Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι ενημερώσεις από το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρόδου η δράση  πρόληψης  και  ευαισθητοποίησης με τίτλο «Ενδοοικογενειακή βία: πρόληψη και αντιμετώπιση», προς τους σπουδαστές του Δημοσίου ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής ατόμων με ειδικές παθήσεις  την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016  από τα στελέχη του Κέντρου.

Η κα. Άννα Ζωάννου, αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής Υγείας, Κοινωνικής πολιτικής, Ισότητας δυο φύλων και Τρίτης ηλικίας επισήμανε ότι στόχος  της δράσης  ήταν  η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση  των σπουδαστών  για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και τις διαστάσεις που λαμβάνει στις μέρες μας. «Οι νοσηλευτές πρόκειται για  ομάδα επαγγελματιών  που έρχονται συχνά σε επαφή με θύματα έμφυλης βίας, και έτσι δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση τους ως προς τους τρόπους προσέγγισης των θυμάτων  αλλά και ως προς τα δικαιώματα των γυναικών» δήλωσε κα. Άννα Ζωάννου.

Η δράση ξεκίνησε  με την περιγραφή των προσφερόμενων υπηρεσιών  του Συμβουλευτικού Κέντρου, την  παρουσίαση στατιστικών στοιχείων  για  τις διαστάσεις  που λαμβάνει  το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής   βίας, τα είδη  της  βίας   και  το νομικό πλαίσιο της χώρα μας.

Ακολούθησε  η   προβολή  της ταινίας μικρού μήκους  «The Νoir Project» του σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού. Η συγκεκριμένη ταινία έχει βραβευθεί για το καλύτερο σενάριο στο 4ο Διεθνές Ψηφιακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Το μήνυμα της ταινίας, παρόλο που σχετίζεται με την ενδοοικογενειακή βία είναι αισιόδοξο, προβάλλοντας τη δυνατότητα απόδρασης από τον κύκλο της βίας και παρακινώντας τα «θύματα» να σηκώσουν το ανάστημα τους απέναντι στο θύτη. Στο τέλος διεξήχθη  διαλογική συζήτηση με τους σπουδαστές και το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, πάνω σε θέματα που αφορούν το προφίλ του θύματος και της ψυχολογίας των γυναικών, το προφίλ του θύτη   και   τον  αντίκτυπο που έχει η ενδοοικογενειακή  βία στη ψυχολογία των παιδιών, τα οποία αποτελούν τους πιο ευαίσθητους δέκτες των κραδασμών στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η  δράση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο μιας διαρκούς ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω στο θέμα της έμφυλης βίας και στην προκειμένη περίπτωση  στην εκπαίδευση ειδικών ομάδων επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με θύματα βίας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η  εκπαίδευση των συγκεκριμένων ομάδων κρίνεται απαραίτητη, καθώς η ευαλωτότητα και η ιδιαίτερη ψυχολογία  των γυναικών αυτών, απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου