Τοπικές Ειδήσεις

Ρόδος: Ο πρώτος αειφόρος τουριστικός προορισμός στον πλανήτη

Στην Ρόδο θα γίνει η παρουσίαση του πλάνου, του περιεχομένου του ‘Τhe Rhodes Co_Lab΄’ για την επόμενη πενταετία μεταξύ 15 και 20 Φεβρουαρίου 2023. Όλες οι λεπτομέρειες, αναμένεται να ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω από την περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό και φιλόδοξο εγχείρημα που θα αναδείξει τη Ρόδο, διεθνώς, στον πρώτο αειφόρο τουριστικό προορισμό στον πλανήτη!
Μάλιστα, πρόσφατα, εγκρίθηκε η σύναψη και Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Κ2 α.ε. για το έργο: Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη στη νήσο Ρόδο στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «Τhe Rhodes Co_Lab».
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο:
«Πρόκειται για το πενταετές πλάνο για την μετατροπή της Ρόδου στον πρώτο αειφόρο τουριστικό προορισμό στον πλανήτη (!) Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο, φιλόδοξο αλλά και δύσκολο έργο. Μεταξύ 15 και 20 Φεβρουαρίου 2023, θα γίνει η παρουσίαση του πλάνου, του περιεχομένου του ‘Τhe Rhodes Co_Lab’ για την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για 26 δράσεις – έργα και πολλά υπο-έργα. Δούλεψαν σε αυτό η Price WaterHouse Cooper (ένας διεθνής οργανισμός) που έκανε για λογαριασμό μας, επί μήνες, την διαβούλευση με όλη την τοπική κοινωνία, με όλους τους φορείς. Συλλόγους, επιμελητήρια, εργαζόμενους, δήμους κ.λπ. Παρουσιάζεται σε λίγο καιρό και η υλοποίησή του, έχει σχεδόν ξεκινήσει. Κι αυτό αφορά και παράλληλη δράση όπως η δημοπράτηση για τα βιο-απόβλητα:
αυτό εντάσσεται και μέσα στον στόχο του ‘Τhe Rhodes Co_Lab’ λόγω επίτευξης στόχων αειφορίας (ηλεκτροκίνηση, διαχείριση απορριμμάτων, νερό, ψηφιακό περιβάλλον κ.ο.κ.).
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί στο γραφείο του πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου (Γενάρης του 2022). Οι οργανισμοί που συμμετείχαν ήταν η ΠΝΑι, ο Δήμος Ρόδου, η Κ2, TUI & TUI Care Foundation που κάνει μελέτες κοινωνικές και περιβαλλοντικές και ανήκει στον επιχειρηματικό όμιλο της TUI.
Ο καθένας συμμετέχει στο πλάνο αυτό της 5ετίας με το στελεχιακό του δυναμικό και η ΠΝΑι θα στηρίξει την Κ2 για να τρέξει το δικό της μερίδιο».

Κ. Χρυσοχοΐδης: «Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους»
Το θέμα ήρθε στο περιφερειακό συμβούλιο και εγκρίθηκε με τον εντεταλμένο Τουρισμού κ. Κώστα Χρυσοχοΐδη να δηλώνει: «Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η ανάπτυξη δεν είναι μονοσήμαντη. Οι κάτοικοι καρπώνονται από την ανάπτυξη αυτή. Ξεκινούν αυτά από την Ρόδο και προωθούνται στα άλλα νησιά. Αυτό που πάμε να κάνουμε με την TUI και με τον Δήμο Ρόδου είναι ένα think tank καινοτόμο και θα συμμετέχει στην αειφορία».
Να σημειωθεί ότι στο εγχείρημα, θα συμμετέχουν όλα τα (μικρά) νησιά της χώρας, αφού το ‘Rhodes Co-Lab’ είναι μοναδικό, δεν περιορίζεται σε μία περιοχή ή ένα νησί και φυσικά, πληροί όλα τα υψηλά στάνταρ που απαιτούν οι καινοτόμες συμφωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο και δη στον Τουρισμό.
Το ‘Rhodes Co-Lab’ γίνεται σε μία περίοδο στην οποία οι τάσεις διεθνώς τείνουν προς μία πράσινη οικονομία με συμπεριφορές ατομικές, συλλογικές, κοινωνικές που έχουν να κάνουν με την αειφορία και το κλίμα.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη: «Η περιοχή μας ζει αποκλειστικά από έναν κλάδο της οικονομίας, τον τουρισμ, σε ποσοστό 97,1% του ΑΕΠ της περιοχής. Πρόκειται για 800.000 ευρώ για δύο χρόνια. Είναι ένα τεράστιο μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα ότι εμείς ζούμε από αυτό, το εκτιμούμε, το σεβόμαστε και δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Θέλουμε να είμαστε καλοί σε αυτό από το οποίο ζούμε. Εκτός από αυτούς, ήρθαν και άλλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί σε εμάς και είπαν γιατί με την TUI; Εμείς δουλεύουμε χρόνια μαζί σας. Τους είπαμε ελάτε και εσείς. Όλοι οι παίχτες της αγοράς είναι καλοδεχούμενοι.

Τον Φεβρουάριο αρχίζουν οι διερευνητικές και από άλλους τουριστικούς οργανισμούς….»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου