Ειδήσεις

Με το βλέμμα στο δεύτερο γύρο η τοπική Νέα Δημοκρατία

Έντονες αντιπαραθέσεις, πολύ υψηλοί τόνοι και διαξιφισμοί, προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμοί αλλά και… ποδοσφαιρικό κλίμα, κυριάρχησαν στην συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 με την συμμετοχή του αναπληρωτή προέδρου της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνου για την εκλογική διαδικασία στα Δωδεκάνησα, κ. Κώστα Ζωντανού, χωρίς τελικά να… καταφέρουν να καταλήξουν σε ουσιαστικές αποφάσεις!

Το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τις εξελίξεις στην προεκλογική περίοδο, αφενός στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου εμφανίζονται δύο υποψηφιότητες και αφετέρου στον Δήμο Ρόδου, όπου επίσης υπάρχουν δύο υποψήφιοι από τη Ν.Δ.
Παρόντες ήταν εκτός από τα μέλη της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, πολλά στελέχη της Τοπικής Οργάνωσης Ρόδου, μέλη από τ’ Αφάντου, την Κρεμαστή, τον Αρχάγγελο κ.ά.
‘Ελαμψαν’ διά της απουσίας τους οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το παρών έδωσαν η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν. Βενετοκλή, ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Νοτίου Αιγαίου Τ. Μιχαήλου, ο Σ. Δράκος, οι Θεματικοί Υγείας Ηλ. Τσέρκης, Παιδείας Αν.Μαρίνος (& γραμματέας της ΝΟΔΕ), Μισθωτών Ν. Γκορίτσας, Οικονομίας Μ. Κουνάκης, Υποδομών Π. Κουνάκης, Πολιτισμού Π. Ντόκου, Κοινωνικής Πολιτικής Μ. Κολώνα, Αγροτικού Ηλ. Λέργου, ΟΝΝΕΔ Γ. Καραμαρίτης, Εμπόρων – Βιοτεχνών Γ. Πάγκαλης, οι Πρόεδροι των Τ.Ο. Ρόδου Σ.Χατζηγεωργίου, Καλλιθέας – Αφάντου – Αρχαγγέλου Φ. Πελλός, Λίνδου – Ν. Ρόδου Τσ. Καραγιάννης και Καμείρου – Αταβύρου – Πεταλούδων Σ. Μαστρογιαννάκης, ενώ συμμετείχαν στελέχη από την διευρυμένη ΝΟΔΕ και εκτός αυτής, όπως οι κ.κ. Β. Κουγιός, Αν. Αρφαράς, Τ. Σπανός, Κ. Πρεσβύρη, Ν. Καραμαρίτης, Μ. Μπαριανάκης, Κ. Διακογεωργίου, Κ. Παπαοικονόμου, Χ. Γιασιράνη, Κ. Ταρασλιάς, Φ. Ζαννετίδης, Μ. Λοϊζος, Μ. Ζαμαντάκης, Σ. Κυριαζής, Μ. Παλλάς, Μ. Κούρτη, Γ. Φλεβάρης κ.ά.

Η αίσθηση που επικρατεί μετά και τη συνεδρίαση είναι ότι η Συγγρού δεν επιθυμεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης στο εσωτερικό του κόμματος, για την εξασφάλιση της γαλήνης. Το κύριο μέλημα των επιτελών της Συγγρού είναι οι Ευρωεκλογές και για το λόγο αυτό «βολεύει» να διχάζεται το κόμμα. Ευελπιστούν στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, φοβούμενοι την αποχή και τον καταποντισμό του κόμματος στις Ευρωεκλογές!

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
ΖΩΝΤΑΝΟΥ
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την σύντομη ενημέρωση της προέδρου της ΝΟΔΕ κ. Ν. Βενετοκλή και ακολούθησε η τοποθέτηση του Κ. Ζωντανού, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Βρισκόμαστε σε καιρούς, που δεν είμαστε στην καλύτερη ψυχολογία λόγω των σκληρών μέτρων που έχει υποστεί η κοινωνία. Το πρόβλημα πρέπει πρώτα εμείς να το ενστερνιστούμε και μετά να προσπαθήσουμε να το περάσουμε στον κόσμο. Όλα τα σκληρά αυτά μέτρα, που έχουν ληφθεί, χτύπησαν την παράταξή μας στην καρδιά και δυστυχώς τώρα καλούμεθα να υποστούμε τις συνέπειες.

Δεν μπορούμε πια να μιλάμε για μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Αντιμνημονιακός είναι αυτός που προσπαθεί να βγάλει την χώρα από το Μνημόνιο και όχι αυτός που θέλει να το σκίσει έτσι απλά».
Είπε ακόμη ότι παρά τα προβλήματα και τα δημοσκοπικά χαρακτηριστικά, η Ν.Δ. παρουσιάζει την μέγιστη συσπείρωση σε σχέση με τα άλλα κόμματα, πράγμα που μαρτυρά ότι ‘υπάρχουν πράγματα μέσα στην παράταξη, που μας ενώνουν’.

Ο Κ. Ζωντανός επέμεινε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ότι «Πρέπει να πάμε ενωμένοι στις εκλογές, χωρίς έριδες και γκρίνιες, γιατί μάς περιμένουν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις».
Εστιάστηκε στην σημασία των εκλογικών αναμετρήσεων, όπως την τοποθετεί το Μέγαρο Μαξίμου, με πρώτη τη τάξει την αναμέτρηση για τις Ευρωεκλογές, δεύτερη την αναμέτρηση για τις Περιφέρειες, που αποτελεί βαρόμετρο για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης και τρίτη, την αναμέτρηση στους Δήμους.

Ζήτησε μάλιστα, «Όλη η παράταξη να συστρατευθεί στην υποψηφιότητα του Γιώργου Χατζημάρκου διότι η νίκη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση», όπως είπε.
Ειδικά για τον πρώτο βαθμό, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στους Δήμους πολιτεύονται άνθρωποι και όχι κόμματα» μεταφέροντας τις αποφάσεις της Συγγρού ότι «δεν πρόκειται να δοθούν ούτε χρίσματα ούτε στηρίξεις σε κανέναν»!

«Είναι ευθύνη όλων μας να μην διχάζεται η παράταξη. Πρέπει να πάμε όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά στις εκλογές και να πάψουμε να αιμορραγούμε», είπε ο Κ. Ζωντανός.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ
ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης η οποία διήρκεσε τρεις περίπου ώρες, τέθηκε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του «Καλλικράτη» και πολλά στελέχη ζήτησαν εκτενή ενημέρωση για το άν θα προχωρήσει τελικά ή όχι η διαίρεση του ενιαίου Δήμου Ρόδου, αφού θα σημάνει την έναρξη μιας σειράς από νέες εξελίξεις.

Επειδή μέχρι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε ενημέρωση από τον Κ. Ζωντανό, το θέμα δεν συζητήθηκε.
Ο κ. Τ. Μιχαήλου, στην τοποθέτησή του τόνισε μετ’ επιτάσεως ότι «το ζητούμενο είναι να μην μαζευόμαστε μόνο όταν έχουμε εκλογές. Το στοίχημα των Ευρωεκλογών είναι το πρώτο που θέτει η κυβέρνηση και πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι αν δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα επηρεαστούν τόσο οι περιφερειακές όσο και οι δημοτικές εκλογές. Το στοίχημα είναι καθαρά πολιτικό».

Για την Περιφέρεια ο κ. Μιχαήλου είπε ότι «πρέπει να ενωθούν ο Γ. Χατζημάρκος με τον Χ. Κόκκινο», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να βρεθεί λύση και για τον Δήμο Ρόδου και να πάμε με μία παράταξη στις εκλογές».

Έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε από τις τοποθετήσεις, σχετικά με τις δύο υποψηφιότητες των κ.κ. Χατζηευθυμίου και Καρίκη, όπου εκφράστηκε έντονα ο φόβος ότι αν η Ν.Δ. κατέβει διχασμένη, υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο τριχοτόμησης, με πολλές «διαρροές» σε υποψηφίους και ψήφους.
Αυτό που ζητήθηκε είναι να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι να «τα βρουν» ή έστω να πάνε ενωμένοι στον δεύτερο γύρο των εκλογών και να υπάρξει από τώρα μια συμφωνία «κυρίων» ώστε σύσσωμη η παράταξη να στηρίξει αυτόν, που θα περάσει μπροστά με μεγαλύτερο ποσοστό.
Ο κ. Μ. Κουνάκης πρότεινε να βρεθεί τρίτη λύση με άλλον υποψήφιο ώστε οι νυν δύο ενδιαφερόμενοι για τον Δήμο Ρόδου να «τεθούν υπό την ομπρέλα του», ενώ ο κ. Ν. Καραμαρίτης πρότεινε να γίνει δημοσκόπηση από την Συγγρού, που θα δώσει το στίγμα για το τι θα πράξει στην συνέχεια, ενώ ο κ. Αν. Αρφαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα κερδίσει κανένας τίποτε, αν η Ν.Δ. κατέβει με δύο υποψήφιους.

Ο κ. Μ. Παλλάς είπε ότι πρέπει να στηριχθεί ο συνδυασμός του κ. Χ. Κόκκινου και να μην τον βγάζουν έξω από το παιχνίδι. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μ. Μπαριανάκης που μίλησε για την περιφέρεια όπου τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά μπορεί η Ν.Δ. να νικήσει ενώ ο κ. Τ. Σπανός ζήτησε να ληφθούν μέτρα ώστε να μην υπάρξει διχασμός αφού οι ψηφοφόροι είναι ήδη αναστατωμένοι.
Ο κ. Γ. Φλεβάρης ζήτησε να κυριαρχήσει ψυχραιμία και να δοθεί έμφαση στην ενότητα ώστε να μην υπάρξουν «διαρροές» προς την παράταξη Χατζηδιάκου, που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σ. Δράκος, αν και συμφώνησε για την δημοσκόπηση, είπε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος διάσπασης, αν κάποιος θιγεί στην πορεία και ζήτησε να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, το ήδη ηλεκτρισμένο κλίμα δυναμιτίστηκε από μία παρέμβαση του κ. Κ. Παπαοικονόμου, όταν έκανε προσωπική επίθεση στην πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Ν. Βενετοκλή, την οποία κατηγόρησε ευθέως για τις πρόσφατες εκλογές, επαναφέροντας το ζήτημα των ψήφων της ΟΝΝΕΔ και μιλώντας για «νοθεία» και για «μία ΝΟΔΕ που δεν έχει εκλεγεί νόμιμα»!
Ο κ. Παπαοικονόμου έθεσε κι άλλο ζήτημα, και συγκεκριμένα των πρόσφατων διαδικασιών στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δωδεκανήσου, όπου κατηγόρησε ευθέως τον κ. Ιωάννη Παππά για «ωμή παρέμβαση» προς τον ίδιο!

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν από μια κουβέντα… παραπάνω, προσβλήθηκε ο κ. Κ. Διακογεωργίου και επιτέθηκε στο μέλος της Τ.Ο. Αφάντου κ. Νίκο Νικολή με τον οποίο ήρθαν «στα χέρια» κυριολεκτικά με αποτέλεσμα να δυναμιτιστεί η συνεδρίαση, η οποία διακόπηκε για ένα 20λεπτο περίπου μέχρι να ηρεμήσουν τα… πνεύματα με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Σ. Δράκος ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Γ. Καραμαρίτης απάντησε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο για «τις ψήφους της ΟΝΝΕΔ στον Αρχάγγελο».

Ακολούθησαν έντονοι διαπληκτισμοί και φραστικά επεισόδια και η συνέχεια δόθηκε στο εσωτερικό γραφείο της ΝΟΔΕ όπου κλείστηκαν οι κ.κ. Σ. Δράκος, Ν. Βενετοκλή, Γ. Καραμαρίτης και Τ. Μιχαήλου και συνομίλησαν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για αρκετή ώρα.
Με αφορμή αυτά τα επεισόδια, η συνεδρίαση έληξε… «άδοξα» χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις, με τον κ. Κ. Ζωντανό να ζητάει να κυριαρχήσει η λογική και να βρεθούν άμεσα λύσεις ενόψει των εκλογών. «Τέρμα τα λάθη», ήταν η τελευταία του κουβέντα.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι, άρτι αφιχθείς από την Αθήνα, ο κ. Κ. Ζωντανός είχε συναντήσεις (ξεχωριστά με τον καθέναν) στα γραφεία της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου με τους κ.κ. Μ. Καμπουρόπουλο, Κ. Ταρασλιά, Σ. Καρίκη και Χ. Χατζηευθυμίου -παρόντων της προέδρου της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου κ. Ν. Βενετοκλή και του γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Νοτίου Αιγαίου κ. Τ. Μιχαήλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Καρίκης και Χατζηευθυμίου εμφανίσθηκαν ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο, ενώ ο κ. Ταρασλιάς ξεκαθάρισε ότι συντάσσεται με τον κ. Χατζηευθυμίου, όπως και ο κ. Καμπουρόπουλος.

Ο κ. Καρίκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, δηλώνοντας «σφόδρα ενοχλημένος» για την στάση του κ. Χατζηευθυμίου, ενώ ο τελευταίος εμφανίσθηκε αποφασισμένος να δώσει την μάχη για τον Δήμο Ρόδου, χωρίς να αποκλείει συνεργασίες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου