Πολιτιστικά

Το Μεσαιωνικό Ρόδο στην Εθνική Συνάντηση του Δικτύου ALF

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 3-5 Μαρτίου 2023, οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη η εθνική συνάντηση του διακρατικού δικτύου Anna Lindh. Το Ευρωμεσογειακό Ίδρυμα Anna Lindh (ALF) είναι ένα δίκτυο οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που δημιουργήθηκε αρχικά από 37 κράτη-μέλη, με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι αφιερωμένο στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στην περιοχή της Μεσογείου. Είναι ουσιαστικά ένα Δίκτυο Δικτύων (42 Εθνικά Δίκτυα) με τη διεθνή γραμματεία του να βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ συμμετέχουν σε αυτό 4.530 φορείς – μέλη. Το «Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού» είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου και συνεπικεφαλής είναι η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων».

Ο σύλλογος «Μεσαιωνικό Ρόδο» είναι ενεργό μέλος του εθνικού δικτύου από το 2009 και όπως σχεδόν κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έδωσε το παρόν στην ετήσια συνάντηση των μελών όπου συζητήθηκαν σημαντικά εσωτερικά θέματα, χρηματοδοτικά προγράμματα, το πρόγραμμα Young Mediterranean Voices, το Cities 3.0 κ.α. ενώ στην τελευταία ενότητα παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας, μέλη του συλλόγου παρουσίασαν το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ και τη δράση που πραγματοποίησαν στη Ρόδο στις 3-4/12/22, για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές φορέων, με θέμα «Ταξιδεύοντας στο Χρόνο μέσα από ένα

Ποίημα» (αναφερόμενη στο ποίημα του Εμμ. Γεωργιλλα, «Το Θανατικό της Ρόδου»), με την αξιοποίηση της μεθόδου Time Travel, στην οποία εκπαιδεύτηκαν από το διεθνές δίκτυο “Bridging Ages” (ΒΑ), με τη στήριξη του προγράμματος Erasmus+ (KA122).

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» ως φορέας με εξωστρεφή δράση, πρόσφατα έγινε μέλος του δικτύου ΒΑ και είναι η μόνη ελληνική συμμετοχή σε αυτό, ανάμεσα σε διεθνείς φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, από 20 ακόμα χώρες. Οι δε δράσεις του συλλόγου επικοινωνούνται σε όλα τα μέλη των δύο δικτύων (ALF & BA) μέσα από τα newsletters που αποστέλλονται μηνιαίως και είναι αυτό μία συμβολή στη διεθνή προβολή του τόπου μας, μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Τέλος, στην πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσε το «Μεσαιωνικό Ρόδο» για την κοπή της καθιερωμένης Βασιλόπιτας στο «Ιπποτικόν» στη Μεσαιωνική πόλη, παρευρέθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Βουλευτής Δωδ/σου και Α’ Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μπάρδος και ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων & Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανος Δράκος, με τους οποίους συζητήθηκε σε θετικό κλίμα η ανάγκη ανάκτησης του διεθνούς χαρακτήρα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου, που απώλεσε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ο σύλλογος έχει την σθεναρή πεποίθηση ότι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών, μπορεί να διαμορφώσει ένα νέο πολιτιστικό προφίλ για τον τόπο και να αναχθεί σε ένα πολιτιστικό γεγονός – Σήμα Κατατεθέν για το νησί μας.

Από το Δ.Σ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου