Ειδήσεις

Ρόδιος επιχειρηματίας ενεπλάκη σε σοβαρή υπόθεση κακουργηματικής φοροδιαφυγής

Σε μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση κακουργηματικής φοροδιαφυγής με έκδοση και αποδοχή εικονικών τιμολογίων ενεπλάκη γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου, που διατείνεται ωστόσο ότι έπεσε θύμα «συνεταίρου» του από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος «νομιμοποιούσε» μαύρες αγορές σκραπ από αθίγγανους και εν συνεχεία τις μεταπωλούσε σε εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας σιδήρου.

Εντυπωσιακές υποθέσεις φοροδιαφυγής εντόπισε το ΣΔΟΕ στους ελέγχους που πραγματοποίησε τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος, στο πλαίσιο των ελέγχων και ερευνών για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού, διαπίστωσε και απέστειλε στον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα και στις αρμόδιες ΔΟΥ και Τελωνεία, σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων και αυτή της εταιρείας της Ρόδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Η Π.Δ. Νοτίου Αιγαίου επέβαλε πρόστιμα ύψους 8.000.000 ευρώ σε γραφείο Γενικού Τουρισμού και εκμετάλλευσης πλοίων, γιατί έλαβε 367 εικονικά τιμολόγια προκειμένου να καλύψει κέρδη και να παρουσιάσει εικονικές δαπάνες».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατική», ο 48χρονος Ροδίτης συνεργάστηκε με έναν 60χρονο Θεσσαλονικιό και λειτούργησαν από κοινού, στο ΑΦΜ του πρώτου, εταιρεία εμπορίας σκραπ με δύο υποκαταστήματα σε Ρόδο και Θεσσαλονίκη.

Ο 60χρονος σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει αποβιώσει ενώ φέρεται να έκανε χρήση περισσοτέρων της μιας ταυτοτήτων!

Από τον έλεγχο που έγινε στην οικονομική χρήση του έτους 2006 της εταιρείας βρέθηκαν:
-Λήψη 96 εικονικών φορολογικών στοιχείων από ατομική επιχείρηση συνολικής καθαρής αξίας 880.592,15 ευρώ.

-Λήψη 41 εικονικών φορολογικών στοιχείων από ατομική επιχείρηση συνολικής καθαρής αξίας 626.260,69 ευρώ.
-Λήψη 134 εικονικών φορολογικών στοιχείων από ατομική επιχείρηση συνολικής καθαρής αξίας 1.179.366,50 ευρώ.

-Λήψη 13 εικονικών φορολογικών στοιχείων από ατομική επιχείρηση συνολικής καθαρής αξίας 350.060 ευρώ.
-Έκδοση από το υποκατάστημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη 83 εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 546.702,90 ευρώ.

Εν πάση περιπτώσει ο 48χρονος Ροδίτης ασχολείται μεταξύ άλλων με γενικές ναυτικές εργασίες.

Το έτος 2004 γνώρισε τον 60χρονο στη Θεσσαλονίκη. Εκείνος ασχολείτο με την συλλογή, εμπορία και διαμεσολάβηση προς πώληση παλαιών σιδήρων και μετάλλων (ΣΚΡΑΠ) και του πρότεινε να συνεργασθεί μαζί του για την εμπορία παλαιών σιδήρων και μετάλλων με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η συνεργασία τους αυτή άρχισε στο τέλος του 2004 και διήρκεσε μέχρι τον Απρίλιο του 2007.

Φορέας της εμπορίας σκράπ ήταν η εταιρεία του 48χρονου Ροδίτη με έδρα τη Ρόδο, μέσω του υποκαταστήματος αυτής στη Θεσσαλονίκη, την οποία διαχειριζόταν εν λευκώ ο συνεργάτης του. Εκείνος, όπως επεσήμανε ο 48χρονος, αγόραζε, παρελάμβανε, παρέδιδε το εμπόρευμα και πραγματοποιούσε τις πληρωμές και τις εισπράξεις και εξέδιδε ή ελάμβανε τα αντίστοιχα παραστατικά.

Για τις τρεις εταιρείες που έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια, τα οποία αποδέχτηκε η εταιρεία του 48χρονου Ροδίτη, τόνισε ότι αφορούν παλαιά σίδερα και μέταλλα προς ανακύκλωση που αγόρασε το υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη.

Τα τιμολόγια καταχωρούσε στα βιβλία της εταιρείας ο λογιστής καθώς το υποκατάστημα έβγαζε δικό του ανεξάρτητο λογιστικό αποτέλεσμα.

Ο 48χρονος Ροδίτης ισχυρίζεται ότι παρά τις προσπάθειές του, έως και σήμερα, είναι αδύνατον να βρεί έστω και ένα παραστατικό καθώς όλοι δηλώνουν είτε άγνοια είτε ότι έχουν χαθεί.

Πιθανολογεί μάλιστα ότι έχει πέσει θύμα απάτης από κύκλωμα καθώς ο «συνεργάτης» του φέρεται να χρησιμοποιούσε και άλλο όνομα!!.

Αρνείται κατηγορηματικά την έκδοση από το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης εικονικών φορολογικών στοιχείων σε ατομική εταιρεία και υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια τους ήταν νομίμως θεωρημένα και ότι η εταιρεία λειτουργούσε κανονικά. Μάλιστα από την εταιρεία είχε μεταβεί το 2007 στη Ρόδο ο τότε νόμιμος εκπρόσωπος της με σκοπό τη συμμετοχή σε διαγωνισμό της ΔΕΚΡ – Δήμου Ρόδου για αγορά αυτοκινήτων προς ανακύκλωση.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΔΟΕ
Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο των ελέγχων και ερευνών για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού, διαπίστωσε και απέστειλε στον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα και τις αρμόδιες ΔΟΥ και Τελωνεία, τις πιο κάτω σημαντικές υποθέσεις το μήνα Μάρτιο 2014 ως ακολούθως:

H Π.Δ. Αττικής αποκάλυψε ότι 47 επιχειρήσεις εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά ή πλαστά τιμολόγια ύψους 60.800.000 ευρώ, στα οποία αντιστοιχεί Φ.Π.Α. 13.400.000 ευρώ, ο οποίος είτε δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο είτε συμψηφίστηκε με ανύπαρκτες δαπάνες-συναλλαγές.

