Τοπικές Ειδήσεις

Μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα ζήτησε με επίσημη επιστολή του από τον Πρωθυπουργό ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς ζήτησε μέσω επίσημης επιστολής του στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την καθολική επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα ,καθώς και αφορολόγητο των φυσικών προσώπων στα νησιά με κατοίκους έως 2000.

Ο κ. Παππάς αναφέρει στην επιστολή του : Μέσω αυτής μου της επιστολής θα ήθελα αρχικά να σας συγχαρώ για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας στην χώρα μας και για το μεγαλείο ανθρωπιάς που έχετε επιδείξει.

Επιπλέον δε σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα που οφείλουμε ως πολιτεία να εφαρμόσουμε για την επιβίωση των πολιτών και την ανάταξη της οικονομίας μας σας αναφέρω τα κάτωθι.

Η πατρίδα μας για ακόμα μία φορά βρίσκεται στη στενωπό μίας κρίσης, αυτής του κορωνοϊού. Η κρίση της πανδημίας θα έχει πολλές συνέπειες στην Ελληνική οικονομία και εν συνεχεία στην οικονομία των νησιών μας. Ο κινητήριος μοχλός της δωδεκανησιακής οικονομίας είναι ο τουρισμός ο οποίος δυστυχώς προβλέπεται να πληγεί σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι του 2020 και με ενδεχόμενες συνέπειες στο εγγύς μέλλον. Δυστυχώς είναι κρίση που έχει αγγίξει την καθημερινότητά μας, αγγίζει τους συνανθρώπους μας, αγγίζει την ίδια μας τη ζωή. Η κρίση που ήρθε στην οικονομία και στον μεγαλύτερο πυλώνα της, τον τουρισμό επηρεάζει ήδη τους νησιώτες μας και πρέπει να δράσουμε άμεσα για να περιορίσουμε τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις.

Είναι η στιγμή που πρέπει να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση η επιστροφή των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα Δωδεκάνησα, σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου ενδεχομένως , επιπλέον δε και όλων των άλλων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν, καθώς και του αφορολόγητου των φυσικών προσώπων σε νησιά κάτω των 2000 κατοίκων. Πρέπει να βάλουμε τους ανθρώπους πάνω από τους αριθμούς γιατί τους αριθμούς, την ανάπτυξη και την άνοδο της οικονομίας θα την δημιουργήσουν οι άνθρωποι την επόμενη μέρα.

Είναι γνωστή σε όλους μας η ιστορική, οικονομική και γεωπολιτική σημασία που έχουν τα νησιά της Δωδεκανήσου μας, από το μεγαλύτερο από αυτά που είναι η Ρόδος, έως και το πλέον απόμακρο, το ακριτικό Καστελόριζο. Ομοίως γνωστό είναι, ωστόσο, και το μόνιμο διαρθρωτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας λόγω της έλλειψης άλλων οδών, πλην των θαλασσίων και των αεροπορικών, για τη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα. Το πρόβλημα αυτό δημιουργεί πρόσθετο, μόνιμο κόστος στην καθημερινή ζωή των κατοίκων

και στην επιχειρηματικότητα, υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών και εμποδίζει την ισότιμη συμμετοχή τους στην ενιαία αγορά.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα επιτάθηκε μάλιστα, καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και προβλέπεται ότι θα καταστεί αφόρητο λόγω του μεταναστευτικού και της εμφάνισης της πανδημίας του κορωνοϊού, δεδομένου και του προσανατολισμού που έχουν τα περισσότερα από τα νησιά μας ως οικονομικές κοινότητες εξαρτώμενες αποκλειστικά από τον τουρισμό. Ο τουρισμός αμέσως ή εμμέσως αποτελεί το 97% της οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και είναι η βαριά βιομηχανία μας.

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε, σήμερα περισσότερο από ποτέ, άμεσα μέτρα στήριξης της οικονομίας των νησιών μας. Μέτρα προοριζόμενα ειδικά για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η διαφοροποιημένη, ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπισή τους, η οποία θα οδηγήσει στην τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος και την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής ανάπτυξης όλων των νησιών. Επιπλέον δε, σε μικρά νησιά με λιγότερους από 2000 κατοίκους είναι αναγκαία η εφαρμογή του αφορολόγητου των φυσικών προσώπων.

Είναι επιβεβλημένο μέτρο πλέον για την επιβίωση και στήριξη των νησιωτών, για την εξισορρόπηση του κόστους ζωής στα νησιά μας και για την άρση των ανισοτήτων.

Προσωπικά φρονώ ότι η άσκηση διαφοροποιημένης, ευνοϊκότερης οικονομικής πολιτικής στις νησιωτικές περιοχές είναι άμεσα εφικτή με τη θέσπιση ειδικών μειωμένων συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας. Ως γνωστό, ο συγκεκριμένος φόρος είναι φόρος κατανάλωσης που εφαρμόζεται σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες που διατίθενται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύουν κοινοί κανόνες για το συγκεκριμένο είδος φόρου, η εφαρμογή των κανόνων αυτών διαφέρει, επιτρεπτά, από χώρα σε χώρα, αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Η σημαντικότερη διαφοροποίηση που διαπιστώνουμε μεταξύ των χωρών της ένωσης είναι οι διαφορετικοί συντελεστές που ισχύουν ανά κράτος μέλος, μιας και κάθε κράτος μέλος είναι αρμόδιο να καθορίσει τους δικούς του συντελεστές, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το προϊόν ή την υπηρεσία που αφορά η κάθε συναλλαγή. Παράλληλα επιτρέπεται, για την παροχή συγκεκριμένων κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών, όπως είναι τα τρόφιμα, που προορίζονται για κατανάλωση, το νερό, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η μεταφορά επιβατών, κάποιες υπηρεσίες αναψυχής, η διαμονή σε ξενοδοχεία κ.α., να ισχύει ειδικός μειωμένος συντελεστής, που δεν μπορεί να είναι κατώτερος του 5%. Με βάση τους γενικούς αυτούς κανόνες παρατηρούμε ότι οι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ κυμαίνονται, σήμερα, εντός της ένωσης, από 17% στο Λουξεμβούργο έως 27%

στην Ουγγαρία, οι δε μειωμένοι, από 5% στην Κύπρο, την Κροατία και άλλα κράτη, έως και 18% στην Ουγγαρία. Ενώ μειωμένοι έως μηδενικοί συντελεστές ισχύουν και στα νησιά της Αγγλίας και της Ισπανίας.

Χαρακτηριστικά δε, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ψήφισε σχετικά πρόσφατα ρύθμιση με την οποία εξαιρείται παντελώς από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ο ιταλικός δήμος Καμπιόνε ντ’ Ιτάλια της επαρχίας του Κόμο, στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας, για γεωγραφικούς λόγους.

Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ το άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ που προβλέπει ότι «Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές έως 30 % από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ο εθνικός νομοθέτης επιτρέπεται να προχωρήσει στη θέσπιση ειδικών συντελεστών ΦΠΑ με γνώμονα τα ειδικότερα χαρακτηριστικά μιας περιοχής, οι οποίοι θα πρέπει βεβαίως να βρίσκονται εντός των ανωτέρω περιγραφομένων πλαισίων. Το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μικρό σε πραγματικά νούμερα

Συνάμα, είναι οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες τέτοιες που επιβάλλουν τη θέσπιση ειδικών μειωμένων συντελεστών σε όλες τις νησιωτικές περιοχές και θα πρέπει επομένως να βαδίσετε, πολιτικά, την οδό αυτή για να στηρίξετε τις πλέον ευαίσθητες, πολιτικά, περιοχές της χώρας μας, καθώς αφορά πλέον την επιβίωση τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου