ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελεγχοι σε εταιρείες ταχυμεταφορών για σύσταση «καρτέλ»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ταχομεταφορά

Η εται­ρεία Speedex ήταν αυτή που βρέ­θη­κε προ­χθές στο στό­χα­στρο του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων και έγινε η τρίτη στη σειρά επι­χεί­ρη­ση του κλά­δου των τα­χυ­με­τα­φο­ρών, μετά την ACS και τη «Γε­νι­κή Τα­χυ­δρο­μι­κή», στην οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε έλεγ­χος από κλι­μά­κιο της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Εμπο­ρί­ου και Προ­στα­σί­ας του Κα­τα­να­λω­τή. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από αρ­μό­διες πηγές, από τον έλεγ­χο φέ­ρε­ται να εντο­πί­στη­καν κά­ποια τι­μο­λό­για, όπου δεν ανα­γρα­φό­ταν ο ΦΠΑ. Πά­ντως, βα­σι­κό αντι­κεί­με­νο του ελέγ­χου σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές είναι να δια­πι­στω­θούν  αν υπάρ­χουν υπερ­βο­λι­κές ανα­τι­μή­σεις και κυ­ρί­ως εάν οι εται­ρεί­ες του κλά­δου τα­χυ­με­τα­φο­ρών εφαρ­μό­ζουν εναρ­μο­νι­σμέ­νες πρα­κτι­κές, έχουν δη­λα­δή συ­στή­σει «καρ­τέλ».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται, πά­ντως, ότι στη μεν ACS δεν θα επι­βλη­θεί τε­λι­κά πρό­στι­μο –κάτι που ανα­με­νό­ταν μετά την ανά­κλη­ση της έκτα­κτης χρέ­ω­σης– ενώ από τον έλεγ­χο στη «Γε­νι­κή Τα­χυ­δρο­μι­κή» δεν υπήρ­ξαν ευ­ρή­μα­τα σχε­τι­κά με ανα­τι­μή­σεις. Ο κ. Πα­να­γιώ­της Στα­μπου­λί­δης, ωστό­σο, γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας Εμπο­ρί­ου και Προ­στα­σί­ας του Κα­τα­να­λω­τή προει­δο­ποί­η­σε την αγορά για συ­νέ­χι­ση των ελέγ­χων. Σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter ανέ­φε­ρε χθες: «Ο έλεγ­χος της αγο­ράς από το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης στους το­μείς των καυ­σί­μων, τρο­φί­μων, υγειο­νο­μι­κού υλι­κού και τα­χυ­με­τα­φο­ρών θα συ­νε­χι­σθεί μέχρι να απο­δει­χθούν οι ορθές εμπο­ρι­κές πρα­κτι­κές. Εί­μα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να προ­στα­τέ­ψου­με τα οι­κο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα των πο­λι­τών».

Κα­θυ­στε­ρή­σεις από ACS

Την ίδια ώρα, πά­ντως, συ­νε­χί­ζο­νται τα προ­βλή­μα­τα με τις κα­θυ­στε­ρή­σεις στην πα­ρά­δο­ση των δε­μά­των. Η ACS με νέα ανα­κοί­νω­σή της ενη­με­ρώ­νει τους πε­λά­τες σχε­τι­κά με τις κα­θυ­στε­ρή­σεις αυτές, ου­σια­στι­κά τους προει­δο­ποιεί ότι τα δέ­μα­τά τους μπο­ρεί να κά­νουν ακόμη και 15 ημέ­ρες να φτά­σουν στον προ­ο­ρι­σμό τους και μά­λι­στα εντός Ατ­τι­κής. «Στο πλαί­σιο της πρω­το­φα­νούς κα­τά­στα­σης που δια­μορ­φώ­νει η εμ­φά­νι­ση του COVID-19, και σε συ­νέ­χεια της υπερ­βο­λι­κά αυ­ξη­μέ­νης ζή­τη­σης σε πα­ρα­δό­σεις ηλε­κτρο­νι­κών αγο­ρών κατ’ οίκον, με συ­νέ­πεια την αδυ­να­μία δια­χεί­ρι­σης των απο­στο­λών με βάση τις υφι­στά­με­νες υπο­δο­μές της εται­ρεί­ας και του δι­κτύ­ου κα­τα­στη­μά­των της, θα θέ­λα­με να σας ενη­με­ρώ­σου­με ότι από 06/04/2020, και μέχρι νε­ό­τε­ρης ενη­μέ­ρω­σης, τρο­πο­ποιεί­ται ο χρό­νος δια­χεί­ρι­σης και πα­ρά­δο­σης των απο­στο­λών που αφο­ρούν την πε­ριο­χή της Ατ­τι­κής. Ως εκ τού­του, για τις απο­στο­λές που πα­ρα­λαμ­βά­νο­νται από 06/04/20 με προ­ο­ρι­σμούς εντός Ατ­τι­κής, θα ση­μειω­θούν ανα­πό­φευ­κτα ση­μα­ντι­κές κα­θυ­στε­ρή­σεις, οι οποί­ες σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις εν­δέ­χε­ται να φτά­σουν έως τις 15 ημε­ρο­λο­για­κές ημέ­ρες από την πα­ρα­λα­βή τους», ανα­φέ­ρε­ται χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Οι χρό­νοι δια­χεί­ρι­σης για απο­στο­λές με προ­ο­ρι­σμό εκτός Ατ­τι­κής θα πα­ρα­μεί­νουν όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε στις 30 Μαρ­τί­ου, δη­λα­δή από 1-3 ημέ­ρες εντός της ίδια πόλης, εντός της ίδιας Πε­ρι­φέ­ρειας και προς χερ­σαί­ους προ­ο­ρι­σμούς, έως 5 ημέ­ρες προς τα νησιά και έως 7 ημέ­ρες προς δυ­σπρό­σι­τες πε­ριο­χές.

Στο ζή­τη­μα, πά­ντως, των κα­θυ­στε­ρή­σε­ων πα­ρε­νέ­βη χθες και η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Τη­λε­πι­κοι­νω­νιών και Τα­χυ­δρο­μεί­ων (ΕΕΤΤ), κά­νο­ντας λόγο σε ανα­κοί­νω­σή της για «με­γά­λες και ανα­πά­ντε­χες αλ­λα­γές στη ροή των απο­στο­λών και στην αυ­ξη­τι­κή κί­νη­ση των κα­τα­στη­μά­των». Η ΕΕΤΤ καλεί τις μεν εται­ρεί­ες του κλά­δου να ενη­με­ρώ­σουν τους πο­λί­τες για τους όρους πα­ρο­χής των υπη­ρε­σιών τους, όπως ισχύ­ουν λόγω εκτά­κτων συν­θη­κών κατά την τρέ­χου­σα πε­ρί­ο­δο, με κάθε πρό­σφο­ρο μέσο (π.χ. ιστο­σε­λί­δα, ανα­κοι­νώ­σεις σε κα­τα­στή­μα­τα, www.pricescope.gr) και να κα­τα­βά­λουν κάθε προ­σπά­θεια για την απο­κα­τά­στα­ση της κα­νο­νι­κό­τη­τας, συ­στή­νει δε στους κα­τα­να­λω­τές να επι­κοι­νω­νή­σουν με τον πά­ρο­χο της επι­λο­γής τους προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θούν για τον ανα­με­νό­με­νο χρόνο πα­ρά­δο­σης καθώς και για τυχόν ανα­στο­λή πα­ρα­δό­σε­ων σε συ­γκε­κρι­μέ­νο προ­ο­ρι­σμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.