρθρο που αφορά τις 50 έδρες, καθώς και το ακροτελεύτιο άρθρο για την έναρξη ισχύος του εκλογικού νόμου, το οποίο αν συγκεντρώσει 200 ψήφους, τότε θα ισχύσει από τις επόμενες (κι όχι τις μεθεπόμενες) εκλογές.
Ωστόσο, ούτε η κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ αρκεί για να συγκεντρωθούν τα 2/3 των βουλευτών που είναι αναγκαία προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη αναμέτρηση.
Ειδικότερα, βάσει των συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί στη Βουλή, υπέρ του εκλογικού νόμου τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές).
Επιπλέον, θα υπερψηφίσουν ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Ο Θ.Θεοχαρόπουλος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. «Εκλογικό νόμο ψηφίζουμε. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα καταψηφίζαμε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως από την κυβερνητική πλειοψηφία. «Αυτό που κρίνεται τώρα είναι αν θα ισχύσει από τις επόμενες η τις μεθεπόμενες εκλογές» παρατήρησε.
Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση που θα τηρήσει. Σε περίπτωση, πάντως, που συνταχθεί με την κυβέρνηση, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.
Η κυβέρνηση δεν θεωρεί απίθανο να καταφέρει να βρει ακόμη τρεις βουλευτές, «δείχνοντας» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αναμένοντας δηλαδή «ανταρσίες».
Πάντως, η ΝΔ (75 βουλευτές), το ΠΑΣΟΚ (15 βουλευτές), το Ποτάμι (10 βουλευτές), καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Έτσι, η πλευρά του «όχι» αριθμεί συνολικά 103 βουλευτές.
Ο εκλογικός νόμος συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιουλίου και θα ψηφιστεί το βράδυ της 20ης Ιουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου