Τον Εμμανουέλ Μακρόν ψήφισαν οι Γάλλοι στην Ρόδο, ενισχύοντας την εκλογή του στην Προεδρία της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στον δεύτερο γύρο ψήφισαν 64 άτομα (έναντι 69 που ψήφισαν στον πρώτο γύρο) εκ των οποίων μόνον οι 10 επέλεξαν την Ζαν Μαρίν Λεπέν.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα, τα εκλογικά κέντρα ήταν στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, ενώ είναι η 4η εκλογική αναμέτρηση που στήθηκαν κάλπες σε επαρχιακή πόλη και μάλιστα στο νησί της Ρόδου. Μία ακόμη κάλπη στήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Το γεγονός πως στήθηκαν κάλπες στην Ρόδο, αποτελεί την αναγνώριση του έργου του Γαλλικού Προξενείου στο νησί μας καθώς δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη κινητοποίηση και πολύ καλή προετοιμασία -ασχέτως της συμμετοχής των εκλογέων.
Οι κάλπες στην Ρόδο άνοιξαν στις 8 το πρωί και έκλεισαν στις 7 το βράδυ.
Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν κυρίως οι Γάλλοι υπήκοοι στην Ρόδο, ενώ μετακινήθηκαν αρκετοί από το νησί της Κω για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Σε αυτό τον δεύτερο γύρο για την ανάδειξη νέου Προέδρου στην Γαλλία, ψήφισαν με επιστολή και από άλλα νησιά της Δωδεκανήσου όπως από την Πάτμο, την Κάλυμνο, την Χάλκη, την Λέρο, την Τήλο, την Σύμη και το Καστελόριζο.
Η ίδια διαδικασία τηρήθηκε και στον πρώτο γύρο για τις Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 2017.
Τα στοιχεία και οι ψήφοι
Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Προξενείου στην Ρόδο:
Εγγεγραμμένοι: 223
Ψήφισαν: 64
Λευκά: 6
Άκυρα: 1
Έλαβαν
Emmanuel Macron – 47 ψήφοι
Marine Le Pen – 10 ψήφοι

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