Η Π.Δ. Θεσσαλίας καταλόγισε πρόστιμο ύψους 7.912.000 ευρώ σε 20 αγρότες και 9 Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε παράνομη επιστροφή Φ.Π.Α., χρησιμοποιώντας πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Η Π.Δ. Νοτίου Αιγαίου επέβαλε πρόστιμα ύψους 8.000.000 ευρώ σε γραφείο Γενικού Τουρισμού και εκμετάλλευσης πλοίων, γιατί έλαβε 367 εικονικά τιμολόγια προκειμένου να καλύψει κέρδη και να παρουσιάσει εικονικές δαπάνες.
Η Π.Δ. Ηπείρου, επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.991.000 ευρώ σε τεχνική –βιομηχανική επιχείρηση στην Πρέβεζα γιατί έλαβε εικονικά και πλαστά τιμολόγια.

Σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής, με την μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών:
Στην Βούλα Αττικής, οδοντίατρος κατά τα έτη 2004-2009 , δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 2.390.000 ευρώ.
Ιατρός-ουρολόγος στο Χαλάνδρι, δεν εξέδωσε αποδείξεις για τα έτη 2002-2011, ύψους 1.580.000 ευρώ.
Ιατρός –γυναικολόγος στην Αθήνα, δεν εξέδωσε για τα έτη 2005-2012, αποδείξεις ύψους 2.636.000 ευρώ.

Ιατρός-παθολόγος στο Χαλάνδρι δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1.325.000 ευρώ για τα έτη 2003-2011.
Ιατρός-γυναικολόγος στην Καλλιθέα, δεν εξέδωσε αποδείξεις ύψους 1.125.000 ευρώ.

Στον τομέα Ελέγχων που διενήργησε η Π.Δ. Αττικής, για αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας διαπιστώθηκε ότι:
Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος και 2 μέλη της οικογενείας του, προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσίας τους κατά 470.455 ευρώ.
Εργάτης-Ιδ. Υπάλληλος, εκπρόσωπος off shore εταιρείας, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3.018.119 ευρώ.

Ιατρός-γυναικολόγος κατά τα έτη 2005- 2012 προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 6.892.000 ευρώ,
Συνταξιούχος προσαύξησε την περιουσία του αδικαιολόγητα κατά 2.314.000 ευρώ.

Δικηγόρος στο Κολωνάκι είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1.606.000 ευρώ, χωρίς να προκύπτει η αιτία προέλευσης.
Αρχιτέκτων-Μηχανικός στο Κολωνάκι, είχε προσαύξηση περιουσίας κατά 1.463.000 ευρώ χωρίς να προκύπτει η νόμιμη αιτία. Ο εν λόγω έλεγχος έγινε συνεπεία άλλης δικογραφίας.

Ζεύγος συνταξιούχων, ήδη θανόντων, είχε προσαυξήσει αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 3.245.757 ευρώ. Τα αποτελέσματα και οι εκθέσεις ελέγχου απεστάλησαν στους κληρονόμους αυτών.

Ελεύθερος επαγγελματίας κατείχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 636.000 ευρώ ενώ δεν είχε δηλώσει αντίστοιχο εισόδημα
Αγρότης είχε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας 356.000 ευρώ.

6 Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είχαν προσαύξηση περιουσίας 7.280.000 ευρώ, η οποία δεν δικαιολογείται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Από τα παραπάνω ελεγχέντα φυσικά πρόσωπα 7 περιλαμβάνονται και στην λίστα των καταθετών της Ελβετικής Τράπεζας HSBC Γενεύης (λίστα Λαγκάρντ).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Η Επιχειρησιακή Δ/νση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών, πραγματοποίησε έλεγχο στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ. Διαπιστώθηκε ότι κατά τα έτη 2002 – 2013, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος με συνέπεια την μη απόδοση φόρου ύψους 20.796.216 ευρώ.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για προσαύξηση περιουσίας σε συνταξιούχο του ΟΑΕΕ διαπιστώθηκε ότι, ποσό 4.521.670 ευρώ δεν δικαιολογείτο από τις φορολογικές του δηλώσεις.
Τεχνική εταιρεία , δεν υπέβαλε δήλωση υπεραξίας μετοχών για το έτος 2013 και δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 5.344.000 ευρώ.

Στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου, το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για την εικονική μείωση του κυβισμού των αυτοκινήτων, άνω των 1929 cc, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να αποφύγουν τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας. Εμπλέκονται ιδιωτικά ΚΤΕΟ, Διεκπεραιωτές, συνεργεία, μηχανολόγοι και έμποροι παλαιών αυτοκινήτων.

Το ΣΔΟΕ Π.Δ. Πελοποννήσου έχει εντοπίσει 36 περιπτώσεις
Έχουν ζητηθεί όλοι οι σχετικοί φάκελοι από το Υπουργείο Μεταφορών και την Γ.Γ.Π.Σ, προκειμένου να γίνει διασταύρωση φακέλου και οχήματος από το ΣΔΟΕ.

Η όλη έρευνα εποπτεύεται από τον Οικονομικό Εισαγγελέα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου